REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Netikėtas valdančiųjų poelgis Seimo posėdžių salėje sukėlė ažiotažą – opozicija paliko posėdį paskelbus perbalsavimą dėl gydytojų rezidentų darbo užmokesčio. Tačiau net ir po opozicijos spaudimo valdantieji nusprendė nepritarti konservatorių pasiūlymui didinti rezidentų atlyginimus.

3

Netikėtas valdančiųjų poelgis Seimo posėdžių salėje sukėlė ažiotažą – opozicija paliko posėdį paskelbus perbalsavimą dėl gydytojų rezidentų darbo užmokesčio. Tačiau net ir po opozicijos spaudimo valdantieji nusprendė nepritarti konservatorių pasiūlymui didinti rezidentų atlyginimus.

REKLAMA

Konservatoriai Ingrida Šimonytė ir Mykolas Majauskas antradienį pateikė siūlymą kitąmet didinti gydytojų rezidentų darbo užmokestį. Dviejų balsų persvara siūlymui buvo pritarta: 53 parlamentarai balsavo už, prieš buvo 21, 30 susilaikė.

Pagal I. Šimonytės ir M. Majausko projektą, jaunesniajam gydytojui rezidentui taikomas bazinio darbo užmokesčio koeficientas būtų nebe 3,5, o 4, vyresniajam gydytojui rezidentui – ne 4, o 4,95.

Tuomet valdančiųjų atstovai paprašė dėl šio siūlymo balsuoti iš naujo. „Valstietis“ Kęstutis Bacvinka atsiėmė savo balsą, o „darbietis“ Petras Čimbaras pareiškė nesupratęs, už ką balsuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkas V. Pranckietis paskelbė perbalsavimą, po jo rezultatas pasikeitė: 45 parlamentarai buvo už padidinimą, prieš – 27, susilaikė 29 politikai.

REKLAMA

Po trečiojo balsavimo iš 128 balsavusių Seimo narių 63 pasisakė už, 8 prieš, o 57 susilaikė. Pasiūlymas nepriimtas.

Vyriausybė nustatė, kaip keisis atlyginimai

Vyriausybė trečiadienį patvirtino, kaip nuo Naujųjų metų rezidentų algos didės 10 procentų.

Nustatyta, kad skaičiuojant atlyginimus jaunesniajam gydytojui rezidentui turi būti taikomas bazinio darbo užmokesčio koeficientas – 3,5, o vyresniajam gydytojui rezidentui – 4, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministerijos skaičiavimu, nuo sausio jaunesniojo rezidento alga nuo 390,5 euro kils iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės biudžete tam papildomai skirta 1,4 mln. eurų.

Trečdalis rezidentų ketina emigruoti

Pirmadienio vakarą jaunieji Lietuvos gydytojai rezidentai išplatino pranešimą, kuriame rašė, kad kreipėsi į LR Seimo narius, „reikalaudami atmerkti akis ir nustoti žeminti jaunuosius medikus“.

Rezidentai piktinasi šiuo metu gaunamais atlyginimais, siekiančiais 390,5 euro, neatskaičius mokesčių. Kreipimesi taip pat rašoma, jog gerėjant ekonominei situacijai Lietuvoje, gydytojų ir slaugytojų atlyginimai buvo didinti tris kartus, tačiau gydytojų rezidentų atlyginimo kėlimo klausimas nesvarstytas nė karto.

Gydytojų rezidentų atlyginimas priklauso nuo budėjimų skaičiaus. Jaunesnysis rezidentas gauna 2,44 Eur/val. už budėjimą dieną ir 3,66 Eur/val. už naktinį budėjimą. Vyresnysis – 3,11 Eur/val. už budėjimą dieną ir 4,66 Eur/val. už budėjimą naktį (naktinis budėjimas 22:00-06:00 val.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtinga nei kitų sveikatos priežiūros specialistų, rezidentų atlyginimai nėra mokami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, o iš valstybės biudžeto asignavimų. Nuo kitų metų rezidentų atlyginimų reglamentavimas perkeliamas į Medicinos praktikos įstatymą

Savo pranešime jaunieji medikai atskleidė liūdinančią statistiką – esą trečdalis apklaustų 5-6 kurso medicinos studentų neketina likti Lietuvoje. Iš 440 apklaustų studentų tik trečdalis tvirtai pasiryžę likti Lietuvoje, o dar trečdalis dvejoja.

„Tai akibrokštas ir pažeminimas“

Lietuvos Medikų Sąjūdžio Tarybos narė Urtė Builytė mano, kad siūlymas rezidentams atlyginimus didinti 12 proc. „aiškiai pasako jauniesiems gydytojams ir specialistams mūsų valdančiosios daugumos nuomonę, kad jaunieji gydytojai nėra mūsų sveikatos sistemos dalis“.

REKLAMA

„Tai, kad mūsų atlyginimų kėlimas yra kažkaip išskiriamas, turint omenyje, kad tai didelių investicijų iš tiesų nereikalauja, yra juokingas. Pakėlus 12 proc. mūsų atlyginimus, nuo sausio 1 d. mano atlyginimas padidės

 30 eurų, neatskaičius mokesčių. Ar toks atlyginimų kėlimas gali motyvuoti ką nors likti šioje šalyje?“, - tv3.lt kalbėjo U. Builytė.

Prasidėjus diskusijoms dėl atlyginimų kėlimo jaunieji medikai laikėsi pozicijos, kad rezidentams atlyginimas turėtų kilti 30 proc., turint omenyje, kad nuo gegužės mėnesio visiems gydytojams ir medikams atlyginimai keliami 20 proc.

„Nesuprantame, kokia logika remiamasi, kai daromos kažkokios reformos, didinami atlyginimai 20 proc., kai yra galimybės didinti daugiau, turint omenyje didžiulius emigracijos mastus. Kaip Kultūros komiteto vadovas yra pasakęs, šiuo metu Lietuvoje yra atskirtis, o medikų problemos jam yra paskutinėje vietoje. Tai tikrai girdėjo visi frakcijos nariai. Tai yra akibrokštas, tai yra pažeminimas“, - sakė pašnekovė.

REKLAMA

Sprendimą laiko nepagarba medikams

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė valstietė Asta Kubilienė teigė, kad prieš tai komitetas konservatorių siūlymui nepritarė, nes gydytojų rezidentų atlyginimas ir taip didės 12 proc., o kitų metų biudžetas jau patvirtintas, todėl dar kelti jiems algų nebuvo galimybių.

Portalui tv3.lt A. Kubilienė pripažino, kad viso labo 12 proc. didinami atlyginimai nėra pakankamai dideli, bet tai gera pradžia.

„Pajėgumų daugiau tikrai nėra. Manau, kad suma turėtų būti didesnė, bet tiesiog tiek metų buvo ilgai nedidinta, tai džiaugiuosi, kad 12 proc. šiuo metu didėja tas darbo užmokestis“, - tv3.lt kalbėjo A. Kubilienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvos socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas mano, kad menkai keliami atlyginimai ir valdančių poelgis Seimo posėdžių salėje rodo jų nepagarbą jauniesiems medikams.

„Tai rodo nepagarbą visų pirma, o antra – nesiskaitymą su tais žmonėmis, kurie gelbsti gyvybes ir kurie yra atsidavę savo profesijai, pasiruošę ilgiems mokslo metams, kad galėtų įvykdyti tokią kilnią pareigą žmonėms ir tėvynei. Tai demonstravimas tokio žemvaldžio, kad aš ką noriu, tą darau, jūs esate visi tiktai juodadarbiai, kaip aš pasakysiu, taip ir bus“, - tv3.lt kalbėjo J. Olekas.

Pasiūlymo didinti rezidentams atlyginimus bendraautoris M. Majauskas pastebi, kad šiuo metu medikų atlyginimai nelabai kuo skiriasi nuo minimalios algos.

REKLAMA

„Jie dirba labai atsakingą darbą, mokosi, dirba, mokosi papildomai užsienio kalbas, planuodami emigruoti. Man atrodo, reikia parodyti, kad jie reikalingi čia Lietuvoje. Net 30 proc. kartais skirsis nuo to 10 kartų nuo to, ką jie gautų kitose šalyse, bet bent jau būtų aiški kryptis“, - tv3.lt kalbėjo M. Majauskas.

Seimas – ne ūkis

Reaguodami į Seimo pirmininko sprendimą posėdžių salėje, opozicijos atstovai susitiko į atskirą susirinkimą, kuriame nusprendė kviesti Seimo narių pasitarimą dėl bendro darbo. Anot J. Oleko, taip pat kreiptasi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl V. Pranckiečio elgesio.

„Bandysime pasakyti, kad tai nėra savas ūkis, kuriame gali tvarkytis nesiskaitydamas su kitais“, - sakė J. Olekas.

Opozicijos atstovai tvirtino dirbti į posėdžių salę grįšiantys tik tokiu atveju, jeigu bus grįžta į Medicinos praktikos įstatymo pataisų projekto priėmimą, kai buvo pritarta konservatorių Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko siūlymui kitąmet padidinti gydytojų rezidentų darbo užmokestį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų