REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas toliau šienauja gyvybes – šįkart užgeso 57-erių žinomo gydytojo G. B. iš Mažeikių gyvybė. Dar vėlų trečiadienio vakarą socialinį tinklą užplūdo užuojautos dėl garsaus chirurgo netekties, kuriam, kaip ir daugeliui kitų medikų, teko stoti į kovos su šia infekcija gretas.

Koronavirusas toliau šienauja gyvybes – šįkart užgeso 57-erių žinomo gydytojo G. B. iš Mažeikių gyvybė. Dar vėlų trečiadienio vakarą socialinį tinklą užplūdo užuojautos dėl garsaus chirurgo netekties, kuriam, kaip ir daugeliui kitų medikų, teko stoti į kovos su šia infekcija gretas.

REKLAMA

Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkė Živilė Gudlevičienė patvirtino, kad būdamas chirurgu gydytojas su Covid-19 infekcija susidūrė tiesiog vykdydamas Hipokrato priesaiką ir apgailestavo dėl kolegos netekties. 

Tačiau ji kartu šioje vietoje atkreipė dėmesį ir į vis opesne galinčia tapti teisinę problemą.

„Kaip gi išties ta teisinė apsauga? Tai juk išties profesinė rizika, už kurią tikrai turėtų būti ne tik sumokama, bet ir draudimas galioti. Juk žmogus užsikrėtė darbe ir paaukojo gyvybę, kovodamas su šia nežinoma, pavojinga infekcija. Dėl to klausimų kyla ir kitiems, nes čia tikrai ne pirmos aukos bus“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Gudlevičienė priminė, kad nuo koronaviruso mirė jau ir pediatrė:

„Ko gero, čia tik pradžia“.

Covid-19 nesirenka – jaunas tu ar senas

Jautriais įrašais ir kolegų atsiminimais dėl išėjusio kolegos dalinosi medikų bendruomenė.

REKLAMA

„Covidas ir Mirtis nesirenka – senas tu ar jaunas. Gydytojas ar pacientas. Šiandien Lietuvos medikų sąjūdis neteko Tavęs. Tavęs, aktyvaus Valdybos nario, diskusijų dalyvio ir idėjų generatoriaus. Tu taip norėjai permainų, pokyčio. Tu jungei LMS su JGA ir Tau tai pavyko!

Jaunystė ir išmintis... O tada, įsisukus antrajai pandemijos bangai, Tu lyg tarp kitko pasakei „Atleiskite, šiandien nedalyvausiu diskusijoje, nes truputuką koviduoju“... Koviduoju.... Ir štai, Tavęs nebėra. Atleisk mums, kad nesugebėjome Tavęs išgelbėti. Visi ir kiekvienas padarėme per mažai, nesugebėjome Tau padėti. 

REKLAMA
REKLAMA

Medike! Ar vykdydami savo pareigą ir darbe užsikrėtę mes galime būti apsaugoti įstatymų? Šiandien mes visi matome – tai yra didžiulė Profesinė rizika. Pavojingos darbo sąlygos. Ir štai beprasmė Mirtis einant pareigas – nes basus ir plikus medikus kažkas ciniškai metė į ugnį... Šį mirtis mums labai skaudi. Ar dar ilgai nuolankiai tylėsime?“ – „Facebook“ dalinosi Lietuvos medikų sąjūdis.

Pilnas jėgų ir tikėjimo keisti sistemą

Užuojauta dėl kolegos netekties dalinosi ir prof. Vytautas Kasiulevičius. Jis pasakojo, kad žinomas gydytojas į Lietuvos medikų sąjūdį atėjo pilnas idėjų ir tikėjimo:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien mano kolega užgeso. Covid-19 negailestingai žudo tuos, kuriems nespėjai visko pasakyti. 2017 metais lapkričio mėnesį jis parašė man žinutę į messenger ir neužilgo atėjo į Lietuvos medikų sąjūdį pilnas idėjų ir tikėjimo, kad viską galime pakeisti.

Jis nuoširdžiai tikėjo, kad galima reformuoti sistemą, o aš gal per dažnai buvau jo oponentas tose bemiegėse mūsų internetinių pokalbių naktyse tarp liberalios ir socialdemokratinės sveikatos apsaugos sistemos vizijos. Kiek jam tai kainavo laiko ir jėgų važiuoti iš kitos Lietuvos pusės į mūsų susitikimus, mitingus, vizitus pas valdžią, bet jis niekada nesakė „ne“. 

REKLAMA

Visuomeninė veikla jam atrodė tokia natūrali ir neišvengiama pareiga, kad aš gyvendamas Vilniuje ir niekur laiku nespėdamas dažnai pasijusdavau nejaukiai. Ir štai dabar to šaunaus vyro nebėra. Pagaliau net atsiprašyti per vėlu, bet mes dar susitiksime tenai ir padiskutuosime apie viską. Ilsėkis, kolega.“

Ašaras tramdydama buvusi LMS valdybos narė, parlamentarės Jurgita Sejonienė teigė, kad toks žmogus pagal savo kompetenciją drąsiai galėjęs būti ir ministru. 

„Labai geras ir protingas žmogus buvo, medikų sąjūdžio ne tiek kad idėjinis lyderis, bet mūsų sąžinės balsas. Jis tikrai labai išmanė sveikatos priežiūros sistemą ir tokios kompetencijos drąsiai galėjo būti ir ministras.“

Jei jūs taip pat susidūrėte su koronavirusu, pastebėjote netikėtus simptomus ir norite pasidalinti savo istorija, papasakokite mums: [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų