REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rajonų poliklinikose dabar tikras darbymetis – netyla pacientų skambučiai, o kai kur eilėse gali tekti pralaukti ir kelias savaites. Poliklinikų vadovai sako, kad kol kas dar susitvarko su sergančiųjų antplūdžiu, tačiau nuo ateinančio pirmadienio dėl karantino kai kur darbas gali ir sustoti. 

Lietuvos rajonų poliklinikose dabar tikras darbymetis – netyla pacientų skambučiai, o kai kur eilėse gali tekti pralaukti ir kelias savaites. Poliklinikų vadovai sako, kad kol kas dar susitvarko su sergančiųjų antplūdžiu, tačiau nuo ateinančio pirmadienio dėl karantino kai kur darbas gali ir sustoti. 

REKLAMA

Biržų rajono savivaldybės poliklinikoje darbai kol kas vyksta pilnu tempu – kaip sako poliklinikos direktorius Leonidas Sologubovas, jokios paslaugos nėra ribojamos, o pacientai priimami vienas po kito.

„Srautai yra dideli, atliekame visas paslaugas ir planines, ir ekstra. Neribojamas patekimas į polikliniką.

Kol kas pas mus covido protrūkio, Biržuose, nėra. Aišku, tikriname temperatūras, saugomės, atliekame testus tiems, kurie karščiuoja. Ligonis susisiekia su gydytoju nuotoliniu būdu“, – apie Biržų rajono poliklinikos darbą pasakoja jos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis sako, kad didelių eilių nėra, o poliklinikos gydytojai stengiasi kuo efektyviau aptarnauti visus norinčius:

„Pas mus ilgų laukimų nėra, mėnesį niekas nelaukia. Gali savaitę palaukti, bet tai yra vaistų išrašymas planine tvarka ar panašiai.

REKLAMA

Kiekvienas gydytojas turi mobilų telefoną, ligoniai žino savo gydytojų telefonus. Vieni dirba nuotoliniu būdu, kiti nenuotoliniu“.

Visgi ne visiems šalies rajonams sekasi taip, kaip Biržams – savivaldybėse, kur nuo pirmadienio bus įvedamas lokalus karantinas, medicinos paslaugos pacientams taps gerokai sunkiau prieinamos, o planinės paslaugos gali būti nukeltos iki pat karantino pabaigos. 

Planinių paslaugų planuoja atsisakyti

Švenčionių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorė Edita Urbonienė portalui pasakoja, kad šiuo metu pacientų srautai yra itin dideli, o rajone padaugėjus sergančiųjų koronavirusu, jau dabar tenka pergalvoti gydymo įstaigos veiklos planą.

REKLAMA
REKLAMA

„Srautai tikrai dideli. Registratūros sausakimšos. Kažkaip susitvarkome, aišku, skundo vieno kito sulaukiame, bet stengiamės kiek įmanoma dirbti.

Dėl planinių – šiuo metu stengiamės viską atidėti, tik tiems kuriems reikia prieš operacijas ar reabilitacijas. Visa kita stengsimės daryti nuotoliniu būdu. Kaip ir per pirmąją ekstremalią padėti, tais pačiais planais dirbsime“, – pasakoja E. Urbonienė.

Skuodo rajonas kol kas taip pat patenka tarp 12-os savivaldybių, kurioms nuo pirmadienio planuojama įvesti lokalų dviejų savaičių karantiną.

Skuodo PSPC direktorius Virginijus Kiguolis kol kas į situaciją žiūri pozityviai, tačiau teigia suprantantis, kad nuo kitos savaitės teks gerokai mažinti darbų apimtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama iš viso atsisakyti planinių paslaugų, o tiems, kuriems būtinai reikės vizito pas gydytoją, teks praeiti specialią apžiūrą.

„Kol kas nėra jokių ribojimų, žmonės patenka, profilaktiniai patikrinimai atliekami, nėra jokių problemų. Pas kai kuriuos gydytojus visai eilės nėra, keli yra populiaresni, pas tuos yra 3-4 dienų eilė. {...}

Stengsimės tas dvi savaites jų (planinių paslaugų – aut. past.) atsisakyti. Jeigu žmogui reikės ir gydytojas negalės nustatyti diagnozės nepamatęs ligonio, tada tą žmogų mes įleisime į polikliniką ir izoliatoriuje jis bus apžiūrėtas. Visa kita bus nuotoliniu būdu, išrašomi nedarbingumo pažymėjimai, vaistai“, – aiškina Skuodo PSPC direktorius Virginijus Kiguolis. 

REKLAMA

Stringa nedarbingumo pažymėjimų išdavimas

Kretingos PSPC vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys tv3.lt atskleidžia, kad kol kas dar nėra tiksliai nuspręsta, kaip sveikatos priežiūros centro darbas vyks laikinojo karantino metu.

„Lauksime naujų teisės aktų, o jų nesulaukę improvizuosime. Negalime teikti paslaugų prilyginant esamai ekstremaliai situacijai. Mes jau dabar turime riboti pakankamai pirminės sveikatos priežiūros planines paslaugas ir jau jas vykdyti nebe įprastine tvarka.

Bet kuriuo atveju paslaugų apimtys turės vienareikšmiškai kisti – tai yra didėti nuotolinių konsultacijų kiekis ir mažėti kontaktinių“, – pasakoja raudonajame viruso taške dirbantis medikas. 

REKLAMA

A. Juška taip pat išskiria ir dar vieną problemą, su kuria susiduria Kretingos PSPC – „Sodros“ nedarbingumo pažymėjimų išdavimas. 

Pasak vyriausiojo gydytojo, prašymų išduoti nedarbingumo pažymą dabar yra sulaukiama itin daug, o visas procesas stringa dėl vėluojančių Nacionalinio visuomenės sveikatos centro dokumentų: 

„Yra tokių įmonių, kurių darbdaviai dar nepaskelbė prastovų arba turėjo COVID-19 kontaktą įmonės viduje ir liepė darbuotojams izoliuotis.

„Eikite pasiimti biuletenį“, – tokia frazė nuskamba iš paciento lūpų mums į ragelį.

Mes to daryti tikrai negalime, kol nesame gavę NVSC pažymos apie pacientui būtiną saviizoliaciją. O tos pažymos pakankamai stipriai vėluoja. Tikriausiai dėl personalo išteklių trūkumo vėluoja ir tai pakankamai apsunkina darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tulžis yra liejama ant šeimos gydytojo, kodėl mes neišduodame nedarbingumo pažymėjimo saviizoliacijai“.

Veryga: paslaugų teikimas sutrikti neturėtų

Trečiadienį, Vyriausybei pritarus lokaliam karantinui 12-oje labiausiai paveiktų šalies savivaldybių, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga žurnalistus tikino, jog prieinamumas pas gydytojus nukentėti neturėtų.

Pasak ministro, paslaugas gydymo įstaigose paveikti gali vadinamųjų covidinių lovų plėtimas.

„Tose ligoninėse, kurioms teks dalį savo lovų skirti covidiniams pacientams, reiškia, į tuos skyrius arba korpusus, kur bus gydomi papildomi covidiniai pacientai, ten kitomis ligomis sergantieji negalės būti guldomi.

REKLAMA

Bet kur, kokiame regione, kokioje ligoninėje koks skyrius bus pertvarkytas į covidinį, dar šiandien negaliu pasakyti. Manau, pačios įstaigos galės tą patikslinti. {...} Ir tam tikrų planinių paslaugų sumažės, bet skirtinguose regionuose su jomis bus skirtingai“, – sakė A. Veryga.

Sveikatos pasaugos ministras taip pat garantavo, kad nepaisant įsigaliojančių pokyčių gyventojai turės galimybę dėl sveikatos paslaugų vykti į kitą savivaldybę.

Karantinas nuo spalio 26 d. skelbiamas šiose savivaldybėse: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose. Jis pratęsiamas Raseinių rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų