REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vykusiame susitikime su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu aptarė 2021 metų valstybės biudžeto prioritetus. „Mano manymu, kitų metų biudžetas be NPD didinimo bent iki 450 eurų yra neįsivaizduojamas“, – sakė šalies vadovas.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį vykusiame susitikime su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu aptarė 2021 metų valstybės biudžeto prioritetus. „Mano manymu, kitų metų biudžetas be NPD didinimo bent iki 450 eurų yra neįsivaizduojamas“, – sakė šalies vadovas.

REKLAMA

„Kitų metų biudžetas turėtų būti ekonominės transformacijos biudžetas, padedantis Lietuvai iš krizės išeiti stipresnei – pasiekti proveržį prioritetinėse ekonomikos srityse. Taip pat svarbu iš akiračio nepamesti įsisenėjusių šalies problemų – kovoti su socialine atskirtimi, stiprinti švietimo sistemą. Valstybės biudžetas, mano manymu, turi perteikti gerovės valstybės viziją. Tokius pasiūlymus Ministrui Pirmininkui ir pristačiau“, – po susitikimo sakė šalies vadovas, rašoma pranešime spaudai.

Pasak Prezidento, prioritetinis naujai formuojamo biudžeto tikslas – didžiausią skurdo riziką ir atskirtį patiriančių gyventojų grupės – senjorų – gyvenimo kokybės gerinimas. Pensijų indeksavimas kitais metais, atsigaunant ekonomikai, privalo tęstis, įskaitant ir praėjusiais metais įtvirtintą papildomą pensijų didinimą. Bendrai pensijų augimas kitais metais galėtų siekti apie 8 procentus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kokybiškas senėjimas nėra tik pensijos – tai ir aktyvios bei turiningos senatvės poreikis, dėl to naujų paslaugų senjorams plėtra – irgi būtinoji sąlyga kitų metų biudžetui. Taip pat skatinu ir toliau nuosekliai mažinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiesiems. Mano manymu, kitų metų biudžetas be NPD didinimo bent iki 450 eurų yra neįsivaizduojamas“, – pridūrė šalies vadovas.

REKLAMA

Prezidentas pabrėžė, kad, siekiant šalies ekonominio proveržio, būtinas išskirtinis dėmesys švietimui, ypač švietimo pradžiai. Rekomenduojama, kad ikimokykliniame ugdyme atsirastų švietimo pagalbos specialistų etatai, papildomos ugdymo paslaugos efektyviau pasiektų rizikos šeimas. „Tai labai svarbu mažinant socialinę nelygybę švietime, gerinant vaikų pasiekimus regionuose. Kartu reikia žiūrėti toliaregiškai į XXI amžiaus ekonomikos modelį – to pagrindu turime padvigubinti viešąsias investicijas į mokslinius tyrimus ir eksperimentinę plėtrą“, – teigė Prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovas akcentavo investicijų į saugumo ir gynybos sritį svarbą. Įgyvendinant gynybos stiprinimo poreikį ir partijų susitarimą, kitais metais gynybos išlaidas (1 mlrd. eurų ) siūloma išlaikyti nepakitusias, palyginti su 2020 metais.

Taip pat Prezidentas pažymėjo poreikį didesnį dėmesį skirti apleisto kultūros paveldo tvarkymui bei poreikį tęstinai bent 7–8 proc. kitąmet didinti kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus, kurie šiuo metu yra vieni mažiausių viešajame sektoriuje.

„Transformuojant ekonomiką, investuojant į švietimo kokybę, mažinant skurdą ir pajamų nelygybę, stiprinant šalies saugumą, lygiagrečiai svarbu apdairiai valdyti viešuosius finansus ir vertinti sprendimus per fiskalinės disciplinos prizmę“, – papildomai akcentavo Prezidentas, kurio inicijuoti Viešųjų pirkimų ir Korupcijos prevencijos įstatymų pakeitimai užtikrintų biudžeto lėšų racionalesnį ir taupesnį panaudojimą. Prezidento teikti mokestiniai siūlymai, mažinantys neteisingumą ir išlygas  mokesčių sistemoje, padidintų viešąsias pajamas. Šešėlinės ekonomikos mažinimo priemonės didžiausios rizikos sektoriuose prisidėtų prie didesnio perskirstymo per BVP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų