REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei situacija nesikeistų, ligoninėse sausio viduryje būtų gydoma net 1 tūkst. daugiau pacientų nei dabar, informavo Sveikatos ekspertų tarybos narys Algis Džiugys. Jis pažymėjo, kad neigiamų pasekmių turės ir mažiausias atsipalaidavimas šventiniu laikotarpiu.

Jei situacija nesikeistų, ligoninėse sausio viduryje būtų gydoma net 1 tūkst. daugiau pacientų nei dabar, informavo Sveikatos ekspertų tarybos narys Algis Džiugys. Jis pažymėjo, kad neigiamų pasekmių turės ir mažiausias atsipalaidavimas šventiniu laikotarpiu.

REKLAMA

Lietuvos energetikos mokslo darbuotojas, duomenų analitikas teigė, kad dabartinė situacija išlieka sudėtinga.

„Kaip žinome, užsikrėtimų skaičius auga, nors vakar, šiandien dieninių atvejų skaičius nukrito, taip įprastai visada būna savaitės pradžioje, todėl padėtis nėra gera. 

Efektyvaus viruso reprodukcijos dydžio kitimas irgi nėra džiuginantis. Kaip žinome, jei jis daugiau nei 1, tai epidemija auga, o jis šiuo metu yra 1,17–1,18. Ir pagal matomas prognozes ligonių skaičius ligoninėse turėtų augti“, – kalbėjo specialistas.

Niūriausia prognozė – pacientų skaičius augs

Jis pažymėjo, kad kalbant apie hospitalizacijos mastus darytos dvi prognozės – optimistinė ir pesimistinė.

REKLAMA
REKLAMA

„Prognozuojant, kiek gali būti hospitalizuojama Covid-19 ligonių, tai sausio viduryje pagal niūriausias prognozes turėtų būti apie 3300 ligonių, kai šiandien turime 2372. Tai reiškia, kad pacientų išaugtų tūkstančiu. Atitinkamai deguonies aparatų poreikis būtų 1800 asmenų, dirbtinės plaučių ventiliacijos prireiktų 165 asmenims“, – aiškino A. Džiugys.

REKLAMA

Jei būtų laikomasi numatytų karantino ribojimų, susirgimų skaičius turėtų mažėti ir siektų 1–1,5 tūkst.

„Tačiau jei būtų laikomasi nepakankamai ir tarpušvenčiu žmonės gana intensyviai bendrautų, tai turėtume vėl užsikrėtimų piką iki 2500 dieninių atvejų“, – sakė jis.

Kaip pridūrė LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas, žmonių elgesys artimiausiu metu, kaip  jie laikysis karantino ribojimų, lems, kokios prognozės išsipildys. 

„Pagal dabartinį spėjimą, manome, kad ženkli dalis žmonių to karantino laikysis ir jisai bus sėkmingas. Taigi prognozuojame, kad atvejų skaičius mažės. Esame pateikę net iki sausio 31 d., aišku, tie vėlesni, sausio antroje pusėje prognozuojami skaičiai yra labai preliminarūs, bet numatome, kad bendrai prognozės turėtų  pasitvirtinti“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Aptarė ir vakcinavimo klausimus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį kartu su Sveikatos ekspertų taryba, premjere Ingrida Šimonyte bei sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu aptarė naujausias Covid-19 plitimo tendencijas bei rekomendacijas dėl vakcinavimo.

Apribojimai duos vaisių Sveikatos ekspertų taryba G. Nausėda antradienį pristatė pristatys atnaujintą epidemiologinės situacijos apžvalgą ir rekomendacijas dėl vakcinavimo priemonių įgyvendinimo.

„Žinutė iš galimų pandemijos raidos scenarijų yra labai aiški – jeigu tos priemonės išlieka efektyvios ir visuomenė jų laikosi – atsisako judėjimo, susitikimų – gana greitai matome teigiamą poveikį ir mažesnius kasdienius užsikrėtimo skaičius. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, reikia pastebėti, kad tas mažėjimas yra gana inertiškas. Jeigu visuomenė tikrai sąžiningai laikysis reikalavimų, apie Naujuosius metus pozityviuoju scenarijumi turėsime apie 1000–1500 užsikrėtimų per dieną“, – žurnalistams antradienį kalbėjo prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta.

Arti 1,5 tūkst. atvejų

Praėjusią parą patvirtinti 1432 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 38 asmenys, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą pasveiko 2591 žmogus. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 96 tūkst. 452 asmenys, 41 tūkst. 665 žmonės pasveiko.

REKLAMA

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 863 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 423 užsikrėtusieji.

Praėjusią parą ištirti 8377 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 430 tūkst. 715.

Ligoninėse gydoma beveik 2,4 tūkst. COVID-19 pacientų, iš jų 180 – reanimacijoje

Ligoninėse gydomi 2372 COVID-19 pacientai, 180 iš jų – reanimacijoje, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis reikalingas 1282 pacientams, 111 žmonių taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie pusė ligoninių lovų: 8234 iš 16 tūkst. 560.

Iš 685 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – 406. Iš 637 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 236, iš 6206 lovų su deguonimi užimtos 2127.

REKLAMA

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 96 tūkst. 452 asmenys,  53 tūkst. 501  – tebeserga, 41 tūkst. 665 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 863 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 423 užsikrėtusieji.

Lietuvoje pratęsiamas karantinas ir griežtinami apribojimai

Sekmadienį vakare Vyriausybė vienbalsiai pritarė naujiems ribojimams, kurie įsigalios vos pasibaigs antradienio naktis ir prasidės trečiadienis. Tarp naujų ribojimų – draudimas išvykti iš namų, nebent reiktų dirbti, ką nors laidoti ar nusipirkti maisto. Bus draudžiamas ir ne maisto parduotuvių darbas, išskyrus prekybą internetu. Karantinas pratęsiamas iki sausio 31 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų