REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdinės girliandos švieselės pavirto žudančia ugnimi

Užsidegusi elektrinė girlianda supleškino namą su dviem mažais vaikais. Apdegę vaikai gydomi ligoninėse. Vieno jų būklė ypač sunki.

REKLAMA
REKLAMA

 „Savo namuose nukabinau elektrinę girliandą, o dukrai Dovilei jau nebėra ką nukabinti, – „Akistatai“ guodėsi Upynos kaimo (Telšių raj.) gyventoja Irena Saukienė. – Nuo girliandos apdegę abu Dovilės mažyliai – ligoninėje, medikai perspėjo, kad sūnelis gali neišgyventi...“

REKLAMA

Nelemtąją pigią geltoną girliandą upyniškė Dovilė Saukaitė (21 m.) nusipirko šiemet, nes labai norėjo pradžiuginti abu savo vaikučius – dvejų metų Gabrielių ir pernai gimusią Rolandą. Prieš kelias dienas moteris naująja girlianda papuošė namelio, kuriame gyvena, langą.

D. Saukaitė gyvena su bendraamžiu Rolandu Jerumbausku, kuris dirba vietinio ūkininko J. Živatkausko fermoje. Pagailėjęs jaunos poros, susilaukusios dviejų pametinukų, J. Živatkauskas leido pagyventi jo mediniame šiferiu dengtame namelyje Upynos pakraštyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimynėlei buvo paskirta socialinė priežiūra – seniūnijos darbuotoja užeidavo pažiūrėti, kaip sekasi auginti vaikus, bet geriančių tėvų nė karto nerado.

Nelaimės dieną Rolandas buvo išvykęs į darbą. Sutemus D. Saukaitė įjungė girliandą bei seną lempinį televizorių, o pati, kaip visus tikina, nupėdino į tualetą, esantį sodybos ūkiniame pastate. Kambaryje liko abu vaikai, žaidę su dviem mažais šunyčiais.

Po kelių minučių iš tualeto išlindusi moteris paklaiko pamačiusi, kad per namo langus veržiasi dūmai, o kambarių sienas jau laižo liepsnos. Klykdama D. Saukaitė puolė į vidų ir spėjo išnešti abu apdegusius vaikus. Rolanda buvo nukentėjusi mažiau, o Gabrielius klykė iš skausmo – jis smarkiai apdegė galvytę bei rankutes. Subėgę kaimynai iškvietė ugniagesius, per langus išnešė kelis daiktus ir, svarbiausia, išvilko dar nespėjusį nuo karščio sprogti viryklės dujų balioną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesiai atvažiavo labai greitai, todėl spėjo išgelbėti namo sienas bei stogą. Tačiau kambarys sudegė neatpažįstamai, net apanglėjo. Žuvo abu šuniukai, iš antrojo neliko net kaulelių.

Pamatę, kad apdegusių vaikų būklė sunki, Telšių medikai berniuką skubiai išvežė į Kauno klinikas, o mergaitę – į Klaipėdos ligoninę. Rolanda jau sveiksta, o Gabrieliaus būklė kritiška, medikai nesiryžta nieko prognozuoti.

Gaisro priežastis dar tiriama. Tyrimą apsunkina tai, kad dėl patirto streso Dovilė Saukaitė miglotai pamena įvykius, teigia mačiusi raudonas grindis, girdėjusi sprogimą. Pirminiais duomenimis, gaisras kilo nuo naujametinės girliandos arba televizoriaus.

REKLAMA

Europos Komisija šiemet patikrino parduotuvėse siūlomas elektrines girliandas ir prieš kelias dienas paskelbė išvadą, jog trečdalis iš tirtų 196 girliandų kelia gaisro ar elektros smūgio pavojų. Lietuvoje saugios vakarietiškos girliandos, galima sakyti, iš viso neparduodamos, nes dėl didelės kainos yra nepaklausios, tad masiškai prekiaujama pačiomis pigiausiomis ir nesaugiausiomis kiniškomis.

Patarimai, kaip saugiai naudotis elektrine girlianda

Įjungę girliandą į elektros lizdą, kurį laiką jį stebėkite. Atsargiai palieskite plastikines lizdo dalis, kad įsitikintumėte, ar lizdas su kištuku nekaista. Kartais elektros lizdai lydosi ar net užsidega ne dėl įjungto elektros prietaiso kaltės, bet kad būna ilgainiui išsidėvėję, būna suprastėję vidiniai elektros lizdo kontaktai.

REKLAMA

Taupumo sumetimais į Lietuvą atvežamos pačios pigiausios kiniškos elektrinės girliandos. Jų elektros laidai paprastai būna labai ploni, su plona vieno sluoksnio izoliacija. Todėl negalima girliandos laidų tampyti (neleiskite to daryti vaikams!). Tampoma girlianda geriausiu atveju greitai suges, blogiausiu – prisilietus trenks pavojingas elektros smūgis.

Apdairu girliandą ant lango, sienos ar eglutės kabinti taip, kad prie jos nesiliestų užuolaidos, kiti degūs daiktai.

Jei girlianda ima svilti, rūkti, kibirkščiuoti, ją reikia nedelsianti išjungti – ištraukti kištuką iš lizdo.

Nepalikite neprižiūrimos girliandos per naktį, nes tai greičiau prišauks ne Kalėdų Senelį, o gaisrą.

Sigitas Stasaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų