REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimą dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus šeimos interesų energetikoje vykdanti Antikorupcijos komisija apklausė ir patį Seimo narį. A. Skardžius visus jam keliamus įtarimus neigia.

Tyrimą dėl parlamentaro Artūro Skardžiaus šeimos interesų energetikoje vykdanti Antikorupcijos komisija apklausė ir patį Seimo narį. A. Skardžius visus jam keliamus įtarimus neigia.

REKLAMA

Antrą kadenciją dirbančio Ekonomikos komitete ir Energetikos komisijoje A. Skardžiaus šeima yra investavusi į atsinaujinančios energijos gamybos verslą ir Baltarusijoje, ir Lietuvoje. A. Skardžiaus šeima valdo dalį Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“, Lietuvoje nuomoja žemę jėgainių parko vystytojams.

Atnaujinta 15:43

Paaiškino, kaip nustatė žemės nuomos kainą

A. Skardžius pats paprašė galimybės pakomentuoti iš jo žmonos „Renovacijos partneriams“ nuomojamą žemę. Dabar šiuos sklypus iš „Renovacijos partnerių“ nuomojasi įmonė „Naujoji energija“, o nuomos suma kelis kartus viršija kainą, kurią moka kaimynai.

„Privačios žemės nuomos kainos nustatymas yra nuomotojo ir nuomininko sutarties dalykas. Žemės nuoma nėra verslas, tą aiškiai reglamentuoja Mokesčių inspekcija. Dėl pačio sandorio, S. Skardžiuvienė, įsigijusi savo vardu žemės, ir sudarinėjo tuos nuomos sandorius. Žemė buvo įsigyta investiciniais tikslais“, - kalbėjo parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Nusprendus žemę išnuomoti „Renovacijos partneriams“, nuomos kainą nuo 2010 m., Seimo nario teigimu, nuspręsta pririšti ne prie infliacijos, o prie elektros pardavimo kainos.

REKLAMA

Atnaujinta 15:29

Paskolos detalių nežino

Kadangi Antikorupcijos komisija aiškinasi, kokie fiziniai ar juridiniai asmenys valdo įmonę „Investenergostroj“, kuriai paskolą yra suteikusi A. Skardžiaus šeima, šis klausimas buvo adresuotas ir pačiam A. Skardžiui.

„Šeimos nariai – mano sutuoktinė – smulki investuoja, turi 20 proc. ji nėra valdymo organų narė, negali priiminėti sprendimų. Asmenis aš pažįstu du, tai savo sutuoktinę, su kurie 30 m. gyvenu, kitas asmuo – R. Patalavičius. Kitų asmenų, nei matęs, nei regėjęs, nei buvęs aš“, - atsakė A. Skardžius.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau Antikorupcijos komisija išsiaiškino, jog A. Skardžiaus šeimos iš dalies valdomos Baltarusijos energetikos įmonės „Investenergostroj“ saulės elektrinių projektą finansavo ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ bankas „Belgazprombank“.

„Pavadinimas, kiek aš domėjausi, kokioj įmonėj, kur žmona turi akcijas, sąskaitą, būtent šita įmonė „Belgazprombank“ turi savo sąskaitą. Kadangi į tą banką ir buvo pervesta paskola, skirta įmonei, iš to banko ji ir buvo paimta. Sprendimai buvo akcininkų. Dėl banko sprendimas buvo paliktas direktoriui“, - kalbėjo A. Skardžius.

Tačiau daugiau šiuo klausimu A. Skardžius sakė negalintis pasisakyti, nes neva nesidomi žmonos reikalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atnaujinta 15:11

A. Skardžius: nesu susijęs su vėjo energetika

Paklaustas, kodėl Seime nenusprendė nusišalinti nuo klausimų, susijusių su vėjo energetika, A. Skardžius atsakė, kad jis, pirmiausiai, nėra susijęs su vėjo energetika.

„Jeigu aš būčiau susijęs, aš būčiau nusišalinęs. Aš galėjau ant tų pataisų pasirašyti, nepasirašyti. Bet prašymas buvo priimti pataisas ypatingos skubos tvarka tą pačią dieną, nes kitą dieną turėjo baigtis sesija, todėl reikėjo palaikymo iš visų frakcijų. Būtent tada aš galėjau tą parašą dėti, galėjau nedėti, kadangi aš su vėjo energetika visiškai nesu susijęs“, - posėdyje teigė parlamentaras.

REKLAMA

Atnaujinta 14:55

Neigia darbinius ryšius su kitais liudytojais

Energetikos sritį kuravęs buvęs Valstybės saugumo departamento pareigūnas Tomas Jakučionis nuomojo žemės sklypą saulės elektrinių statytojams. T. Jakučionis su A. Skardžiumi susijęs ir šeimos ryšiais – jis yra politikos dukterėčios vyras.

Kiek anksčiau T. Jakučionį kaip liudytoją apklausė ir Antikorupcijos komisija. Tačiau A. Skardžius, paklaustas, ar bendravo su T. Jakučioniu darbiniais klausimais, tikino, kad sąmoningai šios temos vengė.

„Sistemingai nekalbėjau apie darbą ir jie su manimi nebendravo. Kadangi žinau, kad kiekvienas kontaktas turi būti deklaruojamas privaloma tvarka tose institucijose. Todėl tiktai matydavomės per šeimos renginius“, - sakė Seimo narys.

REKLAMA

Atnaujinta 14:40

Ėmė svaidytis kaltinimais

Seimo nariui Jurgiui Razmai A. Skardžiaus paklausus, ar jam, teikiant įstatymo pataisas dėl saulės jėgainių, buvo žinoma, kad jo žmonos šeima planuoja plėtoti saulės jėgaines, parlamentaras tvirtino, kad jis to nežinojo.

„Ne, man tas faktas nebuvo žinomas. Aš noriu pasakyti, kad pataisos, gerbiamas Jurgi, aš ieškojau su mūsų IT specialistu, kokiame kompiuteryje buvo registruotos tos pataisos. Tai yra J. Razmos padėjėjos Rūtos Petrauskienės kompiuteryje. Tai yra registruota, IT specialistai gali patvirtinti. Kaip jos atsidūrė pas Remigiją Žemaitaitį, man sunku pasakyti“, - sakė A. Skardžius.

Atnaujinta 14:25

Neigia teikęs įstatymo projektus

Seimo nario teigimu, jis neteikė jokių įstatymo projektų, kurie būtų susiję su vėjo energetika, todėl atmeta kaltinimus, kad jis ar jo šeima galėjo iš to pasipelnyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausiai, jokių įstatymų aš neteikiau vėjo energetikoje. Antras dalykas, kadangi neteikiau įstatymų, negalėjau gauti jokių lėšų už juos. Už neegzistuojantį daiktą negali gauti jokių lėšų. Pusę metų buvo ieškoma bet ko, kad būčiau sukompromituotas kaip politikas. Todėl aš manau, kad tokie veiksmai, kuriais mes stebėjomės žvelgdami per Lietuvos sieną į Kremlių, galų gale atsirado Lietuvoje“, - posėdyje kalbėjo parlamentaras.

Tikina, kad nei jis, nei jo žmona verslu neužsiima

Apklausiamas A. Skardžius piktinosi Antikorupcijos komisijos tyrimu apskritai ir tikino, kad ir jis, ir jo žmonau jau seniai neužsiima verslu.

„Konstitucinis Teismas ne kartą yra pasakęs savo nuomonę, kad specialiosios tyrimo Seimo komisijos sudaromos tik labai svarbiems klausimas nagrinėti ir negali dubliuoti kitų institucijų. Pirmiausiai pareiškiu, kad komisijai šis klausimas absoliučiai nesvarbus valstybės reikšme, nes A. Skardžius iš verslo pasitraukė. Mano sutuoktinė, pasitraukė prieš 5 m., šiandien neturi jokio verslo.

REKLAMA

Tai pareiškiu aiškiai visiems komisijos nariams ir visai žiniasklaidai. Pasyvus investavimas į vertybinius popierius nėra nekilnojamo turto nuoma, nėra joks verslas, net verslo liudijimo nereikia. Šiandieną jokio verslo neturi nei Skardžius, nei jo sutuoktinė. Neturi nė vienos akcijos jokiame energetikos objekte. Tai nesuprantu, kam buvo reikalingas tas melas pradėti šį tyrimą“, - posėdyje kalbėjo A. Skardžius.

Seimo nario manymu, tyrimą prieš jį padengė „Lietuvos energijos“, o pats tyrimas neva yra politinis persekiojimas.

„Aš prašysiu gauti visų specialiųjų tarnybų pažymas šiuo klausimu, kas, su kuo, už kiek derėjosi, kad šis tyrimas ir visa šmeižto kampanija būtų finansuojama iš „Lietuvos energijos“ pinigų tiesiogiai ar per viešųjų ryšių kompanijas. Manau, kad tai yra politinis persekiojimas už mano principingą Seimo nario veiklą, ginant viešąjį interesą, dirbant ketvirtą kadenciją Seime“, - tvirtino Seimo narys.

REKLAMA

Dangstosi „komercinėmis paslaptimis“

Į apklausą atvyko iki šiol du kartus kviesta, bet dėl ligos nepasirodžiusi įmonės „Renovacijos partneriai“ vadovė, A. Skardžiaus šeimos draugo Romualdo Patalavičiaus dukra Rūta Breidokienė.

R. Patalavičiaus įmonė „Enga“ 2015 m. iš buvusio Baltarusijos valstybinio koncerno „Belenergo“ vadovo Sergejaus Belyj įsigijo 80 proc. „Investenergostroj“ akcijų, vėliau 40 proc. jų pasidalino A. Skardžiaus žmona Snieguolė ir R. Patalavičiaus sūnaus draugo tėvas, Rusijos pilietis, turintis leidimą gyventi Lietuvoje, Rustemas Nigmetzianovas (po 20 proc.).

Komisijos nariai aiškinosi, kodėl A. Skardžiaus žmona maždaug prieš 12 metų Šilutės rajone įsigytą 28 ha sklypą šiam turto vystytojui išnuomojo ir gauna kelis kartus didesnę kainą nei kaimynai. Dabar šiuos sklypus iš „Renovacijos partnerių“ nuomojasi įmonė „Naujoji energija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pati R. Breidokienė apklausos metu teigė, kad nėra atsakinga už sklypo nuomos kainą, nes ši buvo nustatyta prieš jai tampant įmonės direktore.

„Nuomos sutartis yra sudaryta su S. Skardžiuviene. 2007 m., kai buvo sudaroma ši sutartis, aš nebuvau įmonės direktorė, ja tapau nuo 2012 m. Nelabai galiu komentuoti, kodėl vienokia ar kitokia kainodara buvo pasirinkta. Aš nesudariau ir nedalyvavau sudarinėjant sutartis“, - tikino R. Breidokienė.

Paklausta, kas yra „Renovacijos partneriai“ akcininkai, R. Breidokienė teigė, kad tai juridinis ir fizinis asmenys, tačiau konkrečiai juos įvardinti atsisakė, nes „bijojo suklysti“.

Kadangi į jai iškeltus klausimus R. Breidokienė teigė negalinti atsakyti, nes tai esą komercinė paslaptis, komisija nusprendė apklausoje iškeltus klausimus jai dar kartą užduoti raštu.

REKLAMA

Tyrimas tęsis iki lapkričio

Portalas tv3.lt primena, kad per ankstesnes apklausas Specialiųjų tyrimų tarnyba pripažino, jog A. Skardžiaus 2011-2017 m. teiktos pataisos galėjo sudaryti išimtines sąlygas kai kurioms verslo grupėms ir verslininkai galėjo pasipelnyti valstybės sąskaita. Savo išvadas Antikorupcijos komisija pateiks iki lapkričio 10 d.

Tuo tarpu Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra pareiškusi, kad A. Skardžius neprivalėjo, bet galėjo deklaruoti savo santykį su bendrove, kuri jo žmonai priklausančiame sklype pastatė vėjo jėgainių, tačiau, pasak komisijos, A. Skardžiui reikia nusišalinti nuo visų klausimų, susijusių su vėjo energetika, svarstymo. Komisija konstatavo, kad politikui dėl žmonos sklype stovinčių vėjo jėgainių gali kilti interesų konfliktas parlamente svarstant atsinaujinančios energetikos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų