REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Permainos dėl veido kaukių – jau netrukus (tv3.lt fotomontažas)

Nuo šeštadienio Vyriausybės sprendimu privalomos kaukės grįžta į uždaras viešas vietas. Dengti veidą bus būtina viešajame transporte ir uždarose prekybos ir paslaugų teikimo vietose. Naujienų portalas tv3.lt apsilankė parduotuvėje ir pakalbino eilinius piliečius, kaip jie vertina valdžios sprendimą.

17

Nuo šeštadienio Vyriausybės sprendimu privalomos kaukės grįžta į uždaras viešas vietas. Dengti veidą bus būtina viešajame transporte ir uždarose prekybos ir paslaugų teikimo vietose. Naujienų portalas tv3.lt apsilankė parduotuvėje ir pakalbino eilinius piliečius, kaip jie vertina valdžios sprendimą.

REKLAMA

Apie pusę pirkėjų jau penktadienį po parduotuvę vaikščiojo su veidą dengiančia kauke, o dalis jų kaukes turėjo kišenėse ir šypsodamiesi aiškino, kol neprivaloma, dar pailsės nuo jų.

Vieni pirkėjai teigė, kad reikėtų dar labiau praplėsti vietų sąrašą, kur kaukės taptų privalomos, gal net griežtinti sienų kontrolę, kad tik apsisaugotume nuo koronaviruso. Kiti sakė nesuprantantys, kodėl tų kaukių iš viso reikia, jeigu jos vis tiek neapsaugo. Pasitaikė ir tokių, kurie negailėjo kritikos sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.

Vyriausybė grąžino prievolę nuo šeštadienio viešose uždarose patalpose dėvėti apsaugines kaukes. Tiesa, kaukės nebus būtinos viešojo maitinimo įstaigose, kultūros ir sporto renginiuose. Taip pat išimtys numatomos tais atvejais, kai paslaugos negali būti teikiamos dėvint kaukę, pavyzdžiui, skutant barzdą, kosmetologinių ir grožio procedūrų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Sportuojantiems sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio ir pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas, pavyzdžiui, baseinuose – dėvėti kaukės taip pat neprivaloma. Gyventojai taip pat kviečiami laikytis saugaus atstumo, asmens higienos, kosėjimo etiketo. 

REKLAMA

Vieni gyventojai abejoja, ar kaukės apsaugo

Parduotuvėje sutikta Regina tv3.lt pasakojo, kad kaukės dar nėra taip blogai, bet jai baisu, jei vėl paskelbs karantiną ir teks sėdėti namie.

„Pailsėjom visi nuo tų kaukių, dabar gal vėl būsim tokie paklusnūs. Kai senas žmogus, tai saugumo atvejais, tos kaukės gal ir gerai. Bet jei vėl po 65 metų nebus galima išeiti – tai kažkas tragiško.

Mūsų name pensininkės tokios slūšnios (paklusnios – aut. past.). Jos visur nešioja kaukes. Einame laiptinėje, tai sakau, gi jau galima nusiimti, kam nešiojate. Atsako, jei pradės kas čiaudėti. Daug žmonių tikrai sąžiningai nešioja – bet gal ir gerai. Bet aš nežinau, ar tos kaukės tikrai apsaugo. Mes ir taip būname šalia, liečiamės.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl padaugėjusių naujų atvejų – tai ne mūsų kaltė, tai atvažiavusių kaltė, kurie nesiskaito. Užsikrėtusieji laisvai vaikšto ir perkasi. Samdo tos vairuotojus iš užsienio, bet reikėtų pagalvoti ir apie savo Lietuvą. Bet dabar pinigai yra svarbiausi“, – teigė Regina.

Pasak moters, antroji banga nebūtų tokia baisi – ji eitų ir praeitų, jei ne visos kalbos.

„Dabar vis kalba, kad tikrai bus. Sako, kad bus dar baisiau. Pranešė, kad kažkoks maras ateina, bet kam to reikia. Bus kaip bus. Gal kartais ir jiems sunku toje valdžioje, bet jie pinigus leidžia ne ten, kur reikia.

Valdžia negalvodama priima sprendimus. A. Verygai turėtų padėti patarėjai, nes ten masė jų. Dabar visi siūlo, kas kam ant seilės užeina. Dabar sutriko e.sveikatos serveriai, bet neturi jokių pakeičiančių. Žmonės barasi su vaistinėmis, bet jos nekaltos. Mūsų dabartiniai vadovai – apgailėtini. Net pikta, kad jie lenda ten, kur nereikia. Pas mus viskas vyksta chaotiškai. Gaila tos Lietuvos ir visų kitų“, – teigė Regina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakalbinta dar viena gyventoja Raisa teigė dirbanti sporto klube valytoja, kur medicininės kaukės yra privalomos. Tačiau moteris abejojo jų apsauga.

„Nesuprantu, kam tų kaukių tiek reikia, jei žmogus neserga. Va koks veidas, jau apgijo, čia alergija. Pas mane anksčiau to nebuvo. Kai reikėjo pradėti nešioti kaukes, tai visas veidas išbertas. Negaliu dabar patekti pas gydytoją, negaunu jokių vaistų.

Man atrodo, kad tų kaukių Lietuvoje tikrai nereikia. Čia niekas nepadės. Jei žmogus susirgs – tai ir taip susirgs“, – teigė Raisa.

Kiti mano, kad kaukės turėjo būti privalomos jau seniai

Parduotuvėje pakalbintas Jurijus teigė, kad kaukės jau turėjo būti privalomos dar prieš karantiną, ar dar seniau, kad stabdytų tuberkuliozės plitimą.

REKLAMA

„Jei reikės – tai ką padarysi, nešiosim. Ir dabar kaukę turiu, bet dar galiu nesidėti. Tuberkuliozines ligonines sunaikino, vien dėl šios ligos tokios kaukės visiems turėjo būti privalomos.

Iki karantino niekas nesisaugojo. Sprendimas toks, kad geresnio kol kas nėra. Bet ponas Veryga yra toks žmogus, kuris priėjęs prie valdžios, nežino, ką daryti. Tokių žmonių negalima leisti į valdžią. Tai žmogus, kuris nemoka valdyti. Tas pats kaip virėją pasodinti į prezidento kėdę. Sakau, kad čia yra tikra nekompetencija“, – kritikavo Jurijus.

Su kauke parduotuvėje sutikta Andželika teigiamai vertina valdžios sprendimus.

„Pozityviai vertinu kaukes, nes niekas nesaugos mūsų, jei mes patys nesisaugosime. Covid-19 atvejų daugėja ir reikia saugotis. Todėl visiems rekomenduoju nešioti.

REKLAMA

Kiekvieną dieną stebiu naujienas ir mano darbas tiesiogiai yra susijęs su klientais, tai visiems patariu jas dėvėti, nes, mano nuomone, jos tikrai apsaugo.

Nesu už tai, kad būtų uždarytos maitinimo įstaigos, sporto klubai ar kiti. Gyvenimas turi vykti, bet kiekvienas turi save saugoti. Atėjo laikas, kad turime išmokti išgyventi šitą laikotarpį.

Manau, kad tos kaukės, karantinas visą laiką bus greta. Turime ir vaikus ugdyti ir mokėti, kad atsargumo priemonės labai reikalingos. Todėl palaikau ir valdžios priimamus sprendimus“, – kalbėjo Andželika.

Dar viena pašnekovė Ona taip pat teigė, kad kaukių reikia ir labai gerai, kad jos tampa privalomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes jau turime kišenėje kaukę, bet naudojamės proga, kad šiandien dar jų nereikia. Vėliau tikrai užsidėsim. Bet tas virusas kažkaip neprikimba prie mūsų, nors mes su drauge visur vaikščiojame. Tokiame „Avilyje“ vyksta visokie pensininkų susiėjimai. Dabar buvo žygiai su lazdomis, tai mankštinomės. Kai žmogus treniruojasi ir juda – tai niekas nekimba.

Laukiam skiepų, kai jie bus – tai būtinai pasiskiepysim. Sako, kad anksčiau reikia nuo gripo pasiskiepyti, tai ir nuo gripo ir nuo to koronaviruso skiepysimės“, – sakė Ona.

Daugiau apie veido kaukes galite žiūrėti TV3 Žinių reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų