REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga įspėja: antra banga gali užklupti jau rugpjūtį

pasakė, kokiu atveju grįžtų kaukių dėvėjimas

Nors mokslininkai prognozuoja, kad antroji koronaviruso banga galėtų smogti jau rudenį arba žiemos pradžioje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įspėjo, kad jos visai realu sulaukti dar rugpjūtį.

Nors mokslininkai prognozuoja, kad antroji koronaviruso banga galėtų smogti jau rudenį arba žiemos pradžioje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įspėjo, kad jos visai realu sulaukti dar rugpjūtį.

REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad viskas priklausys nuo piliečių sąmoningumo. Anot  jo, jei elgsimės neatsakingai, antros koronaviruso bangos galima sulaukti dar vasarai nepasibaigus.

„Antrajai bangai tikrai ruošiamės – ir sveikatos sistema, ir rezervai yra ruošiami, tik tiek, kad mes taip drąsiai nespėliojame apie mėnesius. Užtektų labai nedaug ir mes su ta banga galime susidurti dar rugpjūtį“, – pirmadienį LRT radijuje kalbėjo ministras. 

A. Veryga priminė, kad dėl antrosios bangos esama daug nežinios, daug kas priklausys ir nuo orų

„Labai daug priklausys nuo orų, kada prasidės peršalimo ligos, kada žmonės įlįs į patalpas ir bendravimas persikels į labiau uždarą erdvę, tai gal pagal tai mokslininkai prognozuoja“, – svarstė sveikatos apsaugos ministras. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaukių dėvėjimas grįžtų viršijus 15 COVID-19 atvejų 100 tūkst. gyventojų

Reikalavimo dėvėti kaukes grąžinimas būtų svarstomas, jeigu sergamumas koronavirusu pasiektų tokį, nuo kurio rekomenduojama izoliuotis – daugiau kaip 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

„Dabar dar reikalo jokio nėra, bet jeigu mes pasiektumėme tokius rodiklius, kaip skaičiuojame kitoms šalims, iš kurių parvykus rekomenduojama saviizoliacija, tai yra, bent 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tokiu atveju, manau, tikrai būtų grįžtama prie prievolės dėl kaukių dėvėjimo“, – BNS sakė ministras.

Pasak jo, tai nebūtinai reikštų, kad būtų vėl skelbiamas karantinas. Pirmiausia reikalavimai dėvėti kaukes atsirastų viešajame transporte, pardavimo ir susibūrimo vietose.

„Esame pasiruošę, jeigu reikia, grąžinti tam tikras priemones – esu minėjęs, kad pirmiausia grįžtumėme prie tų, kurios mažiausiai kenkia žmonių gyvenimui ar ekonomikai: tai kaukės, atstumai ir panašūs dalykai“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Sergamumo koronavirusu vidurkis Lietuvoje šiuo metu siekia 1,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų. 

Lietuva – tarp lyderių

A. Veryga kartu pasidžiaugė, kad Lietuvai su pirmąja koronaviruso banga pasisekė susitvarkyti – tą įrodo ir oficialūs duomenys.

JT darnaus vystymosi sprendimų tinklas praėjusią savaitę paskelbtoje ataskaitoje įvertino 37 ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) valstybes narės, atsižvelgiant į tai, ar jos sugebėjo sulaikyti COVID-19 ir taip pat amortizavo žalą jų ekonomikai.

Sąrašo viršūnėje atsidūrė Pietų Korėja, po jo eina Baltijos šalys ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono šalys. JAV ir kelios Vakarų Europos šalys yra sąrašo apačioje. Lietuva bendrame sąraše užėmė 4-ąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Indeksas palygino šalių mirčių 1 milijonui gyventojų skaičių, kuris svyruoja nuo mažiau nei 10 iš 1 milijono žmonių tokiose šalyse kaip Australija (3,88 – žemiausias rodiklis), Naujojoje Zelandijoje (4,34), Slovakijoje (4,77) ir Pietų Korėjoje (5), iki daugiau nei 100 iš 1 milijono, kaip Belgijoje (761,55 – didžiausias mirčių skaičius), Ispanijoje (575,26), Švedijoje (319,99) ir JAV (246,98).

Dar tęsiasi pandemija, o ne antra banga

Savo ruoštu imunologė, profesorė Aurelija Žvirblienė teigė, kad antroji banga dar nėra prasidėjusi.

„Aš manau, kad ta antroji banga ji dar neprasidėjo, todėl, kad dar tiesiog tebesitęsia pandemija. Nes antroji banga, tai reikštų, kad visiškai jau nurimo infekcija ir iš naujo pradėjo kilti. Tai mes iš tiesų dar gyvenam tokioje vadinamojoje plokščioj kreivėje, kai tų susirgimų yra nedaug, bent jau Lietuvoj.

REKLAMA

Ir visiškai yra teisingas požiūris, kad reikia ruoštis blogesniam variantui, todėl, kad artėja ruduo, kada žmonės vėl atsidurs patalpose, o virusas, kaip žinia, plinta nuo žmogaus žmogui, kai artimas kontaktas. Vadinasi, kai veiks mokyklos, kai visi grįšim į darbovietes, tai gali būti tikrai dedelė rizika, kad tas susirgimų skaičius pradės augti“, – sakė mokslininkė.

Portalas tv3.lt primena, kad A. Veryga anksčiau pabrėžęs, jog pirmas dalykas, kuris grįžtų situacijai prastėjant – privalomas kaukių dėvėjimas.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pirmadienį, liepos 13-ąją, paskelbė naujausią informaciją apie koronaviruso situaciją šalyje. Paaiškėjo, kad per pastarąją parą ištirta tik 556 mėginiai, iš kurių nustatyti 5 teigiami. Tai reiškia, kad bendras patvirtintų atvejų skaičius šalyje išaugo iki 1874.

Paaiškėjo ir tai, kad jau kuris laikas naujų mirčių nenustatyta. Jų iš viso užfiksuotos 79. 

Šiuo metu Lietuvoje Covid-19 infekcija serga 212 asmenys, o izoliacijoje – 116. 

Pasveikusiųjų skaičius išaugo iki 1571. Įvežtinių atvejų nuo birželio 1 d. užfiksuota 48.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų