REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius per vizitus Briuselyje Lietuvos atstovybės Europos Sąjungoje (ES) tarnybinį transportą naudodavo ir kelionėms pas dukrą šalia Belgijos sostinės esančiame Leveno mieste. Tai BNS patvirtino pats ministras.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius per vizitus Briuselyje Lietuvos atstovybės Europos Sąjungoje (ES) tarnybinį transportą naudodavo ir kelionėms pas dukrą šalia Belgijos sostinės esančiame Leveno mieste. Tai BNS patvirtino pats ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už skaidrumą kovojantys nevyriausybininkai sako, kad tokie ministro poelgiai yra vienareikšmiškai blogi, nes tai yra tarnybinio transporto naudojimas asmeniniams tikslams.

REKLAMA

„Yra taip buvę, taip. Esu važiavęs, taip. (...) Tai yra išimtiniai dalykai, būna retai ir tikrai tuo nėra piktnaudžiaujama“, - BNS pirmadienį sakė L.Linkevičius, paklaustas, ar naudodavo tarnybinį atstovybės transportą dukros lankymui Levene, esančiame per maždaug 30 kilometrų nuo Briuselio.

Ką sako išimtys

Tarnybinių lengvųjų automobilių naudojimo Užsienio reikalų ministerijoje taisyklėse numatyta, kad tarnybinius automobilius bet kuriuo paros metu, taip pat poilsio ir švenčių dienomis gali naudoti darbuotojai tik tarnybos reikmėms. Taisyklių išimtyje numatyta, kad tarnybiniu automobiliu su vairuotoju ar be vairuotojo turi teisę naudotis ministras nustatytoms funkcijoms vykdyti. Ministras turi teisę naudotis tarnybiniu automobiliu ir kitais su jo veiklos, įskaitant ministro susitikimus su gyventojais ir kitus renginius, ypatumais susijusiais atvejais, kai būtina užtikrinti ministro pareigų vykdymą arba jo asmens saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių naudojimo diplomatinėse atstovybėse taisyklėse numatyta, kad tarnybinius automobilius bet kuriuo paros metu, taip pat poilsio ir švenčių dienomis gali naudoti darbuotojai tik tarnybos reikmėms, o šių taisyklių išimtys numatytos tik ambasadų vadovams.

L.Linkevičius pabrėžė nesantis privatus asmuo ir kad atstovybė visus atvykstančius ministrus „globoja nuo pradžios iki pabaigos, kai yra ir darbo vizitas, ir laisvalaikis“.

Ministras: to neslėpsiu

Jis laisvalaikį vizitų metu siejo su tarnybinėmis pareigomis, nes jį taip pat organizuoja atstovybė prie ES ir tai numatyta vizitų programose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš tikrųjų, kai yra galimybė, to neslėpsiu, ir jeigu laisvalaikis, tai kažkur nuveža, ar į parką, ar į tą patį Leveną, kas yra gana įprasta, nes, visų pirma, netoli ir patogu. Tai aš visą laiką rinkdavausi, kai būdavo tokia galimybė, nuvykti į Leveną“,- teigė ministras.

Lietuvos diplomatijos vadovas sakė neatsimenantis, kaip dažnai būdamas Briuselyje vyksta susitikti su dukra, tačiau patvirtino 2-3 kartus susitikti su dukra vykęs ir pats, be vairuotojo.

Ministras taip pat sakė ne visada po tokių kelionių papildydavęs kuro baką.

„Esu ir užpylęs, bet aš toli nevažiuodavau, kad reikėtų pilti. 10 kilometrų jeigu nuvažiuoji, tai kam ten pilti tą kurą“, - teigė politikas.

REKLAMA

Pats įžvelgia problemą

„Jeigu šalia kažkur pavažiuoti reikia, kokios čia gali būti sąnaudos? (...) Vairuotojas būtų nuvežęs lygiai taip pat sėkmingai, aš laisvu laiku būčiau pasivaikščiojęs per Leveną ir būtų parvežę. Tai čia tik vienintelis tas momentas, kad ne jisai porą kartų vežę, o aš pats važiavau“, - pridūrė jis.

„Formaliai žiūrint, jeigu taip preciziškai, aišku, aš problemą galėčiau įžvelgti, bet aš nematau tame žalos padarymo. Įžvelgiu formaliai tą pažeidimą ir jo neneigiu, bet tikrai to nėra, kad jis pažeidžia sistemą iš principo ar įveda kažkokią naują tvarką“, - kalbėjo ministras.

REKLAMA

Lietuvos atstovybė ES BNS pateikė duomenis, kad 2016 metais L.Linkevičius lankėsi 16-oje ES posėdžių ir du kartus atvyko į dvišalius vizitus. Per šį laikotarpį jis du - tris kartus skolinosi automobilį iš atstovybės, o į ilgesnes keliones automobilį nuomojosi asmeniškai.

2010-2015 metais Lietuvos atstovybei ES vadovavęs užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis BNS sakė, kad atstovybės automobilį esant reikalui pasiimti yra sudėtinga.

„Tiek savo laiku prieš mane dirbęs ambasadorius Rytis Martikonis, tiek aš, tiek dabartinė ambasadorė Jovita Neliupšienė naudoja savo asmeninį transportą, kada reikia tik nusigauti iki atstovybės. Tiesiog yra tokia sistema, kad važiuoti reikia su vairuotoju“, - teigė viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Neliupšienė BNS tvirtino, kad atstovybės pareiga yra pasirūpinti visais į ES renginius atvykstančiais ministrais. Visgi ji tvirtino, kad L.Linkevičius automobilį naudodavo „dažniausiai su vairuotoju“.

Sukritikavo ministro poelgį

Paklausta, ar ministras galėdavo pasiskolinti automobilį pats, diplomatė sakė: „Pagal poreikį“.

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas sakė, kad jam ministro poelgis atrodo blogai.

„Vienareikšmiškai šita situacija atrodo blogai, nes tai yra tarnybinio automobilio naudojimas asmeniniais tikslais, kas yra akivaizdžiai netinkamas politiko ar valstybės tarnautojo elgesys“, - BNS teigė S.Muravjovas.

REKLAMA

„Ministras yra žmogus, kuris turi rodyti geriausią pavyzdį. Todėl būtų labai įdomu pamatyti, kokių veiksmų imsis atitinkamos įstaigos ir manau, kad tai yra daugiau negu šiaip nusižengimas. Manau, kad tai yra principinis reikalas“, - pridūrė jis.

„Aišku, kartais tokio pobūdžio žinutės pasirodo tokiu įdomiu metu, tačiau, matyt, visiems tai jau tapo įprastu reikalu. Klausimas, ar visuomenė nuo tokių žinučių laimi. Manau, vienareikšmiškai taip, nes visuomenei yra svarbu žinoti, kas vyksta“, - kalbėjo S.Muravjovas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų