REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas bandė dar kartą ir pavyko – Seimo valdyboje bus ir valstiečių atstovas. Parlamentarų dauguma išrinko Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teiktą valstiečių atstovą Joną Jarutį Seimo vicepirmininku. Už jį balsavo 90 Seimo narių, prieš buvo 10 politikų, susilaikė 10 Seimo narių, o vienas rastas sugadintas biuletenis.

Seimas bandė dar kartą ir pavyko – Seimo valdyboje bus ir valstiečių atstovas. Parlamentarų dauguma išrinko Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teiktą valstiečių atstovą Joną Jarutį Seimo vicepirmininku. Už jį balsavo 90 Seimo narių, prieš buvo 10 politikų, susilaikė 10 Seimo narių, o vienas rastas sugadintas biuletenis.

REKLAMA

„Teikiu į Seimo pirmininko pavaduotojus kandidatūrą Jono Jaručio, kurią man rekomendavo teikti valstiečių sąjunga. Jei Seimas pritartų, visos frakcijos turėtų savo atstovą Seimo valdyboje“, – Seimo posėdžių salėje prieš balsavimą teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimas prieš kelias savaites tvirtindamas parlamento vadovo pavaduotojus atmetė valstiečių pasiūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Visi kiti šeši pasiūlyti vicepirmininkai, tiek nuo valdančiųjų, tiek opozicijos buvo patvirtinti. Šį kartą keliamas antras valstiečių kandidatas – tai J. Jarutis.

REKLAMA
REKLAMA

Jarutis tikisi, kad valdantieji parodys vengiantys kovos

Seimo tribūnoje J. Jarutis teigė, kad tai pirmas žingsnis įgyvendinant pažadus ir suteikiant postą ir opozicijai. Jeigu bus paskirtas, jis žada vykdyti delegavusios valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą. Jis taip pat paminėjo, kad kol kas nėra sutarta dėl sričių, kurias Seime kuruotų, bet žada daryti, ką paves Seimo pirmininkė.

REKLAMA

„Mes visi labai retai atsispiriam pagundom tam tikrom – pasigalynėti ir parodyti savo jėgą. Bet Rytų filosofai turi tokį posakį, kad stiprus ne tas, kuris gali nugalėti, bet stiprus tas, kuris gali išvengti kovos. Aš manau, kad tas vengimas kovos šiandien bus pademonstruotas ir demokratijos šventė įvyks“, – filosofiškai teigė J. Jarutis.

Pasiteiravus, kaip jis žada gerinti Seimo įvaizdį, J. Jarutis atsakė, kad nekalbės tuščiai.

„Man iki šios dienos nėra suprantami ir priimtini tušti kalbėjimai. Nėra pasaulyje šalies, kur parlamentas turėtų labai aukštą pasitikėjimą. Nežadu kalbėti tuščiai. Jeigu mes visi kartu padarysime ir eisime link to, kad mumis pasitikėtų – tai  bus labai geras žingsnis“, – teigė J. Jarutis.

REKLAMA
REKLAMA

Klausimas, kuris prajuokino visą Seimo salę

Konservatoriaus Antano Matulo klausimas prajuokino visus parlamentarus: „Jeigu slapto balsavimo metu jūs nebūsite patvirtintas, kas pagal planą iš jūsų frakcijos atsisakys mandato?“, – paklausė A. Matulas.

J. Jarutis juokėsi išgirdęs klausimą ir vėliau atsakė pašmaikštaudamas.

„Dabar galvoju, leiskite pagalvoti, nes per 15 minučių yra sudėtinga durti kažkam į akį ir pasakyti, kad dabar tu būsi ir tu atsisakysi.

Manau, kad niekas neatsistatydins. Aš galbūt esu naivus, bet tikiu gera kolegų valia ir tais sprendimais. Gal tai mano klaida, bet geriau mirsiu su savo klaida, nei galvosiu apie žmones blogiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad mes rasim pamainą ir man, ir... Turbūt prieš 30 metų irgi buvau jaunas ir purkštavau, vienas iš rajono valdytojų sakydavo, kad nėra nepakeičiamų, yra tik nepakeisti. Tai su ta filosofija ir reikia gyventi“, – teigė J. Jarutis.

Po tokio žingsnio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis atsisakė Seimo nario mandato, esą protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente.

„Čia yra politinės kultūros dugnas ir jį pasiekė mūsų oponentai, kurie turi septyniasdešimt kelis balsus“, – pasitraukdamas iš Seimo sakė R. Karbauskis.

Valstiečiai vėliau patvirtino naują kandidatą į vicepirmininkus, tačiau pavardės iki šio ketvirtadienio nebuvo įvardinę. 

REKLAMA

„Į vicepirmininkus bus siūlomas žmogus, kuris surinko absoliučią daugumą balsų slaptame balsavime. Aš jo pavardės dabar įvardinti negaliu.

Jūs apie tai sužinosite, kada Seimo pirmininkė teiks šitą pavardę. Dabar pas mus sprendimai dėl asmenybių priimami slaptu balsavimu, kad nekiltų abejonių dėl jų skaidrumo“, – anksčiau teigė R. Karbauskis.

Stebėkite politologo vertinimą, kad Karbauskis tik ir laukė progos pasitraukti iš Seimo:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų