REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daliai parlamentarų jokios koalicijos jau nerūpės, nebent svajonės apie jas. Jau po pirmojo rinkimų turo aišku, kad žmonės užtrenkė parlamento duris daugiau kaip trims dešimtims politikų, iš kurių nemaža dalis – itin gerai žinomi veidai, valdžios vadeles laikę kone nuo nepriklausomybės atgavimo.

Daliai parlamentarų jokios koalicijos jau nerūpės, nebent svajonės apie jas. Jau po pirmojo rinkimų turo aišku, kad žmonės užtrenkė parlamento duris daugiau kaip trims dešimtims politikų, iš kurių nemaža dalis – itin gerai žinomi veidai, valdžios vadeles laikę kone nuo nepriklausomybės atgavimo.

REKLAMA

Vieni jų žada auginti gėles, kiti – groti, o dar kiti – išlaukti ketverius metus ir bandyti atsirevanšuoti priešininkams. Kaip į Seimą neprasibrovę tautos išrinktieji reaguoja į savo nesėkmę ir kokius ateities planus kurpia, paklausėme jų pačių. Beje, neperrinktų seimūnų laukia ir solidžios tūkstantinės išmokos.

„Į orią senatvę“, – sako Seimo narys Vytautas Kamblevičius.

Vieni nekalbūs…

„Ir žuvausiu irgi. Daugiau laiko šeimai skirsiu“, – pasakoja susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič.

REKLAMA
REKLAMA

„O Jėzau, ką, Lietuvoj nėr, ką veikt? Būsiu aktyvus pilietis“, – teigia Seimo narys Juozas Imbrasas.

Kiti tautos bilieto į Seimo salę ir koridorius nebegavę parlamentarai demonstratyviai tikina, kad dėl pralaimėjimo nesuka galvos. Visgi leidžia suprasti, kad mielai Seime praleistų ir dar ketverius metus.

REKLAMA

„Kodėl taip mane nurašot, pirmas po brūkšnio, dar yra šansų, kad po dviejų savaičių liksiu“, – kalbėjo socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Labiausiai neįprasta Seime bus nematyti politikos veteranų socialdarbiečių. Štai Gediminas Kirkilas pasakoja, kokią įsivaizduoja būsimą dienotvarkę.

„Atsikeli – mankšta. Kas antrą dieną tenisas. Vaikai, anūkai“, – sako socialdarbietis Gediminas Kirkilas.

Savo pasitraukimą iš politikos arenos jis apibūdina gan nekukliai: „Kada nors reikės išeit iš teniso ir Rogeriui Federeriui. Visiems tenka išeit, ateina laikas.“

REKLAMA
REKLAMA

Ir primena, jog ne visada duoną valgė iš politinės veiklos: „Dirbau restauratoriumi, kaip žinot. Labai gera profesija, 10 metų dirbau restauratoriumi.“

Beje, šešias kadencijas Seime praleidęs Kirkilas į rankas turėtų gauti ir maždaug 17 tūkstančių eurų išmoką. Išeitinę kompensaciją gauna kiekvienas neperrinktas Seimo narys.

Jos dydis priklauso nuo kadencijų skaičiaus. Suma negali būti mažesnė kaip maždaug 3000 eurų ir negali viršyti minėtų maždaug 17 tūkstančių eurų „į rankas“.

„Koks gali poilsis būt, kai konservatoriai grįžta į valdžią. Kovot reikia už mūsų žmones“, – pasakoja socialdarbietis Juozas Bernatonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kirkilo bendražygis Bernatonis neapsisprendžia – ilsėsis ar ne:

„Dabar turbūt pailsėsiu, turiu didžiulį politinį archyvą, rašysiu apie tai, kokia buvo politika anksčiau, rašysiu apie tai, ko jūs nežinot.“

Rašymas tarp politikų, regis, populiarus. Elektrine gitara grojantis Seimo rinkimų barjero neįveikusios Lenkų rinkimų akcijos sąrašo vedlys ketina ir groti, ir rašyti.

„Dabar esu laisvas žmogus, galiu sakyti ir rašyti ką noriu. Tai sakysiu, rašysiu. Apie gyvenimą. Taip, grosiu, dainuosiu“, – teigia Lenkų rinkimų akcijos narys Zbignev Jedinskij.

O štai estrados legenda Ona Valiukevičiūtė žada nebetęsti nei politikės, nei atlikėjos karjeros: „Turiu anūkių, turiu visokiausių sodo darbų, gėlių, tai pradžia tokia.“

REKLAMA

Visgi Seimo, sako, šiek tiek trūks: „Nieko tokio. Aišku, trupučiuką bus keista, nes iki šiol viskas buvo bėgte, o dabar bus ramiau.“

Seime neliks ir kadencijos pradžioje skandalą dėl nedeklaruotų interesų su Rusijos verslininkais įsukusio Artūro Skardžiaus.

„Laikas pailsėti. Dvi kadencijas pabuvau iš eilės, padariau pertrauką, vėl dvi kadencijas atidirbau, reikia į gyvenimą grįžti, pažiūrėti, kaip žmonės gyvena. Nes jie įsivaizduoja, kad mes čia sėdim ir nematom, kaip tas gyvenimas vyksta“, – kalbėjo Seimo narys Artūras Skardžius.

Nebedirbs čia ir prieš porą metų padėjėjoms laiškus su erotiniais motyvais siuntinėjusio Egidijaus Vareikio.

REKLAMA

„Kažkada, prieš 20 metų, labai nenorėjau į Seimą, vos ne privertė. O dabar išeit nesinori. Toks gyvenimas“, – sako Seimo narys Egidijus Vareikis.

Tiesa, dalis žada kibti į kitokius darbus.

„Veikti visada yra ką. Tik reikia gebėjimų. Kol kas negaliu įvardyti, bet planų yra“, – pasakoja socialdarbietė Irena Šiaulienė.

„Kadangi atėjus iš valstybės tarnybos, kaip valstybės tarnautoja, turiu galimybę sugrįžti į valstybės tarnybą. Tai ir ieškosime“, – teigia „valstietė“ Virginija Vingrienė.

„Yra minčių grįžt prie kūrybinio darbo, prie žurnalistinio darbo, kokio nors video darbo“, – kalbėjo Seimo narys Linas Balsys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar kiti tikisi Aukščiausiojo malonės.

„Kadangi tikintis žmogus esu, tai Dievas nepaliks visiškoj paraštėj“, – sako Seimo narys Povilas Urbšys.

O pandemijos pradžioje Seimo posėdžių nelankęs ir laiką sodyboje dėl baimės užsikrėsti leidęs Bronius Bradauskas tikina, kad jo pasirodymas politikos arenoje jau tikrai baigtas. Nors taip kalbėjo ir prieš ketverius metus.

„Aš jau seniai apsisprendęs, ir praeitus rinkimus į vienmandatę nėjau, tik pagal sąrašą. O šį kartą – visiškai „out“, – pasakoja socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Po pirmojo rinkimų turo daugiausiai praradimų patyrė valdantieji valstiečiai, jau aišku, kad Seime nebebus 17 jų atstovų. Visiškai durys užsitrenkė minėtiems socialdarbiečiams, o iš konservatorių kol kas labiausiai nepasisekė Mantui Adomėnui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų