REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos 19 d. Vilniuje į neformalų susitikimą susirinkę Europos Sąjungos (ES) teisingumo reikalų ministrai sprendė, kaip galėtų atrodyti ES teisingumo sritis nuo 2014 m. ir pateikė pasiūlymus dėl ES asmens duomenų apsaugos reformos įgyvendinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu patenkintas šios dienos susitikimo rezultatais. Tiek dėl ES teisingumo srities ateities, tiek dėl asmens duomenų apsaugos reformos temų vyko vaisingos diskusijos. Jos padės ateityje priimti geriausiai Europos Sąjungos piliečių interesus atitinkančius sprendimus. Teisingumo ministrai parodė didelį norą ieškoti konstruktyvių sprendimų ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos pateiktos darbotvarkės klausimais“, – po susitikimo kalbėjo teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

REKLAMA

Diskutuodami apie ES teisingumo srities ateitį po 2014 m., kai baigs galioti Stokholmo programa, ES šalių teisingumo ministrai išsakė nuomonę, kad naujos strateginės gairės, apibrėžiančios laisvės, saugumo ir teisingumo erdvės prioritetus, yra būtinos. Daugumos ES šalių teisingumo ministrų nuomone, laisvės, saugumo ir teisingumo erdvės teisėkūros ir veiksmų planavimo strateginės gairės turėtų būti rengiamos atsižvelgiant į šiuos svarbiausius principus: strateginių ES tikslų įtvirtinimą teisingumo srityje, glaudų bendradarbiavimą tarp atitinkamų ES institucijų bei tinkamą numatytų priemonių finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo dalyviai taip pat išreiškė poziciją, kad pagrindiniai prioritetai teisingumo srityje nuo 2014 m. turėtų būti: jau priimtų ES teisės aktų įgyvendinimas valstybėse narėse, pagrindinių teisių apsauga, įskaitant duomenų apsaugą, efektyvesnis teisminis bendradarbiavimas tarp šalių narių, taip pat platesnis informacinių technologijų panaudojimas teisingumo srityje. „Visi sutinka, kad augančiai Europos Sąjungai reikia tinkamų priemonių, kurios atitiktų šiandienos iššūkius ir sudarydamos stabilią bei tinkamą teisinę aplinką skatintų ekonomikos augimą ir padėtų pasiekti, kad ekonomika ir visuomenė būtų labiau nuspėjama ir atviresnė“, – sakė Lietuvos teisingumo ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis šiuo metu ES Taryboje svarstomo Bendrojo duomenų apsaugos reglamento tikslas – užtikrinti nuoseklesnį, aiškesnį ir sklandesnį duomenų apsaugos standartų taikymą visoje ES. Tai leistų išvengti dalinio 1995 m. Duomenų apsaugos direktyvos perkėlimo į nacionalinę teisę ir atsisakyti reikalavimo, pagal kurį įmonės privalo pranešti apie duomenų tvarkymą visų valstybių narių, kuriose vykdo savo veiklą, priežiūros institucijoms.

Nagrinėdami ES asmens duomenų apsaugos reformos klausimus ministrai didžiausią dėmesį sutelkė į Europos duomenų apsaugos valdybos (EDAV) vaidmenį taikant šį reglamentą visose valstybėse narėse.

EDAV, į kurios sudėtį įeina visų valstybių narių duomenų priežiūros institucijų vadovai ir Europos duomenų apsaugos pareigūnas, įsteigimas – tai viena iš priemonių, numatytų minėtam pagrindiniam tikslui pasiekti. Ministrai sutarė siekti, kad ES asmens duomenų apsaugos taisyklių ES šalyse būtų nuosekliai laikomasi ir išreiškė paramą EDAV vaidmeniui šia linkme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų