REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik trečdalis socialiai remtinų vaikų šiais mokslo metais pietus mokykloje valgo nemokamai. Likusieji alkti priversti dėl biurokratinių kliūčių, kurių jų tėvai nepajėgė įveikti, rašo "Klaipėda".

REKLAMA
REKLAMA

Rinkdama pažymas susirgo

Daugiavaikės šeimos močiutė skundėsi, kad gražios kalbos apie vieno langelio principą savivaldybėje neveikia. Jos ligota dukra, norėdama pasirūpinti nemokamu vaikų maitinimu mokykloje, nuo kabinetų varstymo ir pažymų rinkimo pasiligojo visiškai. Kol motina nepasveiks ir nepajėgs surinkti šūsnies pažymų, tol jos vaikai mokykloje kęs alkį.

REKLAMA

Daugiavaikė šeima teigė, jog dėl naujos nemokamo maitinimo skyrimo tvarkos alkani liko ne tik jų vaikai.

Pasikeitė skyrimo tvarka

Nuo šių metų liepos antros dienos už mokinių nemokamą maitinimą ir aprūpinimą mokinio reikmenimis atsakingas savivaldybės Socialinės paramos skyrius.

Anksčiau socialiai remtinų vaikų tėvams apie reikalingus dokumentus primindavo socialinis pedagogas. Jis surinkdavo iš tėvų dokumentus ir sutvarkydavo pažymas dėl nemokamo maitinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar iniciatyvos turi imtis patys tėvai.

Jie dėl nemokamo maitinimo turi kreiptis į savivaldybės Socialinės paramos skyrių, užpildyti prašymą ir pateikti reikiamus dokumentus.

Socialinės paramos skyrius duomenų bazėse patikrina tėvų gaunamas pajamas ir nusprendžia, ar mokiniui suteikti nemokamą maitinimą. Prašymai dėl nemokamo maitinimo priimami ne tik mokslo metų pradžioje, bet per visus mokslo metus.

Tėvai rūpintis neskuba

Nors informacijos apie minėtus pasikeitimus buvo pakankamai, tėvai neskuba tvarkyti dokumentų. Pernai uostamiestyje nemokamą maitinimą gavo apie tūkstantį mokinių. Šiemet prašymus pateikė tik 374 tėvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baltijos vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui ir socialiniam darbui Gražina Jankauskienė taip pat pastebėjo, kad šiemet jų mokykloje labai mažai vaikų maitinasi nemokamai. „Šiemet nemokamai turėtų maitintis keturi, o pernai tokių mokinių buvo apie 30. Gal kiti gėdijasi prašyti nemokamo maitinimo, o gal tėvai laukia, kad kas juos paragintų“,- svarstė G.Jankauskienė.

Suskubę jau nealkani

Savivaldybės švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Misevičienė patikino, kad laiku dokumentus susitvarkiusių tėvų vaikai nemokamą maitinimą turėjo gauti jau nuo rugsėjo 3 dienos.

REKLAMA

„Po nutarimo skirti vaikui nemokamą maitinimą apie tai iš karto informuojame mokyklą. Tačiau šiemet tėvai labai vangiai tvarko dokumentus dėl mokinių nemokamo maitinimo. Negavome nė pusės tiek paraiškų kaip pernai. Gal dauguma nežino, kad pasikeitė tvarka, bet Švietimo skyrius informavo apie tai klasės auklėtojus ir mokinių tėvelius“,- stebėjosi tėvų abejingumu A.Misevičienė.

Pietums skiria 4 litus

Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė „Klaipėdai“ sakė, kad nemokamas maitinimas šiemet gali būti skirtas 1500 mokinių, kurių šeimose vienam asmeniui tenka mažiau nei 307 litai pajamų.

REKLAMA

Pasak A.Misevičienės, valstybė ir savivaldybė nemokamam maitinimui skyrė daugiau nei milijoną litų. 1300 mokinių gali pamaitinti valstybė dar 260 – savivaldybė. Pirmos-penktos klasės mokiniui skirta 3,50 Lt pietums ir 2 Lt pusryčiams, šeštos-dvyliktos klasių mokiniams – 4 Lt pietums ir 2,50 Lt pusryčiams.

Ne visiems nemokamą maitinimą gaunantiems mokiniams priklauso pietūs ir pusryčiai. Du kartus nemokamai mokykloje gali valgyti tik tie vaikai, kurių šeimose pajamos neviršija 207 litų vienam žmogui.

Eglė Kasperavičiūtė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų