REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pandemija piką gali pasiekti tik po kelių savaičių, nes tik po Naujųjų pradės mirti tie, kurie užsikrėtė šiuo metu, teigė duomenų analitikas Vaidotas Zemlys–Balevičius.

Pandemija piką gali pasiekti tik po kelių savaičių, nes tik po Naujųjų pradės mirti tie, kurie užsikrėtė šiuo metu, teigė duomenų analitikas Vaidotas Zemlys–Balevičius.

REKLAMA

Specialisto teigimu, nuo spalio mėnesio vertinant kassavaitinį atvejų augimą gyvenama amerikietiškų kalnelių režimu ir niekaip nepasiekiame neigiamo augimo.

„Ir jei toliau turėsime tokią situaciją, deja, nieko gero nebus“, – konstatavo jis.

Komentuodamas teigiamų tyrimų dalį, t. y. kiek procentų besitestuojančių žmonių turi Covid-19 analitikas pabrėžė, kad ji taip pat tolygiai kyla ir nekrenta.

„Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad jis turėtų būti mažiau nei 5 proc., kad epidemija galėtų būti valdoma. Ir šie penki procentai paskutinį kartą buvo spalio pabaigoje ir iki šiol kyla ir nekrenta“, – sakė Balevičius.

Anot jo, vertinant situaciją atskirose apskrityse ji visur nėra gera. 

„Ar mes jau pasiekėme piką? Atsakymas – ne, nes mirtys paprastai seka paskui. (...) matome, kad mirčių skaičius Lietuvoje atsilieka maždaug 3 savaites, tai dabar mes matome piką žmonių, kurie sirgo lapkričio pabaigoje. O tie žmonės, kurie susirgo dabar, jų mirtis ir pikus pamatysime tik po dviejų savaičių. Tai po Naujų metų pradės mirti žmonės, kurie užsikrėtė dabar“, – liūdnomis prognozėmis dalinosi analitikas. 

REKLAMA
REKLAMA

Kokios priemonės veikia?

Apžvelgdamas situaciją LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas teigė, kad turint po 3 tūkst. atvejų kasdien, tai parodo, kad daug žmonių naujai užsikrečia virusu.

REKLAMA

Be kita ko jis pridūrė, kad Lietuvoje paskelbus pirmąsias antrojo karantino priemones 100 užsikrėtusių žmonių užkrėsdavo 150 kitų asmenų.

Kalbėdamas apie naujausius mokslinius tyrimus profesorius kartu pažymėjo, kad  labiausiai naujų užsikrėtimų Covid–19 skaičių padeda sumažinti mažų susibūrimų ribojimas, ugdymo įstaigų uždarymas ir asmenų vietinio judėjimo ribojimas. 

Kartu jis pastebėjo, kad efektą turi ir nebūtinųjų verslų uždarymas:

„Jis gali turėti efektą nuo labai minimalaus – 3 proc. Iki net 49 proc. Tai gali būti stipri priemonė pandemijos suvaldymui.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Dulkys sveikatos sistemai davė 2 savaites 

Jei sergamumo kreivė išliks aukšta ir visuomenė nesusiprotės, sveikatos sistema gali neatlaikyti po kokių 2 savaičių, teigia naujasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jis ragino susitelkti ir vieni kitus šventiniu laikotarpiu užkrėsti tinkamu pavyzdžiu, o ne virusu.

Situacija ligoninėse darosi vis sudėtingesnė, prabylama ir apie pacientų atranką, kuris bus prijungtas prie aparatūros.

Paklaustas, ar turi strateginius sprendimus, kaip padėti sistemai pakelti šį krūvį, A. Dulkys konstatavo, kad resursų dar yra.

„Kol kas situacija yra tokia, kad artimiausiomis dienomis turime galimybę tam tikro persiskirstymo, šiandien ir ryte turėjome susitikimų, juos turėsime ir rytoj, dar to rezervo, potencialo, kaip persiskirstyti pajėgas ir žmones, dar turime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau noriu labai sąžiningai pasakyti, kad jei visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių, toliau kursime tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių 2 savaičių“, – neslėpė jis.

Virš 3 tūkst. naujų atvejų

Praėjusią parą patvirtinti 3159 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 30 asmenų, trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą pasveiko 1669 žmonės. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 103 tūkst. 28 asmenys, 45 tūkst. 113 žmonės pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 933 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 464 užsikrėtusieji.

REKLAMA

Ligoninėse gydomi 2356 COVID-19 pacientai, 184 iš jų – reanimacijoje. Deguonis reikalingas 1085 pacientams, 116 žmonių taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta kiek daugiau nei pusė ligoninių lovų: 8579 iš 16 tūkst. 571.

Iš 684 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – 419. Iš 637 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 267, iš 6356 lovų su deguonimi užimtos 2204.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 103 tūkst. 28 asmenys, 56 tūkst. 518  – tebeserga, 45 tūkst. 113 – pasveiko.

Nuo gruodžio 16-osios, trečiadienio, Lietuvoje įsigalioja pratęstas griežtesnis karantinas. Jo metu ribojamas gyventojų judėjimas, prekybos vietų veikla, paslaugų teikimas, o ugdymas mokyklose vykdomas tik nuotoliniu būdu.

Vyriausybė pratęsė karantiną iki sausio 31 dienos 24 val.

Jei jūs taip pat susidūrėte su koronavirusu, pastebėjote netikėtus simptomus ir norite pasidalinti savo istorija, papasakokite mums: [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų