REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasigirdo nauja žinia, kad pirmosios vakcinos Lietuvą galėtų pasiekti jau per Kalėdas. Pagal dabartinį planą, pirmiausia į Lietuvą turėtų atkeliauti apie 10 tūkst. vakcinų dozių. Pirmiausia ruošiamasi skiepyti medikus ir gydymo įstaigos jau dėlioja sąrašą, kurios gydytojus statyti į pirmąją eilę, nes iš pirmosios partijos visiems medikams nepakaks.

Pasigirdo nauja žinia, kad pirmosios vakcinos Lietuvą galėtų pasiekti jau per Kalėdas. Pagal dabartinį planą, pirmiausia į Lietuvą turėtų atkeliauti apie 10 tūkst. vakcinų dozių. Pirmiausia ruošiamasi skiepyti medikus ir gydymo įstaigos jau dėlioja sąrašą, kurios gydytojus statyti į pirmąją eilę, nes iš pirmosios partijos visiems medikams nepakaks.

REKLAMA

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos planą, vėliau atkeliavus į Lietuvą naujoms vakcinų dozėms bus skiepijami kiti medikai ir kitos gyventojų grupės.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių technologijų skyriaus specialistas Lukas Galkus teigė, kad iki pirmojo metų ketvirčio galo turėtų pristatyti vakcinų, kurių užtektų medikų, globos namų gyventojų ir vyresnių Lietuvos asmenų, kuriems virš 80 metų skiepijimui.

„Tiek turėtų būti pristatyta, bet turėkime omenyje, kad atvažiuos ir „Moderna“ ir „Astra Zeneca“ ir kitų vakcinų turėsime.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo pabaigoje turėtų būti, bent mūsų įsivaizdavimu, įsibėgėjęs visas procesas. Apie proveržį galime anksčiau kalbėti“, – sakė SAM specialistas L. Galkus.

REKLAMA

Pirmiausia Lietuvą turėtų pasiekti apie 10 tūkst. vakcinų dozių

Seimo komitete pristatyta, kad pirmoji partija, kuri pasieks Lietuvą, turėtų  būti iki 10 tūkst. vienetų.

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento vadovas Audrius Ščeponavičius trečiadienį pažymėjo, kad ši informacija nuolat keičiasi, todėl trečiadienį popiet ES šalių atstovai viceministrai bendraus su Europos Komisijos atstovais, nes daug šalių nori konkretumo dėl vakcinų tiekimo grafiko.

Jis akcentavo, jei vakcinos būtų pristatytos gruodžio 25-26 į Lietuvą, tai jų priėmimui viskas būtų parengta.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, šalis yra pasiruošusi vakcinos logistikai, pristatymui, yra pradėti reikalingų priemonių pirkimai. Planuojama, kaip informavo SAM atstovas, kad registravimasis dėl skiepijimosi galėtų vykti per jau veikiantį trumpąjį telefono numerį 1808.  

„Pirmiausia būtų patiekta į penkias organizuojančias ligonines“, – teigė A. Ščeponavičius.

Komitete akcentavo, kad gydytojų Lietuvoje yra apie 40 tūkst. Pirmiausia būtų paskiepyta apie 5 tūkst. medikų, nes po pirmojo skiepo praėjus mėnesiui turi būti skiepijama ir antra dozė.

Jis teigė, kad  bus rekomenduojama skiepyti ir persirgusius koronavirusu.

Gydymo įstaigų vadovams galvos skausmas: kiek bus vakcinų?

Santaros klinikų direktorius profesorius Feliksas Jankevičius teigė, kad jiems rūpestis dabar dėl vakcinų skaičiaus, nes nori paskiepyti visus medikus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rūpestis šiuo metu – tai vakcinų skaičius. Mūsų rūpestis paskiepyti visus darbuotojus {...} Tų vakcinų kiekis, žinoma, labai mažas, kurį planuojame gauti. Vien klinikose darbuotojų yra 7 tūkst. su rezidentais, tai tokio kiekio reikės“, – teigė klinikų  vadovas.

Taip pat ir Kauno klinikų vadovas profesorius Renaldas Jurkevičius pažymėjo, kad būtina žinoti tikslias datas, kada ir kokie kiekiai vakcinų atkeliaus į gydymo įstaigas.

„Svarbu būtų ligonines turėti kiek galima greičiau švarias – su paskiepytu personalu. Pritariu profesoriui F. Jankevičiui, pradėti reikėtų nuo pirmosios grandies. {...} Pradėsime nuo tų žmonių“, – teigė R. Jurkevičius.

REKLAMA

Jis kalbėjo, kad medikai gali būti pradėti skiepyti per Kalėdas. R. Jurkevičiaus tvirtinimu, Kauno klinikos taip pat turi du tinkamus šaldytuvus, kuriuose galėtų būti saugoma apie 40 tūkst. vakcinų.

„Kol kas į mus nesikreipė dėl pagalbos, dėl saugojimo. {...} Jei patvirtinimas bus 21 dieną, tikėtina, kad vakcinos atvyks per Kūčias ir Kalėdas, tai geras laikas skiepyti medicinos personalą“, – kalbėjo jis ir paragino jau šiandien tam ruoštis.

Jo teigimu, negalima būtų skiepyti viso medikų skyriaus vienu metu, nes po vakcinos galima trumpam sukarščiuoti, tad reikėtų skiepyti po kelis žmones iš skirtingų skyrių.

Dulkys: „Vien medikų bendruomenės mes turime virš 40 tūkstančių“

Pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad pirmosios 9750 vakcinos nuo COVID-19 dozių į Lietuvą turėtų atkeliauti pirmosiomis sausio dienomis.

REKLAMA

Anot A. Dulkio, vienam žmogui paskiepyti reikės dviejų vakcinos dozių. Pirmiausia vakcinuojami bus medikai, slaugos, globos įstaigos darbuotojai, rizikos grupėse esantys žmonės.

„Vien medikų bendruomenės mes turime virš 40 tūkstančių“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, skiepijimo procesas Lietuvoje „užims tam tikrą laiko tarpą“.

Farmacijos bendrovių sukurtas vakcinas nuo koronaviruso šiuo metu tikrina Europos vaistų agentūra. Artimiausiu metu ji turėtų nuspręsti, ar išduoti sąlyginį leidimą prekiauti „BioNTech“ ir „Pfizer“ kuriama vakcina.

Europos vaistų agentūra sprendimą dėl bendrovės „Moderna“ sukurtos vakcinos turėtų priimti iki sausio 12 dienos. Priežiūros institucija taip pat tikrina vakciną, sukurtą bendrovės „AstraZeneca“ bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, taip pat bendrovės „Johnson & Johnson“ preparatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakcinų nuo koronaviruso vertinime dalyvauja ir Lietuvos ekspertai

Primename, kad jau skelbėme, jog Europos vaistų agentūra (EVA) kartu su ekspertais iš Lietuvos šiuo metu vertina vakcinas ir gruodį turėtų priimti sprendimą, ar galima registruoti vakciną ir pradėti logistikos procesą. Tačiau šiuo metu ekspertams kyla labai daug klausimų ir ieškoma atsakymų: ko negalima skiepyti, ar reikia skiepyti persirgusius asmenis?

Valstybinės vaistų kontrolės vadovas Gytis Andriulionis teigė, kad šiuo metu jų tarnyba ir ekspertai dalyvauja vertinant vakcinas Europos vaistų agentūroje. Ekspertai vertina – kokie buvo klinikiniai tyrimai, koks yra veiksmingumas, kokios yra pašalinės reakcijos, kokie yra nepageidaujami reiškiniai ir kaip juos sumažinti? Registruojant svarsto, kokiai amžiaus grupei paskirti.

REKLAMA

„Visi šie dalykai dabar yra vertinami ir iššūkių čia yra labai daug. Ko negalima skiepyti – ar kažkokių amžiaus grupių, ar tam tikrų būklių asmenų? Labai daug klausimų kelia persirgusių asmenų vakcinavimas. Pažeidžiamų grupių, tai yra vyresnio amžiaus, nėščių moterų vakcinavimas ir panašiai.

Gali būti, kad bus rekomenduojama tam tikroms amžiaus grupėms tam tikrų gamintojų vakcina. Tai yra ekspertiniai dalykai ir šiuo metu vyksta karštos diskusijos – tai yra sprendžiama vaisto registravimo metu.

Dėl persirgusių asmenų – tai yra vienas iš karčiausių klausimų, nes tas asmuo, kurį norima vakcinuoti jau turi antikūnius. Tai yra labai rimtas mokslinis klausimas: ar jį reikia vakcinuoti? Tas virusas, kuriuo žmogus persirgo gali būti vėlesnis ir jau mutavęs, negu tas, ant kurio pagrindo kurta vakcina“, – sakė G. Andriulionis.

Žiūrėkite, kaip atliekami Covid-19 tyrimai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų