REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslo metų pradžioje mokiniai pradeda eiti ne tik į mokyklas. Rugsėjo pradžioje dar registruojamasi ir į įvairius būrelius, popamokines veiklas, o taip pat ir į bažnytinius užsiėmimus. Rudenį dažniausiai pradedama ruoštis Pirmosios Komunijos ir Sutvirtinimo sakramentų priėmimui. Naujienų portalas tv3.lt domėjosi, kaip priimti šiuos sakramentus pandemijos metu ruošiamasi skirtingose Lietuvos parapijose.

Mokslo metų pradžioje mokiniai pradeda eiti ne tik į mokyklas. Rugsėjo pradžioje dar registruojamasi ir į įvairius būrelius, popamokines veiklas, o taip pat ir į bažnytinius užsiėmimus. Rudenį dažniausiai pradedama ruoštis Pirmosios Komunijos ir Sutvirtinimo sakramentų priėmimui. Naujienų portalas tv3.lt domėjosi, kaip priimti šiuos sakramentus pandemijos metu ruošiamasi skirtingose Lietuvos parapijose.

REKLAMA

Aštuntokė Tautginė šiemet pradėjo ruoštis sutvirtinimo sakramentui. Tautginė pasakoja, kad parapijoje, kurioje ji pradėjo lankyti užsiėmimus, besiruošiantys sakramentams turi lankyti ir teorines pamokas, ir keliauti į mišias.

„Į bažnyčią pas mus galima neiti lyg ir tris ar penkis kartus per visus metus“, – naujienų portalui tv3.lt pasakoja Tautginė.

REKLAMA
REKLAMA

Mergaitė sako, kad bažnyčioje jai patinka, tačiau neramu dėl to, kad aplink būna daug rizikos grupei priklausančių žmonių.

„Į bažnyčią mes einame 10 valandą. Tuo pačiu metu ateina senyvo amžiaus žmonių, nors atrodo, kad 10 valandos mišios yra skirtos 4 ir 8 klasių vaikams“, – pasakoja aštuntokė.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt pasidomėjo, kaip pandemijos metu vaikai ruošiasi priimti sakramentą skirtinguose miestuose. Kalbėjome su Vilniaus, Telšių ir Kauno arkivyskupijomis.

Kaune – įprasta tvarka

Kaune priimti sakramentus vaikai ruošiasi įprasta tvarka. Dar mokslo metų pradžioje vaikai užsirašė į pamokėles ir jau spalį pradėjo jas lankyti. Tvarka niekuo stipriai nesiskiria nuo ankstesnių metų, vaikų yra prašoma dėvėti apsaugines veido kaukes, laikytis saugių atstumų.

„Laikomasi atstumų ir kitų dalykų, bet susitikimai neatšaukiami kaip buvo pavasarį karantino metu“, – pasakoja Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Atstovo teigimu, pavasarį buvo pereita prie išmaniųjų technologijų, tačiau šįsyk, bent jau kol kas, šito daryti neplanuojama.

„Buvo bandymas ir per atstumą ir per Zoom tai daryti, bet šiuo metu daromi normalūs susitikimai, pamokos“, – pasakoja D. Chmieliauskas.

Kauno arkivyskupijos atstovas taip pat sako, kad į apsilankymus bažnyčioje griežtai nežiūrima. Pamaldose dalyvauti turėtų norėti patys vaikai.

„Panašiai, jei lankytum plaukimo būrelį ir mokytumeisi plaukti tik teoriškai ir nešoktum į vandenį. Arba sakytum, kad užtenka dešimt kartų įšokti į vandenį ir tu jau būsi plaukikas. Mokomasi plaukti ir teoriškai, ir praktiškai. Tam, kad būtum sąmoningas krikščionis katalikas, tai mokaisi ir teorijos, ir praktikos. Kalba ne apie tai, kad reikia nubėgti į bažnyčią ir už tai gauti prizus“, – samprotauja D. Chmieliauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno arkivyskupijos atstovo teigimu, jei pereiti prie nuotolinio krikščioniškojo švietimo reikalautų dar labiau suprastėjusi pandeminė situacija, parapijos turėtų ieškoti būdų vaikus šviesti kitaip.

„Kaip ir kokioje nors mokykloje, jei suserga vienas klasės mokinys, tai ta erdvė yra karantinuojama, bet ne visa mokykla. Jeigu kur nors parapijoje pasirengimo grupėje atsiras atvejis, tai jį reikės karantinuoti ir ta grupė nesusitikinės porą savaičių“, – pasakoja D. Chmieliauskas.

Sakramentus vaikai Kaune dažniausiai priima pavasarį.

Vilniuje leidžiama mišių klausyti per televiziją

Vilniaus arkivyskupijos katechetikos centras (VAKC) sako, kad Sutvirtinimo ir Pirmosios Komunijos sakramentams vaikus ruošia pagal iš anksto nustatytą programą. Programoje yra numatyti 23 susitikimai vaikams ir devyniems tėvams. Numatyta, kad sekmadieniais mišiose turi dalyvauti šeima.

REKLAMA

Dėl pandemijos Vilniaus parapijose priimta, kad vaikai mokosi mažesnėmis grupėmis.

„Šiais metais pasiruošimas Atgailos – Sutaikinimo ir Eucharistijos sakramentams vyksta pagal epidemiologinės padėties leidžiamas sąlygas. Kol kas esame apriboję tik vaikų skaičių grupelėse ir laikomės rekomenduojamų atsargumo priemonių. Katechezės grupės organizuojamos laikantis grupių izoliacijos principo: užtikrinama, kad vaikai nuolatos dalyvautų tos pačios grupės veiklose, nesimaišytų su kitomis“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja VAKC.

Centro teigimu, apsilankymų bažnyčioje skaičius šiuo metu nėra nei sumažintas, nei padidintas, nes nueiti tam tikrą kartų kiekį į bažnyčią niekada nereikėjo.

REKLAMA

„Dalyvavimas šv. Mišiose neturėtų būti „pliusiukų“ rinkimas. Tai turėtų gimti iš žmogaus širdies, iš suvokimo, ką darau, kodėl tai man ir mano vaikui reikalinga. Todėl neina kalba apie sumažintą apsilankymų bažnyčioje skaičių, nes programoje jis nėra nurodytas. Tai žmogaus sąmoningas apsisprendimas ir trečiojo Dievo įsakymo suvokimas – Švęsk sekmadienį“, – pasakoja VAKC.

Vis dėlto, dėl tam tikrų priežasčių į bažnyčią yra leidžiama neiti.

„Susirgus arba esant saviizoliacijoje, kai nėra galimybės fiziškai dalyvauti šv. Mišiose, susikaupiama maldai namuose, stebint šv. Mišių transliacijas per televiziją, socialinius tinklus, klausant radijo“, – sako VAKC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centras taip pat pasakoja, kad parapijos yra pasiruošusios bet kada pereiti prie nuotolinio vaikų švietimo.

„Jei situacija visai pablogėtų ir būtų skelbiamas karantinas, taip kaip buvo pavasarį, tuomet katechezė persikeltų į nuotolinę erdvę ir sekmadienio šventimas vyktų galbūt jau ne bažnyčiose, bet susikaupiant maldai namuose, stebint ar klausant šv. Mišių transliacijas. Žinoma, tai ne tas pats, kas tikras dalyvavimas, todėl vėl grįžus prie įprastesnių gyvenimo sąlygų, pratęstume įprastą mokymą ir dalyvavimą šv. Mišiose“, – pasakoja VAKC.

Pasiruošimas priimti sakramentus Vilniuje įprastai trunka iki gegužės.

Telšiuose stebimos mokyklos

Telšių vyskupijos Katechetikos centro vadovas Rimantas Gudlinkis pasakoja, kad pradėti ruoštis sakramentams vaikai yra kviečiami rugsėjo paskutinį sekmadienį.

REKLAMA

Dalyvavimas mišiose, kaip ir kitose arkivyskupijose, Telšiuose taip pat yra privaloma ugdymo dalis.

„Dalyvavimas sekmadieniais šv. Mišiose, užsiėmimuose ir kituose parapijos organizuojamuose renginiuose, yra neatsiejama ugdymo veikla, padedanti vaikams ir jaunuoliams tinkamai pasiruošti išgyventi bažnyčios bendruomeniškumą, įgyti tikėjimo patirtį“, – naujienų portalui tv3.lt komentuoja R. Gudlinkis.

Tiesa, centro vadovas pabrėžia, kad pamaldose galima ir nedalyvauti, tačiau tam reikia turėti svarią priežastį.

„Dalyvavimas sekmadieniais šv. Mišiose yra pagrindinė katechezės dalis. Tačiau, kai yra rimta priežastis (liga, netektis artimoje aplinkoje, pandemija), nuo pareigos dalyvauti šv. Mišiose yra atleidžiama. Svarbu yra ne dalyvavimo bažnyčioje skaičius, bet troškimas ir tinkamas pasiruošimas priimti sakramentus ir jais gyventi“, – sako R. Gudlinkis.

REKLAMA

Tačiau jei mieste mokyklos pereis į nuotolinį mokymą, rekomenduojama, kad ir teorinės religinio švietimo pamokos turėtų vykti nuotoliniu būdu.

„Vadovaujantis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos reikalavimais mokykloms, jei ugdymo procesas yra organizuojamas nuotoliniu būdu, tai ir parapijinės katechezės užsiėmimus parapijose rekomenduojame vykdyti nuotoliniu būdu“, – komentuoja R. Gudlinkis.

Telšiuose sakramentai paprastai būna priimami gegužės ir birželio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų