REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto profesorė, Gyvybės mokslų centro dėstytoja Edita Sužiedėlienė tvirtina, kad sveikatos ekspertų nuomone, sprendimas įvesti karantiną buvo pagrįstas.

Vilniaus universiteto profesorė, Gyvybės mokslų centro dėstytoja Edita Sužiedėlienė tvirtina, kad sveikatos ekspertų nuomone, sprendimas įvesti karantiną buvo pagrįstas.

REKLAMA

Prezidentas penktadienį prezidentūroje susitiko su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidate į premjero postą Ingrida Šimonyte. Sveikatos ekspertų tarybos nariai šalies vadovui pristatė galimo koronaviruso plitimo prognozes.

„Vienintelė neatidėliotina priemonė – griežtas kontaktų ribojimas, socialinių atstumų didinimas ir kitos priemonės, su kuriomis pradėsime gyventi keletą savaičių nuo rytojaus“, – kalbėjo viena iš ekspertų tarybos narių E. Sužiedėlienė.

Profesorė tikino, kad karantino metu svarbus visuomenės elgesys.

„Jeigu airiai sugebėjo savo elgesį karantino laikotarpiu tikrai pakeisti, tai aš manau, kad ir mūsų visuomenė tą tikrai padarys. Turiu santūraus optimizmo, kad per keletą savaičių matysime kaip situaciją vystosi, ir matysime, kad ji stabilizuojasi“, – sakė ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Sužiedėlienės, ekspertai artimiausiu metu diskutuos, kaip valdyti jau stabilizavusią situaciją ir kaip išeiti iš griežto karantino ribojimų.

REKLAMA

„Piką mūsų analitikai prognozuoja lapkričio antroje pusėje, galbūt pabaigoje, tada mes tikimės, kad situacija tada po truputį gėrės. Ji ne staigiai gerės, bet gerės tokio nuolydžio tipo kreive. Tada jau reikia pradėti galvoti, kaip ką stabilizuoti, kad ji netaptų vėl tokia, kokioje mes dabar gyvename“, – teigė profesorė.

Anot jos, ekspertų grupė išskyrė keletą krypčių, dėl kurių reikia sutarimą. Pirmiausia – reikia turėti testavimo strategiją, kad išeinant iš epidemijos piko, būtų galima valdyti židinius, kurie, E. Sužiedėlienės teigimu, vis tiek rusens.

REKLAMA
REKLAMA

„Tie židiniai bus didžiausia mūsų problema ir didžiausia rizika vėl grįžti į tą pačią status quo, kokią turime dabar, situaciją“, – pažymėjo profesorė.

Jos teigimu, penktadienį tarp buvusių valdančiųjų ir ateinančios valdžios rastas sutarimas keistis įdirbiu ir informacija dėl testavimo strategijos. Kitas svarbi kryptis – personalo mobilizacija. Tai, anot E. Sužiedėlienės, susiję ir su medikų personalu, ir su specialistais, dirbančiais su kontaktų atsekamumu.

„Viena turima programėlė mums tikrai nepadės šitą problemą išspręsti“, – įsitikinusi E. Sužiedėlienė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika teigė, kad būtina steigti kuo daugiau karščiavimo klinikų, kurios nuimtų naštą nuo gydymo įstaigų. Tarp kitų ekspertų siūlymų – reikalingų skyrių atidarymas regioninėse ir rajonų ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ekspertų tarybos nariai tikina, kad jei šalyje nebūtų įvestas karantinas, gruodžio pabaigoje šalyje koronavirusu sirgtų 95 tūkst. žmonių.

Karantino režimo Lietuvoje trukmė – nuo lapkričio 7 d. iki lapkričio 29 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų