REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aplinkos ministerija (AM) ketina prašyti nepriklausomų ekspertų įvertinti prie Gariūnų turgavietės planuojamos statyti atliekų deginimo gamyklos poveikį aplinkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu kitos institucijos pritarė bendrovės „Cowi Baltic“ parengtai gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai.

Vilniečių nepasitenkinimą sukėlusią ataskaitą, kurioje teigiama, kad prie Gariūnų turgavietės statyti planuojama gamykla nedarytų jokio poveikio aplinkai, gruodžio pabaigoje patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

REKLAMA

Kaip pranešė AM, šiam dokumentui taip pat pritarė Vilniaus visuomenės sveikatos centras, Vilniaus apskrities viršininko administracija, Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba bei Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinis padalinys.

Tuo metu, pasak Aplinkos ministerijos sekretoriaus Aleksandro Spruogio, AM, vertindama būsimos gamyklos poveikį aplinkai, svarsto galimybę atsižvelgti į nepriklausomų ekspertų išvadas ir visuomenės vertinimus.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerijos sekretorius BNS aiškino, kad į ekspertus bus kreipiamasi tuo atveju, jei jų išvadų prireiks planuojamos gamyklos poveikį aplinkai vertinsiančiam Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui (RAAD).

„Jei kils poreikis, mes tikrai pritrauksime ekspertus, kad jie atliktų tam tikrų ataskaitos dalių ekspertinį vertinimą. Bet kokiu atveju vertinimą atlieka Vilniaus regiono departamentas, ir čia jų atsakomybė. Kai jie išnagrinės, pavyzdžiui, pasakys, kad jiems trūksta kurios nors ekspertinės dalies“, - kalbėjo A. Spruogis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, ministerija yra sudariusi preliminarų ekspertų sąrašą, tačiau kol kas į juos nesikreipė. A. Spruogio teigimu, nepriklausomų specialistų išvados turės įtakos sprendimui, ar leisti atliekų deginimo gamyklai iškilti netoli sostinės Lazdynų rajono. Tuo metu visuomenės nuomonės funkcija bus tik patariamoji.

„Poveikio aplinkai vertinimo procedūros tikslas - atsakyti į klausimą, ar tokia veikla tokioje vietoje yra galima. Jeigu mūsų nepriklausomi ekspertai pasakytų, kad tos veiklos poveikis pagal pateiktą ataskaitą yra neleistinas, be abejo, bus priimtas neigiamas sprendimas. (...) O visuomenės nuomonė - tik patarimas. (...) Žmonių pasiūlymai turi būti motyvuoti, ir čia bus problema departamentui apibendrinti gautus siūlymus bei padaryti išvadas“, - sakė A. Spruogis.

REKLAMA

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių poveikio aplinkai požiūriu priims tik išsamiai išnagrinėjęs poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, argumentuotą suinteresuotos visuomenės pasiūlymų įvertinimą, raštu gautus visuomenės pasiūlymus ir atsižvelgęs į ekspertų išvadas.

Vėliau gamyklos projektas grįš į savivaldybę, kuri spręs, ar leisti rengti detalųjį planą, techninį planą bei išduoti statybos leidimą.

Būsimoje komunalinių atliekų deginimo įmonėje numatoma deginti Vilniaus ir Utenos regionuose susidarančias komunalines atliekas. Per metus įmonėje būtų sudeginama iki 250 tūkst. tonų atliekų. Deginant atliekas gauta šiluminė energija būtų naudojama įmonės reikmėms ir tiekiama į centralizuotus miesto tinklus.

REKLAMA

Lazdynų ir aplinkinių Vilniaus rajono bendruomenė prieš planus statyti atliekų deginimo gamyklą kovoja maždaug metus. Gyventojai kaltina gamyklą statyti norinčius verslininkus tinkamai neatsižvelgiant į padidėsiančią aplinkos taršą ir aplink gyvenančių žmonių sveikatą.

Gruodžio pradžioje prie miesto savivaldybės protestavę vilniečiai reikalavo iš naujo įvertinti būsimos gamyklos poveikį aplinkai, taip pat prašė pasitelkus nepriklausomus ekspertus bei visuomenės atstovus iš naujo svarstyti dėl alternatyvios vietos gamyklai ir jos galingumo. Tačiau sostinės savivaldybė į šiuos prašymu neatsižvelgė ir patvirtino „Cowi Baltic“ parengtą ataskaitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Raimundas Alekna yra sakęs, kad Lazdynų rajone dėl jau dabar netoliese esančių kelių atliekų perdirbimo gamyklų gyventojai dažniau serga kvėpavimo takų ligomis.

Gamyklą planuoja statyti bendrovė „Regioninė komunalinių atliekų deginimo gamykla“, netiesiogiai valdoma koncerno „Rubicon Group“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų