REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

28 metų Lietuvos pilietis įtariamas apgavęs dvi užsienio kompanijas ir iš jų išviliojęs daugiau nei 550 tūkstančių JAV dolerių (1 mln. 475 tūkst. litų).

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvio byla dėl sukčiavimo, nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo ir dokumentų klastojimo nagrinėjimui perduota Vilniaus apygardos teismui.

REKLAMA

Pasak Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pranešimo, kaltinamasis internete surado Pietų Korėjos įmonę, prekiaujančią naujais automobiliais.

2007 m. gegužės mėnesį jis suklastojo sąskaitą faktūrą - įrašė duomenis, kad parduodami du nauji automobiliai ,,Mercedes Benz S600“. Bendra šių automobilių vertė - 202 tūkstančiai JAV dolerių.

Suklastotą sąskaitą faktūrą elektroniniu būdu kaltinamasis išsiuntė Pietų Korėjos įmonei. Be to, tariamas pardavėjas iš Lietuvos nurodė, kad automobiliai į Pietų Korėją bus nugabenti tik po to, kai užsienio kompanija į jo sąskaitą perves 50 tūkstančių JAV dolerių avansą.

REKLAMA
REKLAMA

Realiai vyriškis jokiais automobiliais neprekiavo ir tyčia sąskaitoje faktūroje įrašė dvigubai mažesnę nei rinkos automobilių pardavimo kainą. Pietų Korėjos bendrovė, patikėjusi, kad sandoris realus, pervedė į vyriškio sąskaitą sutartą avansą - 50 tūkstančių JAV dolerių.

Gautus pinigus jis išgrynino ir sumokėjo avansą už prabangų butą Vilniuje.

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus pareigūnai išaiškino, kad tęsdamas nusikalstamą veiklą 28-erių metų vyras 2007 m. pabaigoje įsigijo netikrus krovinio dokumentus: laivų pakrovimo važtaraščius, sąskaitas faktūras, draudimo polisus, laivų kelionės dokumentus, kuriuose buvo nurodyta, kad 2007 m. lapkritį į tris laivus viename iš Turkijos uostų buvo pakrauta 50 000 tonų cemento, kurio bendra vertė - 2 milijonai JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisistatęs cemento pardavėju kaltinamasis šiuos suklastotus dokumentus išsiuntė JAV įmonei.

Kaip ir ankstesniu atveju, prekės kaina buvo žemesnė nei rinkos, tikintis, kad pirkėjas susigundys žema prekės kaina. Tariamas pardavėjas derybų metu sutiko parduoti cementą ir jį pristatyti į Pietų Afrikos uostą su sąlyga, jog JAV bendrovė perves į jo sąskaitą pusės milijono JAV dolerių avansą.

Pervestą minėtą pinigų sumą 28 metų vyras konvertavo į litus. 800 tūkstančių litų kaltinamasis sumokėjo už anksčiau įsigytą butą, 30 tūkstančių pervedė į motinos sąskaitą, dengdamas tariamą skolą, daugiau kaip 100 tūkstančių litų išleido baldams ir įvairiai buitinei technikai įsigyti.

REKLAMA

Tyrimo metu buvo išaiškinta, kad 2007 m. rudenį ir žiemą trys kaltinamojo dokumentuose nurodyti laivai Turkijos uoste iš viso nesilankė, o dėl savo konstrukcijos ypatumų jie negali gabenti tokio kiekio cemento. JAV ir Pietų Korėjos įmonių vadovai, su kuriais susisiekė FNTT pareigūnai, patvirtino, kad sumokėję avansus jokių prekių negavo.

Siekiant ikiteisminio tyrimo metu užtikrinti civilinį ieškinį, kaltinamojo turtui Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroro nutarimu paskirtas laikinas nuosavybės apribojimas.

Ikiteisminio tyrimo metu kaltinamasis atlygino dalį JAV įmonei padarytos žalos - sumokėjo 139 tūkstančius JAV dolerių.

Baudžiamojo kodekso 182 str. (Sukčiavimas), 216 str. (Nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimas) ir 300 str. (Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas) numato laisvės atėmimo iki aštuonerių metų baudžiamąją atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų