REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nausėda linki sėkmės Šimonytei premjerės poste, išsakė kriterijus ministrams

Papildyta 15.20 val.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino konservatorius su pergale Seimo rinkimuose ir palinkėjo sėkmės Ingridai Šimonytei premjerės poste. Visgi G. Nausėda pažymėjo, kad iš naujosios valdžios tikisi gerovės valstybės įgyvendinimo, o naujiesiems ministrams pasiruošęs kelti tris pagrindinius kriterijus. Prezidentas pažadėjo, kad bus aktyvus naujos Vyriausybės formavime.

Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino konservatorius su pergale Seimo rinkimuose ir palinkėjo sėkmės Ingridai Šimonytei premjerės poste. Visgi G. Nausėda pažymėjo, kad iš naujosios valdžios tikisi gerovės valstybės įgyvendinimo, o naujiesiems ministrams pasiruošęs kelti tris pagrindinius kriterijus. Prezidentas pažadėjo, kad bus aktyvus naujos Vyriausybės formavime.

REKLAMA

„Šiandien susitikau su parlamente atstovaujamų partijų vadovais ir šitų susitikimų metu, galiu konstatuoti, tiek valdančiosios koalicijos partijos, tiek būsimos opozicijos partijos, jų atstovai, jau pamiršo rinkimų batalijas ir yra pasirengę dirbti konstruktyviai“, – prezidentūros kiemelyje susirinkusiems žurnalistams sakė G. Nausėda.

Prezidentas tikino pasveikinęs Tėvynes sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus (TS-LKD) su pergale rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip šita partija pateikė savo kandidate į premjerus Ingridą Šimonytę, manau, visiškai logiška palinkėti Ingridai Šimonytei sėkmės premjero poste, tačiau iki tol, žinoma, reikia atlikti visus būtinus darbus dėl koalicijos formavimo ir dėl ministrų portfelių pasidalinimo“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA

Pasak šalies vadovo, jo kriterijai būsimiems ministrams – patirtis, politinė valia ir gebėjimas per kadenciją padaryti tuos pokyčius, kurie būtini vadovaujamame sektoriuje.

„Niekam ne paslaptis, kad gerovės valstybės elementai, bene svarbiausi iš jų, sveikata, švietimas ir bendras mūsų šalies gerbūvis. Taip jau atsitiko, kad per pastarąjį dešimtmetį gerokai sustojo ir, netgi sakyčiau, tam tikrais momentais visiškai sustojo mūsų reformos labai svarbiuose sektoriuose. O be to neįmanoma pasiekti jokios pažangos, jei mes toliau tūpčiosime vietoje“, – kalbėjo prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

G. Nausėdos teigimu, su partijų atstovais aptarta ir kaip jie įsivaizduoja gerovės valstybę.

„Ar kalbame ta pačia kalba, ar kalbame apie tą patį turinį, tik skirtingais terminais. Galiu pozityviai konstatuoti, kad visi matome Lietuvos ateitį panašiai, Lietuva privalo būti žalia, inovatyvi, socialinę taiką garantuojanti valstybė, o šito negalima pasiekti nemažinant socialinės, regioninės atskirties, kuri, deja, šiuo metu yra labai didelė“, – pripažino prezidentas.

Tačiau tai, anot prezidento, yra „kadencijos laikotarpio užmojis“. Šalies vadovas atkreipė dėmesį į kylančius užsikrėtusių koronavirusu skaičius.

G. Nausėda tvirtino, kad susitikęs su premjeru Sauliumi Skverneliu ir valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu akcentavo, kad atsakomybė dėl koronaviruso valdymo turi būti išlaikyta iki „paskutinės darbo dienos ir darbo minutės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie darbai, kurie privalomi žmonių gyvybėms saugoti, privalo būti atlikti kuo operatyviau ir kuo efektyviau“, – kalbėjo prezidentas.

Valstiečių lyderis R. Karbauskis po susitikimo su prezidentu žurnalistams teigė, kad tikisi, kad prezidentas padės ginti tradicines vertybes.

„Manau, kad Seimas bus aktyvus šioje (žmogaus teisių – aut. past.) srityje. Visokeriopai raginčiau būti aktyviais, toks yra jų pažadas rinkėjams, toks yra rinkėjų lūkestis. Kiekviena save gerbianti partija privalo rinkėjų lūkesčius pildyti. Pirmiausia, tikiuosi šiuo klausimu išsamios diskusijos pačiame Seime ir tada, priklausomai nuo to, kas konkrečiai bus pasiūlyta, be jokios, abejonės apsispręsiu ir aš. Bet kuriuo atveju, tikėkitės, kad mano pozicija bus išreikšta dar šitų įstatymų svarstymo metu“, – tikino prezidentas.

REKLAMA

Paklaustas, ar siūlys savo kandidatus į užsienio reikalų, krašto apsaugos ar kitų ministerijų vadovų postus, G. Nausėda teigė, kad ketina aktyviai dalyvauti Vyriausybės formavime.

„Tačiau ne improvizuodamas ir traukdamas ministrus kaip kiškius iš kišenės, tačiau įsiklausydamas į partijų lūkesčius, į partijų derybas <...> ir jau šiandien mes apie kai kuriuos principus kalbėjome. Neslėpsiu, buvo kalbama ir apie vieną kitą pavardę, tačiau šiandien būtų mažiausia nerimta šitas pavardes traktuoti kaip iškaltas akmenyje“, – teigė šalies vadovas.

Parlamento rinkimus laimėjo opozicijoje esantys konservatoriai. Jie pirmadienio naktį pradėjo derybas dėl centro-dešinės valdančiosios koalicijos su Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija.

REKLAMA

Pirminiais duomenimis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai iškovojo 50 mandatų ir kartu su koalicijos partneriais turės daugumą Seime.

Trijų partijų pirmininkai pirmadienio naktį paskelbė bendrą deklaraciją, kad yra pasiryžę formuoti Ingridos Šimonytės vadovaujamą Vyriausybę.

Pagal Konstituciją, ministrą pirmininką Seimo pritarimu skiria prezidentas, šalies vadovas taip pat tvirtina Vyriausybės sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų