REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tendencijos kelia nerimą – daugėja nuo Covid-19 mirusių asmenų, kurie nepriklausė rizikos grupei nei pagal amžių, nei gretutines ligas. Kita vertus, specialistai atkreipia dėmesį, kad kitą kartą galima net nežinoti, ar asmuo turėjo lėtinių ligų, kurios galėjo paskatinti komplikacijas nuo šios infekcijos.

Tendencijos kelia nerimą – daugėja nuo Covid-19 mirusių asmenų, kurie nepriklausė rizikos grupei nei pagal amžių, nei gretutines ligas. Kita vertus, specialistai atkreipia dėmesį, kad kitą kartą galima net nežinoti, ar asmuo turėjo lėtinių ligų, kurios galėjo paskatinti komplikacijas nuo šios infekcijos.

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistė portalui tv3.lt Justina Petravičienė patvirtino, kad trys iš per praėjusią parą mirusiųjų asmenų buvo iki 60 metų – du iš Šiaulių apskrities ir vienas iš Tauragės. 2 iš praėjusią parą mirusių asmenų nepriklausė rizikos grupei nei pagal amžių, nei gretutines ligas.

„Pagal mūsų turimą informaciją, ką gauname iš gydymo įstaigų, iš vakar mirusiųjų trys nepriklausė rizikos grupei pagal amžių, tai reiškia, buvo jaunesni nei 60 metų amžiaus. Ir iš tų trijų asmenų 2 jau nepriklausė ir dėl to, kad neturėjo gretutinių susirgimų, lėmusių ligos išeitį“, – tikslino ji.

REKLAMA
REKLAMA

Liga jaunėja

Specialistė pažymėjo, kad tokių atvejų, kai, atrodo, miršta nei vienai rizikos grupei nepriklausantys asmenys, daugėja.

„Matome, kad jei anksčiau, tiek pirmosios bangos metu, tiek iki lapkričio mėnesio daugiau mirčių fiksuota amžiaus grupėse, kurios priklauso rizikos grupei, dabar matoma tendencija, kad miršta jaunesni asmenys, neturintys lėtinių susirgimų“, – sakė J. Petravičienė.

REKLAMA

Kaip informavo ji, iki lapkričio mėnesį bendrai jaunesnių nei 60 m. asmenų, mirusių nuo Covid-19, buvo apie 12, tai dabar jų yra artėja prie 40. Tačiau didžioji dalis jų turėjo gretutinių ligų.

„Vien praėjusią parą turime 3, vakar turėjome dar jaunesnius asmenis. Taigi liga jaunėja ta prasme ir tos išeitys gali būti liūdnos ne tik garbaus amžiaus žmonėms ir sergantiems kažkokiomis lėtinėmis ligomis. Bet tikrai nėra dauguma tokių, kurie nepriklausytų rizikos grupei pagal kokį kriterijų“, – konstatavo ji.

NVSC specialistės teigimu, tokia tendencija, kad taip staiga netenkame jaunų žmonių, tikrai gąsdina ir verčia asmeniškai susimąstyti.

REKLAMA
REKLAMA

Ar išties sveiki, iki galo žinoti negalima

Visgi kartu J. Petravičienė pastebėjo, kad informacija apie lėtines ligas gali būti ne visiškai tiksli.

„Tas vertinimas, ar nepriklausė pagal turėtas ligas, nėra toks paprastas. Mes pateikiame tokią informaciją, kokią gauname iš gydymo įstaigų. Tai kaip sako, gal koks jaunas žmogus ir mirė dėl Covid-19, bet medicininėje dokumentacijoje paprasčiausiai nematoma, kad būtų kokių kitų ligų. Galbūt jos net nebuvo diagnozuotos. Nes žmonės tikrai piktinasi, kad mirusieji turėjo susirgimų. Tai, matyt, nė vienas iki galo nežinom savo sveikatos būklės“, – sakė NVSC specialistė.

Mirtis ištiko staiga

Portalas tv3.lt primena, kad vakar skelbta apie 37 metų vyro mirtį Šiaulių ligoninėje. Pranešta, kad vyras taip pat neturėjo gretutinių ligų, o mirtis jį ištiko staiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika portalui patvirtino, kad mirtis vyriškį ištiko staiga. 

„Dažnai labai staigios visos mirtys nuo COVID-19 būna. Šis asmuo kurį laiką gulėjo ligoninėje“, – sakė jis.

Taip pat dar pirmosios pandemijos bangos metu pranešta apie 49-erių metų į rizikos grupę nepatenkančio vyro mirtį. Jo mirties priežastis – COVID-19 infekcijos sukelta citokinų audra – gana dažnas itin sunkiai koronavirusu susirgusių ligonių palydovas.

Iki šiol jauniausiai Covid-19 aukai buvo virš 30 m., tačiau vyras sirgo sunkiomis gretutinėmis ligomis, buvo jau ne kartą gydęsis stacionare. 

NVSC praneša, kad iš gydymo įstaigų praėjusią parą iš viso gauta informacija apie 17 mirties nuo koronaviruso atvejus. Šiuo metu infekcija yra pasiglemžusi 564 gyvybes.

REKLAMA

Vėl naujas rekordas

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 2450 naujų COVID-19 ligos atvejų. Tai didžiausias naujų atvejų skaičius per parą nuo pandemijos pradžios. Per praėjusią parą pasveiko 1430 žmonių.

Ligoninėse gydomi 1949 COVID-19 pacientai, 149 iš jų – reanimacijoje, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis reikalingas 1017 pacientų, 83 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie daugiau nei pusė ligoninių lovų: 9 144 iš 16 tūkst. 660.

Iš 672 reanimacijos lovų užimta kiek daugiau nei pusė – 395. Iš 624 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 235, iš 6 207 lovų su deguonimi užimta 2 275.

REKLAMA

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 67 tūkst. 66 asmenys, 39 tūkst. 377 – tebeserga, 26 tūkst. 836 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 564 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 289 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 12 tūkst. 406 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 290 tūkst. 467.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų