REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkų tyrimai rodo, kad pagrindiniai Covid-19 užkrato šaltiniai yra uždaros erdvės. Nepaisant to, kad patalpose, ypač darbo, dažnai yra įrengti kondicionieriai, ekspertai skatina nepamiršti pačio efektyviausio kovos su virusais būdo – reguliaraus vėdinimo. 

Mokslininkų tyrimai rodo, kad pagrindiniai Covid-19 užkrato šaltiniai yra uždaros erdvės. Nepaisant to, kad patalpose, ypač darbo, dažnai yra įrengti kondicionieriai, ekspertai skatina nepamiršti pačio efektyviausio kovos su virusais būdo – reguliaraus vėdinimo. 

REKLAMA

Vos atšilus orams kilo klausimas dėl kondicionieriaus naudojimo pandemijos metu. Maža to, uždarose patalpose, pagal šiuo metu turimus duomenis, ypač lengvai plinta SARS-CoV-2 virusas, tas pats buvo pastebėta ir su kitais koronavirusais, rašoma „Le Figaro“.

Kinijoje atliktas tyrimas parodė, kad iš 318 klasterinių koronaviruso infekcijos protrūkių, aptiktų 120-yje miestų, tik vienas nustatytas atviroje erdvėje. Iš to yra daroma išvada, kad „buvimas bendroje patalpoje ženkliai prisideda prie grėsmės užsikrėsti“. 

Daugelis atvejų patvirtina hipotezę apie tai, kad ribotoje erdvėje viruso plėtrą gali paspartinti oro srautas. Virusas gali būti perduodamas ne tik stambiais lašeliais, kuriuos mes iščiaudėjam, tačiau ir menkiausiomis dalelėmis, kurias mes platiname, kuomet kalbame ar net kvėpuojame.

REKLAMA
REKLAMA

Jos lengvesnės ir gali „įveikti“ didesnį atstumą. „New York Times“ primenama, kad liepos pradžioje 239 mokslininkai atviru laišku kreipėsi į PSO, kuriuo ragino pakeisti oficialią poziciją, kuria būtų pripažinta, kad virusas perduodamas mažiausiomis dalelėmis oru. Iki šiol PSO tvirtino, kad tam nėra pakankamai įrodymų. 

REKLAMA

Europos ligų kontrolės ir profilaktikos centras taip pat primena, kad uždarose patalpose kondicionierių sukuriami oro srautai gali išplatinti užkrėstų žmonių skleidžiamus virusus daug platesniu mastu, nors „rizika ir yra ribota“. Tuo pačiu pažymima, kad ventiliacijos ir kondicionavimo sistemos gali ir prisidėti prie viruso plėtros mažinimo, nes tokiu atveju yra paspartinamas oro patalpose atnaujinimas. 

Svarbiausia – vėdinimas

Specialistai pateikė kelias rekomendacijas, kaip tinkamai naudoti kondicionierius ar ventiliatorius, rašoma „Le Figaro“.

REKLAMA
REKLAMA

Nesvarbu, ar namuose, ar darbo vietoje, rekomenduojamas reguliarus vėdinimas atveriant langus bent jau 10-15 minučių kelis kartus per dieną. Vėdinimas rekomenduojamas ir tuo metu, kai pastate nėra dirbama, pažymima leidinyje. 

Buitiniai ventiliatoriai namuose nekelia jokios grėsmės. Tačiau kolektyvinėse patalpose nerekomenduojama naudotis šiais įtaisais, jeigu vienoje erdvėje dirba keli ar daugiau žmonių, nes taip oru yra platinamos smulkios dalelės.

Standartinės namų kondicionavimo sistemos turi paprastus filtrus, kurie neužtikrina saugumo nuo bakterijų ar virusų, aiškina ekspertai. Todėl yra akcentuojama elementaraus patalpų vėdinimo svarba. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Transporto priemonėse – skirtingos vėdinimo galimybės

Kolektyvinio kondicionavimo sistemose, kurios yra įrengiamos daugiaaukščiuose pastatuose, palubėse yra įrengti difuzoriai, kurie įtraukia arba išstumia orą. Šiuo metu yra rekomenduojama juose nustatyti „gaivaus oro“ perdavimo į patalpas funkciją.

Lėktuvai šiuo atveju turi privalumą – juose, kaip ir medicinos įstaigose, įrengti HEPA filtrai. Šie yra itin efektyvūs prieš koronavirusus, tokius kaip SARS-CoV-2. Lėktuvo salone oras yra dažnai keičiamas, pučiamas į apačią – prie keleivių kojų. Ekspertų teigimu, oro cirkuliacija ir filtravimo lygis yra optimalūs. 

Traukinių atveju viskas priklauso nuo modelio, tačiau greituosiuose traukiniuose yra sistemos, leidžiančios į saloną tiekti gaivų orą. Prasčiausia situacija yra viešajame transporte, kur lankosi dideli žmonių srautai ir sunku užtikrinti nuolatinę oro cirkuliaciją.

REKLAMA

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų