REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentaras, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir toliau skelbia, kad vakcinų šalininku nebus. Šįkart politikas sako, kad nenori naudotis kai kuriomis akademinės medicinos paslaugomis, atsisako vaistų.

Europarlamentaras, Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir toliau skelbia, kad vakcinų šalininku nebus. Šįkart politikas sako, kad nenori naudotis kai kuriomis akademinės medicinos paslaugomis, atsisako vaistų.

REKLAMA

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir toliau skelbia, kad vakcinų šalininku nebus. Antradienį europarlamentaras savo Facebook paskyroje pasidalino įrašu apie tai, kad žurnalistai neva skleidžia melą, o pats politikas naudotis akademinės medicinos vaistais ir tam tikromis medicinos paslaugomis atsisako.

„Dėmesio! „ Pfizer“ vakcina. Ir kodėl aš nenoriu naudotis akademinės medicinos vaistais bei tam tikromis paslaugomis. Ir dar įdomiau! Kodėl mūsų žurnalistai slepia tokią informaciją ir nedaro šių tyrimų? Atspėkite iš dviejų kartų“, – savo Facebook įraše rašo europarlamentaras.

V. Uspaskicho nuomone, versti skiepytis nuo koronaviruso yra nusikalstama.

Siūlė vandenį

Kaip alternatyvą skiepams V. Uspaskichas dar praėjusių metų gale pasiūlė neva nuo koronaviruso apsaugoti galintį vandenį. Tuomet politikas teigė, kad vanduo yra struktūrizuotas ir ne tik apsaugo nuo koronaviruso, bet dar ir padeda nuo jo išgyti.

REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentaras teigė, kad norint įgyti imunitetą nuo COVID-19, struktūrizuotą vandenį reikia gerti 28 dienas iš eilės. Buteliukas tokio vandens, kaip sakė pats europarlamentaras, kainuoja 1,5 euro.

REKLAMA

Vandenį V. Uspaskichas pristatė vienoje vaizdo transliacijoje savo Facebook paskyroje.

„Pakalbėsime apie galimybę, ypatingai tie, kurie nenori skiepytis, save apsaugoti vandeniu. Tai yra labai geras vanduo, aš kol kas nerodysiu pavadinimo, nes jūs pamatysite. Aš geriu, mano visa šeima geria. Geria apie tūkstantis žmonių jau Lietuvoje“, – tuo metu vaizdo įraše tikino V. Uspaskichas.

Specialistai kritikuoja

Vaizdo įrašui pasirodžius, dėl vandens kilo skandalas. Sveikatos priežiūros specialistai ėmė neigti V. Uspaskicho siūlomą vandenį, argumentuodami, kad vienintelis nuo COVID-19 apsaugantis dalykas yra skiepai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog man sunkiai suvokiama, kad Europos Parlamento narys galėtų klaidinti, siūlyti tokius gydymo metodus, kaip padidinti imunitetą arba išgydyti koronavirusu sergančius žmones. Tai tiesiog mediciniškai neįmanoma paaiškinti. Aš manau, kad tai yra ant rimto nusikalbėjimo ribos“, – dar prieš savaitę tv3.lt teigė medikas, Seimo narys Antanas Matulas.

„Bandymai vandenį įkraunant magnetu ar pašventinant, palaiminant laikyti kažkokiu gydomuoju, absoliučiai nėra pasitvirtinę. Tuo labiau, kad Uspaskicho komentare neaišku, kokiu būdu jis tą vandenį pagamina, kad jis tapo „gydomuoju ir stiprina imunitetą“. Moksliškai pagrįsti to neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kolega Uspaskichas, manau, tiesiog nusišnekėjo. Žmogus turėtų prisiimti tam tikrą atsakomybę. <...> Šituo etapu klaidinti žmones, nurodant netgi platintojus, yra tiesiog... na, balansuoja tarp nusišnekėjimo ir nusikalstamos veikos“, – sakė A. Matulas.

Piktinosi ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

„Kiekvieną pasisakymą, kuris visiškai paneigia mokslą, mes vertiname vienareikšmiai neigiamai, ypač dabartinėj situacijoj, kai turime tokį didelį COVID-19 atvejų skaičių“, – BNS anksčiau sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Specialistai pabrėžė, kad vanduo jokiu būdu negali apsaugoti nuo viruso.

„Girdime iš medikų, mokslininkų pasisakymų, kad vakcina yra vienintelė galimybė išsivaduoti iš karantino režimo, ir mes tikimės ir visų prašome, kad būtų skelbiama ta informacija, kuri pagrįsta mokslu ir įrodymais“, – sakė ji.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas Vytautas Kasiulevičius šį produktą pavadino „nesąmone, kuri neprisideda prie situacijos gerinimo“.

„Dalis žmonių yra veikiami viso šito ir daug žmonių patikės. Yra rinkėjai, gerbėjai, palaikytojai, natūralu, čia yra viešųjų ryšių akcija ir viskas“, – BNS sakė V. Kasiulevičius.

Įmonė priklauso vaikams

Vėliau dar paaiškėjo, kad reklamuotą vandenį gaminčios įmonės akcininkais yra V. Uspaskicho vaikai. Informaciją surinko ir savo socialiuose tinkluose pasidalino Kėdainių politikė ir visuomenės veikėja Karolina Štelmokaitė.

„Pažiūrėjau, kas UAB „Lamikaros“ steigėjai – retai sutinkamas faktas, kai trijų slaviškomis pavardėmis piliečių, gyvenančių Vilniuje, pavardes pagooglinus, negauni jokio rezultato. Bet čia ne esmė. Einam toliau – žiūrim, kas šiuo metu yra UAB „Lamikaros“ akcininkai.O jie, Registrų centro duomenimis, bendrovė „Edvervita“, registruota Kėdainiuose, Didžiojoje g., valdanti 90 % bendrovės akcijų.

REKLAMA

Kitą 10 % valdo Dalia G. Kėdainiečiai žino, kad „Edvervitos“ įmonė yra glaudžiai susijusi su Viktoru Uspaskichu, bendrovės valdybai vadovauja ilgametis Viktoro bendražygis ir dešinioji ranka Juozas Gaidamavičius, tik visai neseniai pasitraukęs iš aktyvios politikos Darbo partijos narys (beje, atsistatydinusį Gaidamavičių Kėdainių r. savivaldybės taryboje pakeitė Indrė Fiodorova, kuri, anot Viktoro skelbimo, yra vandens „platintoja“ Kėdainiuose).

O jau kad visiems viskas visiškai būtų aišku, tai klausiam Registrų centro, kas yra „Edvervitos“ akcininkai – ogi, Julija ir Eduardas Uspaskichai, Viktoro vaikai iš pirmosios santuokos, registruoti Baltarusijoje!!! Jie valdo po 50% akcijų. Taigi, šarlatanizmas, arba itin ciniškas verslo planas, pasinaudojant žmonių baime nesusirgti Covid-19“, – savo socialiniuose tinkluose rašė K. Štelmonkaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Uspaskichą skatino atsistatydinti

Skandalui įgavus pagreitį, Darbo partijos bendražygiai ir kiti politikai ėmė skatinti V. Uspaskichą trauktis iš Darbo partijos pirmininko posto.

„Labai aiškiai noriu atsiriboti nuo Viktoro vandens procedūrų.

Jeigu čia yra Darbo partijos komunikacinė linija, tai čia vanduo nepadės, čia jau reikia psichiatro.

Jeigu partijos žmonės užsiima „ gydomojo vandens“ distribucija, tai čia šamanų susirinkimas, bet ne politinė veikla. O gal jie verčiami taip daryti? Tada visą informaciją siųskite man.

Manau, kad Pirmininkui reikia trauktis iš pareigų ir tada eiti gydyti žmones. Gal jam tai seksis? Gal jam tai padės?

REKLAMA

Darbo partijoje yra labai daug pozityvių, atsakingų ir kritiškai mąstančių žmonių. Jie neturi tapti vieno asmens kosminių iniciatyvų įkaitais. Kažkas turi netylėti ir aiškiai pasakyti, kad taip negalima. Kad yra atsakomybė prieš žmones. Kad partija neužsiims šarlatanizmu. Kad turime viską padaryti, kas nuo mūsų priklauso ir dar daugiau, kad sustabdyti virusą, išsivaduoti iš to sukaustymo ir baimės, kuri yra apėmusi šalį ir žmones.

Tokiais dalykais nejuokaujama. O jeigu čia rimta iniciatyva, tai mano vibracinis dažnis absoliučiai jos neatitinka“, – savo Facebook paskyroje skelbė Antanas Guoga.

Netrukus V. Uspaskichas atšovė atgal ir iš partijos trauktis pasiūlė pačiam A Guogai.

Pradėjo tyrimą

Dėl V. Uspaskicho išreklamuoto vandens Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pradėjo tyrimą.

REKLAMA

„Pagal socialiniame tinkle pateiktą informaciją, tarp nurodytų platintojų buvo pateikti natūralų mineralinį vandenį gaminančios įmonės kontaktai. Šios įmonės atžvilgiu ir pradėtas tyrimas dėl klaidinančių ir draudžiamų teiginių apie ligų gydymą ir profilaktiką, naudojamų reklamuojant natūralų mineralinį vandenį.

Pirminiais duomenimis, reklamuojamą produktą gamina Rokiškyje registruota įmonė UAB „Lamikara“. Ši įmonė yra VMVT registruotas maisto tvarkymo subjektas, nuo 2020 m. pavasario turi teisę gaminti natūralų mineralinį vandenį“, – rašoma VMVT pranešime spaudai.

Tyrimą dėl vandens taip pat pradėjo Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų