REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos ekspertų tarybos nariai tikina, kad jei šalyje nebūtų įvestas karantinas, gruodžio pabaigoje šalyje koronavirusu sirgtų 95 tūkst. žmonių.

Sveikatos ekspertų tarybos nariai tikina, kad jei šalyje nebūtų įvestas karantinas, gruodžio pabaigoje šalyje koronavirusu sirgtų 95 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Prezidentas penktadienį prezidentūroje susitiko su Sveikatos ekspertų tarybos nariais, sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidate į premjero postą Ingrida Šimonyte. Sveikatos ekspertų tarybos nariai šalies vadovui pristatė galimo koronaviruso plitimo prognozes.

Vienas iš tarybos narių, profesorius Mindaugas Stankūnas teigė, kad koncentruotasi į, ekspertų nuomone, šiuo metu svarbiausią temą – ar besivystant pandemijos scenarijui, ar bus galima užtikrinti koronavirusu sergančių žmonių gydymą stacionare.

„Jau kurį laiką matome, kad yra gražiai nusistovėjęs procentas, kad iš visų aktyvių atvejų, beveik 5 proc. reikia stacionarinės pagalbos“, – kalbėjo profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, maždaug pusei stacionare gydomų pacientų reikia deguonies kaukių, dešimtadaliui stacionare gydomų ligonių reikalinga pagalba reanimacijoje ir intensyvios pagalbos skyriuose.

REKLAMA

M. Stankūno tvirtinimu, įvardinti keli galimi scenarijai. Pasak jo, jei nebūtų įvestos karantino priemonės, „ateitų Grinčas ir pavogtų Kalėdas“.

„Mūsų skaičiavimais, tokiu metu, gruodžio pabaigoje mes turėtume apie 95 tūkst. žmonių sergančių kovidu. Jei pritaikant tą proporciją, tai tuo metu Lietuvos ligoninėse būtų gydoma apie 4,5–5 tūkst. pacientų. Kauno klinikose yra virš 2 tūkst. lovų“, – blogiausią scenarijų pristatė M. Stankūnas.

Kitas modelis, pasak M. Stankūno, jei įvedus karantiną žmonės iš pradžių rimtai pasižiūrėtų, po to atsipalaiduoja ir nesilaiko reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome, kad gruodžio pradžioje turėtume ne tokį baisų variantą, bet turėtume apie 50 tūkst. sergančių žmonių. Darome tokią prielaidą, kad žmonių sąmoningumas bus didelis ir tų rekomendacijų laikysis“, – teigė M. Stankūnas.

Profesoriaus tvirtinimu, ekspertai mano, kad situacija gali būti suvaldyta ir lapkričio pabaigoje galimas užsikrėtimo skaičių mažėjimas. M. Stankūno teigimu, pagal ekspertų skaičiavimus, jei išsipildys labiausiai tikėtini scenarijai, sveikatos apsaugos sistemai reikia būti pasiruošus apie 1,1 tūkst. lovų.

„Toks kovidinių lovų skaičius galėtų mus nuraminti ir sakyti, kad mes galime susitvarkyti su išaugusiu pacientų skaičiumi“, – kalbėjo M. Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eksperto nuomone, karantino priemonės turėtų suveikti, o prezidento inicijuota taryba jau penktadienį pradėjo svarstyti galimus išėjimo iš karantino kelius, kokių ribojimų reikėtų atsisakyti pirmiausia.

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika teigė, kad būtina steigti kuo daugiau karščiavimo klinikų, kurios nuimtų naštą nuo gydymo įstaigų. Tarp kitų ekspertų siūlymų – reikalingų skyrių atidarymas regioninėse ir rajonų ligoninėse.

Karantino režimo Lietuvoje trukmė – nuo lapkričio 7 d. iki lapkričio 29 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų