REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijoje kyla antroji koronaviruso banga – nepaisant pagrindinio šalies epidemiologo Anderso Tegnellio prognozių. Dabar valdžiai tenka imtis griežtų priemonių – net ir anksčiau sunkiai įsivaizduojamo mokyklų uždarymo, rašoma „Der Spiegel“.

Švedijoje kyla antroji koronaviruso banga – nepaisant pagrindinio šalies epidemiologo Anderso Tegnellio prognozių. Dabar valdžiai tenka imtis griežtų priemonių – net ir anksčiau sunkiai įsivaizduojamo mokyklų uždarymo, rašoma „Der Spiegel“.

REKLAMA

Dar praėjusį mėnesį Švedijoje viskas buvo, regis, gerai ir epidemiologinė situacija nekėlė didesnių rūpesčių. „Švedija buvo teisi“, – savo „Twitter“ paskyroje konstatavo vienas turtingiausių pasaulyje žmonių Elonas Muskas, pritvirtinęs tai tariamai įrodantį grafiką su mirštamumo ir sergamumo rodikliais Švedijoje: po epidemijos proveržio pavasarį kreivė faktiškai nekilo nuo nulio. 

Susirgimų kreivė šoko aukštyn

Daugelis, kaip ir E. Muskas, pagalvojo, kad šį pavasarį „savaip“ su koronavirusu kovoti pasirinkusi skandinavų valstybė neprašovė. Daugelis švedų pasitikėjo savo vyr. epidemiologo A. Tegnellio idėjoms, kad pandemiją galima įveikti su minimaliais ribojimais – pasitikint visuomenės pilietiškumu ir nesiimant griežtų „lokdaunų“. 

REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš tris savaites A. Tegnellis tvirtino: „Antrosios bangos nėra“. Tačiau SARS-CoV-2 jau plinta daugelyje šalies regionų. Šiandien jau nekyla jokių abejonių, tvirtinama „Der Spiegel“: Švedijoje kyla antroji banga, o Covid-19 aukų skaičius ir vėl pradėjo augti.

REKLAMA

Klydo ne tik vyr. epidemiologas A. Tegnellis, visuomenės sveikatos apsaugos vadovybė, bet ir švedų valdžia, suteikusi jiems veikimo laisvę. Galima neabejoti, kad visi jie turėjo gerus ketinimus, tačiau jų strategija subliuško lemiamu laikotarpiu. Dar pavasarį buvo planuojama, ar bent jau nebyliai tikimasi, kad šalyje susiformuos imunitetas, tuo pat metu apsaugant ir rizikos grupėse esančius žmones. Tačiau ši sistema nesuveikė, tvirtinama „Der Spiegel“. 

Ypač skausminga švedams tai, kad dabar pas juos kartojasi pavasario istorija. Kaimyninėse šalyse situacija ir vėl geresnė. Pastaruoju metu užkrėtimų rodikliai Danijoje sudarė pusę, o Norvegijoje – mažiau nei trečdalį švedų skaičių, suomiai išvis pastarąsias dvi savaites tampa pavyzdine šalimi Europoje – ten nustatoma mažiausiai naujų Covid-19 atvejų visame žemyne – 10 kartų mažiau, negu Švedijoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Valdžia jau ėmėsi ribojimo priemonių

Savaitės pradžioje šalies premjeras Stefanas Lofvenas niūria veido išraiška kreipėsi į šalies gyventojus per televizijos ekranus. Situacija blogės, todėl turėsime imtis atitinkamų priemonių, pareiškė jis. Šalies parlamentas priėmė įstatymą, kuris riboja maksimalų viešose vietose besirenkančių žmonių kiekį iki 8. Įskaitant kino teatrus, teatrus ar religinių apeigų vietas. Šalies vyriausybė neatmetė galimybės uždaryti mokyklas. 

Tačiau ypatingasis Švedijos kelias neliko pamirštas. Vyriausiasis šalies epidemiologas A. Tegnellis vis dar atsisako kaukių dėvėjimo viešose vietose rekomendacijos. Jis mano, kad jų efektyvumas nėra tinkamai įrodytas mokslu, ir „labai pavojinga galvoti, kad kaukės iš esmės padeda“. Kaukės, jo teigimu, tik sukuria klaidingą saugumo iliuziją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent toks jo pasitikėjimas savimi ir sukūrė A. Tengellio populiarumo legendą. Dar prieš kelias savaites jis ramiai pasakojo, kad nesitikrina nuo koronaviruso, nes jam užsikrėsti tikimybė tariamai yra labai maža: „Daug pavojingiau mieste eiti per gatvę ne per perėją“.

Daugelis jo tautiečių su malonumu klausosi tokių pareiškimų. Todėl žmonės Švedijoje ir dabar dar ne iki galo supranta, ar nori patikėti, kad jų vyr. epidemiologas suklydo savo prognozėse, rašoma „Der Spiegel“. 

A. Tengellio oponentų skaičius pačioje Švedijoje yra stebėtinai mažas. Kelios dešimtys medikų ir profesorių, susivienijusių į bendrą grupę, neseniai kreipėsi per žiniasklaidą į valdžią, reikalaudami imtis kuo skubesnių veiksmų pažabojant koronavirusą. 

REKLAMA

„Katastrofa artėja“, – rašė savo kreipimesi ekspertai. Jie pacitavo ligoninės, esančios universiteto mieste Upsaloje, vadovą: „Mes esame laisvame kritime“, o padėtis yra „daug blogesnė nei pavasarį“.

Švedijos gerbėjui E. Muskui pačiam tenka gydytis nuo Covid-19. Virusą jis pasigavo prieš kelias dienas, kai lankėsi pas savo seną draugą – JAV ambasadorių Švedijoje, kur sudalyvavo trankiame gimtadienio vakarėlyje. 

Vokiečių „BioNTech“ ir amerikiečių korporacijos „Pfizer“ mokslininkų sukurta vakcina nuo Covid-19, pademonstravo itin didelį efektyvumą, tvirtina gamintojai. Jų teigimu, riziką susirgti koronavirusu ji sumažina net 90 proc., tačiau netrukus sužinota ir tai, kad ne visos šalys sugebės ja pasinaudoti.

Daugiau apie vakciną žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų