REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vien augantis „plikas“ COVID-19 atvejų skaičius dar neturėtų gąsdinti ir jau versti galvoti apie naujus ribojimus, ne kartą akcentavo ministras Aurelijus Veryga. Visgi jis įvardijo ribą, kurią peržengus situacija galėtų keistis.

Vien augantis „plikas“ COVID-19 atvejų skaičius dar neturėtų gąsdinti ir jau versti galvoti apie naujus ribojimus, ne kartą akcentavo ministras Aurelijus Veryga. Visgi jis įvardijo ribą, kurią peržengus situacija galėtų keistis.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga priminė, kad kasdien yra stebimas ne tik sergamumo rodiklis – atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per paskutine dvi savaites.

„Kiekvieną rytą stebima, gaunami duomenys, kiek lovų ligoninėse yra užimtų, kiek turime pacientų, sergančių COVID-19, kuriems yra reikalinga deguonies terapija, dirbtinė plaučių ventiliacija ir kiek tų vadinamų COVID-19 lovų yra užimta.

Taigi jei būtų pasiekta 75 proc. tų vadinamų COVID-19 skirtų lovų, tai būtų pretekstas labai rimtai sunerimti ir peržiūrėti procesus gydymo įstaigose. Šiandien ta situacija, kad ir po truputį per keletą savaičių yra blogėjanti vertinant dinamiką, bet ji kol kas išlieka pakankamai stabili“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Daugėja sunkių ligonių

Šiuo metu šalies ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydoma 118 žmonių, septyni iš jų – reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose. Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma trims žmonėms, su deguonies kaukėmis gydomi 35 asmenys.

REKLAMA

Ministras informavo, kad be didinamų asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų testavimo apimčių taip pat paruoštas bendras pacientų lankymo tvarkos aprašas:

„Buvo gaunami skundai dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigose stacionariniuose skyriuose tiriamų ir gydomų pacientų lankymo tvarkų.“

Savivaldybės laisvos įvesti daug ribojimų

A. Veryga kartu priminė apie infekcijos kontrolės priemonių taikymą savivaldybėse.

„Kone kiekvieną dieną sulaukiame savivaldybės atstovų apgailestavimų, kad ministerija nesiima iniciatyvos skelbti karantiną. Tai noriu priminti savivaldybėms, kad jos turi pakankamai didelę veiksmų laisvę. 

REKLAMA
REKLAMA

Ir net nepaskelbus karantino savivaldybės gali savo teritorijoje uždrausti renginius, įvedinėti nuotolinį darbą ir ugdymą, riboti lankytojų srautus kavinėse, parduotuvėse, įmonėse, įstaigose, organizacijoje ir kitose viešose vietose“, – sakė ministras. 

Jis pabrėžė, kad dalis savivaldybių tuo ir naudojasi. 

Be to, jis pridūrė, kad tose vietose, kur neįmanoma užtikrinti atstumų laikymosi, savivaldybės gali imtis ir papildomų priemonių – imtis naktinių klubų darbo laiko ribojimo ir panašiai.

„Savivaldybės taip pat gali priimti sprendimus, ribojančius gyventojų keliones, transporto priemonių judėjimą apkrėstoje teritorijoje“, – kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad ministerija rekomenduoja priemones taikyti atsižvelgiant į suminį 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojams. 

Taip pat reaguoti į atvejus, kurių plitimo neišeina atsekti, kiek ligonių yra gydoma gydymo įstaigose.

Pranešta apie 105 naujus atvejus

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 105 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Iš jų 44 registruoti Kauno, 29 Šiaulių, 28 Vilniaus, 3 Panevėžio ir 1 Klaipėdos apskrityse.

1 mirties atvejis užfiksuotas Vilniuje. Asmuo priklausė rizikos grupei dėl amžiaus.

Per vakar parą patvirtinti 3 įvežtiniai atvejai iš Vokietijos Šiaulių apskrityje, Rusijos Kauno apskrityje ir Jungtinės Karalystės Vilniaus apskrityje.

REKLAMA

Kol kas 16 asmenų, kuriems per vakar parą patvirtinta koronavirusinė infekcija, negalėjo įvardinti, kur galėjo užsikrėsti. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo. Specialistai nagrinėja šių užsikrėtusiųjų maršrutus, tad statistika dar gali keistis, jei būtų rastos sąsajos tarp atskirų atvejų.

Po kontakto, bet ne židiniuose, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 43 asmenys, tačiau atvejai, šiuo metu turimais duomenimis, nepriskiriami infekcijos židiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų