REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pavasarį įvedus visos šalies karantiną, pastebėta, kad prekybos centrų ir vaistinių lentynos ištuštėjo. Žmonės ėmė panikuoti ir masiškai pirko viską iš eilės. Vaistinėse trūko kaukių, vitaminai ir kitos priemonės buvo tiesiog šluojamos. Nuo pirmadienio dvylika šalies savivaldybių grįžta į karantino režimą, tačiau vaistinės pastebi, kad gyventojų elgesys šįkart yra šiek tiek kitoks. Tuštėjančios lentynos pastebimos vos keliose vaistinėse.

Pavasarį įvedus visos šalies karantiną, pastebėta, kad prekybos centrų ir vaistinių lentynos ištuštėjo. Žmonės ėmė panikuoti ir masiškai pirko viską iš eilės. Vaistinėse trūko kaukių, vitaminai ir kitos priemonės buvo tiesiog šluojamos. Nuo pirmadienio dvylika šalies savivaldybių grįžta į karantino režimą, tačiau vaistinės pastebi, kad gyventojų elgesys šįkart yra šiek tiek kitoks. Tuštėjančios lentynos pastebimos vos keliose vaistinėse.

REKLAMA

Dvylikoje savivaldybių nuo pirmadienio įsigalioja karantino režimas, Raseinių rajone jis pratęsiamas. Nors karantinas neuždaro prekybos centrų, vaistinių ir kitų prekybos vietų, regis, gyventojams tai nė motais. Kai kurios vaistinės sako jau pastebinčios pasikeitusį gyventojų elgesį ir padidėjusius pirkėjų srautus.

Karantiną nuo spalio 28 d. nuspręsta įvesti dar 8 savivaldybėse. Apie tai nuspręsta pirmadienį neeiliniame Lietuvos Vyriausybės posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į blogėjančią situaciją ir ligos plitimo rodiklius norime prašyti pakeisti pakeisti ir papildyti Vyriausybė nutarimą dėl karantino kai kurių savivaldybėse paskelbimo papildant sąrašą savivaldybių, t. y. Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse.

REKLAMA

Sunerimo Joniškio senjorai

„Camelia“ vaistinės veikia visuose miestuose, kuriuose nuo pirmadienio įvedamas karantinas. Šių vaistinių tinklo komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė sako, kad situacija kiekviename mieste yra vis kitokia. Dėl Vyriausybės sprendimo paskelbti karantiną labiausiai sunerimo Joniškio „Camelia“ vaistinių lankytojai.

„Joniškio „Camelia“ vaistininkė pastebėjo pacientų pagausėjimą, ypač vyresnio amžiaus žmonių. Kaip pasakojo vaistininkė, apsilankę pacientai vis kalba apie galimą karantino įvedimą ir tam iš anksto ruošiasi“, – naujienų portalui tv3.lt sako Ž. Juškytė.

REKLAMA
REKLAMA

Į vaistines Joniškyje užsukę senjorai vienu metu stengiasi nusipirkti daugiau prekių, kad vaistų karantino metu grįžti reikėtų kuo rečiau.

„Senjorai nusiperka vaistų širdžiai, perka akcijines prekes, maisto papildus. Joniškyje aktyviai perkamos ir medicininės veido kaukės, tačiau to nesiejame su galimu karantino įvedimu, greičiau tai yra dėl spalio mėnesį „Camelia“ vaistinėse esančios nuolaidos šioms prekėms“, – komentuoja Ž. Juškytė.

Kituose miestuose, šios vaistinės atstovės teigimu, jokių panikos ženklų nematyti. Ž. Juškytė sako, kad kai kurių savivaldybių gyventojai dar iš viso nežino apie karantiną.

„Kitų miestų vaistininkai didesnio pacientų aktyvumo nepastebi. <...> Kaip sakė Jurbarke dirbanti vaistininkė, šiuo metu pacientų bumo tikrai nėra, apsilankę jie apie karantiną pakalba, tačiau panikos tikrai nėra. Šiaulių mieste dirbanti vaistininkė sako, kad šiuo metu pacientų į vaistinę apskritai ateina mažai, mažai kas skundžiasi peršalimo simptomais. Pasvalio vaistinėje dirbanti vaistininkė pastebi, kad kai kurie pacientai apie galimą karantino įvedimą dar net nespėjo sužinoti“, – situaciją komentuoja Ž. Juškytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nerimo ženklai jaučiami Skuode ir Elektrėnuose

„Gintarinė vaistinė“ taip pat turi savo parduotuvių visose iš dvylikos savivaldybių. „Gintarinės vaistinės“ tinklo rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė sako, kad išanalizavus pastarųjų dienų pirkėjų elgesį, didelių pokyčiai matyti tik keliose savivaldybėse.

„Išanalizavome peršalimo ir skausmo simptomus mažinančių produktų pardavimus šiose savivaldybėse. Šiai dienai galime pasakyti, kad itin didelių pirkėjų elgesio pokyčių šiose savivaldybėse nepastebėjome. Galime tik paminėti Elektrėnų savivaldybę, kur šių prekių grupių pardavimai antradienį ir trečiadienį augo daugiau nei 10 proc. bei Skuodą, kur trečiadienio pardavimai buvo trečdaliu didesni“, – sako I. Tėvelienė.

REKLAMA

Šių vaistinių tinklo rinkodaros vadovė taip pat sako, kad toks pasyvus žmonių rūpinimasis vaistų ar kitų priemonių atsargomis gali reikšti tai, jog žmonės jau yra viskuo apsirūpinę iš anksčiau.

„Akivaizdu, kad žmonės apsaugos priemonėmis buvo jau apsirūpinę iš anksto, daug kas namie turi susiformavę ir vaistinėles, taip pat vis daugiau žmonių naudojasi elektroninės vaistinės paslaugomis ir stengiasi kuo mažiau stovėti eilėse“, – sako I. Tėvelienė.

Elgesys keičiasi jau kurį laiką

„Eurovaistinė“ taip pat yra visose nuo pirmadienio karantinuojamose savivaldybėse. Šių vaistinių tinklo komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad kitokį gyventojų elgesį pastebi jau kurį laiką, tad išskirti, ar žmonių elgesys keičiasi tik dėl įvedamo karantino, sunku.

REKLAMA

„Gerokai mažiau klientų sulaukiame sekmadieniais, paskutinėmis darbo valandomis, rečiau apsilanko garbingo amžiaus žmonės. Klientai, kurie atvyksta į vaistines įsigyja reikiamų medikamentų kur kas ilgesniam laikui nei įprasta ir jau ateidami į vaistinę būna gerai apgalvoję, ko namų vaistinėlėje trūksta“, – naujienų portalui sako L. Bielskė.

Nuo pirmadienio karantinas įsigalioja dvylikoje savivaldybių: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose.

Šiose savivaldybėse esantys prekybos tinklai sako jokių iškirtinių panikos ženklų iš gyventojų nepastebintys. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Negalima būriuotis

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, bus ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Asmenys bus įpareigojami viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Apribojamas netaikomas, kai dalyvaujama laidotuvėse.

Privalomos kaukės

Vyresni nei 6 metų vaikai viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

REKLAMA

Kaukės neprivalomos asmenis, kai jie sportuoja, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujantiems aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistams, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriams ir teisėjams.

Taip pat kaukės neprivalomos viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

REKLAMA

Nuotolinis darbas

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas. Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti apribojimai

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose. Rekomenduojama riboti vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrų veiklą.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose.

Rekomenduojama savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų