REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi vilnietė, kuri pasakojo visiškai suglumusi, kai praėjus beveik metams po vizito vaikų reabilitacijos sanatorijoje sulaukė skambučio, kad jos vaikas ten atliekant procedūras turėjo kontaktą su tuberkulioze sirgusia darbuotoja. 

Į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi vilnietė, kuri pasakojo visiškai suglumusi, kai praėjus beveik metams po vizito vaikų reabilitacijos sanatorijoje sulaukė skambučio, kad jos vaikas ten atliekant procedūras turėjo kontaktą su tuberkulioze sirgusia darbuotoja. 

REKLAMA

Su dviem vaikais dar pernai rugsėjį siuntimą gydymui sanatorijoje „Palangos gintaras“ gavusi vilnietė Goda (vardas pakeistas ir redakcijai žinomas, – aut. past.) gerokai nustebo, kai sulaukė skambučio iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento su įspėjimu, kad jos sūnus turėtų būti ištirtas dėl tuberkuliozės.

Sūnui reikės atlikti tyrimus

„Važiavome su 3-ejų metų dukra ir šešerių sūnumi į sanatoriją 23 dienoms. Jie dažnai kosėdavo, sirgdavo, turėjo uždegimus, tai priklausė reabilitacija. 

REKLAMA
REKLAMA

Viskas buvo gerai, gavome kambarį, abiem vaikams buvo paskirstytos vienodos procedūros. Po to išties ilgą laiką nesirgome, tad paslaugomis tikrai likome patenkinti. Tačiau prieš kelias dienas sulauktas skambutis mane visiškai šokiravo“, – pasakojo moteris.

REKLAMA

Jos teigimu, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) darbuotoja sakiusi, kad skambina visiems pagal sąrašą, kurie turėjo procedūras pas vieną darbuotoją, kuri buvo ar tebėra užsikrėtusi tuberkulioze.

„Buvo pasakyta, kad mano sūnus turėjo artimą kontaktą, todėl jį reikėtų ištirti nuo tuberkuliozės. Paklausiau, kokios procedūros metu tai galėjo nutikti, bet man buvo atsakyta, kad to atskleisti negali dėl asmens duomenų apsaugos“, – sakė Goda.

Moteris stebėjosi, kodėl reikia ištirti tik vieną vaiką, juk abiem procedūros taikytos vienodos.

REKLAMA
REKLAMA

„Man buvo atsakyta, kad kitas vaikas neturėjo kontakto. Tad manau, kad jis galėjo įvykti darant nosies šildymą. Sunku atsekti, kokia tai galėjusi būti darbuotoja, nes jų buvo daug, kurios keitėsi. 

Bet mane informavo, kad ši darbuotoja dirbo per 5 ar 7 vietas tame pačiame reabilitacijos centre, nes kai kurios darbuotojos sirgo, kitos atostogavo, tai jos vieną kitą pavadavo“, – kalbėjo ji.

Dabar moteris sakė laukianti siuntimo, kad galėtų išsitirti, taip reikia užsirašyti į eilę išsitirti.

Kontaktą galėjo turėti su daug vaikų

Pašnekovė stebėjosi, kaip tokia situacija išvis galėjusi nutikti ir svarstė, kas už tai turėtų atsakyti, jei diagnozė pasitvirtintų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei mano vaikui pasitvirtins tuberkuliozė, kadangi buvo artimas ryšys, ji prie pat jo stovėjo, šildė nosį aparatu, tai, nežinau, kas turėtų už atsakyti? Išties išgyvenu dėl to, juk visi mes turėjome kontaktą su vaiku.

O jei daliai tėvų nepavyks prisiskambinti? Jie tada net nežinos, kad turėjo kontaktą. Įsivaizduokite, juk rugsėjo mėnesį sanatorija buvo pilna visokio amžiaus vaikų – nuo tik pradedančių sėdėti iki 18 m.“, – svarstė susirūpinusi mama.

Kartu moteris stebėjosi, kodėl taip ilgai nebuvo reaguota, kodėl pranešta tik dabar. Jei tyrimai būtų teigiami, moteris neatmetė galimybės ir kreiptis į teismą.

„Manau, kad tai yra kažkoks aplaidumas – kaip sergantis asmuo galėjo dirbti, ir dar – su vaikais?“ – stebėjosi ji.

REKLAMA

Tikimybė užsikrėsti maža

NVSC Klaipėdos departamentas patvirtino, kad 2020 m. pradžioje iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos gavo pranešimą apie nustatytą susirgimą tuberkulioze asmeniui, dirbančiam Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijoje „Palangos Gintaras“.

Tačiau gavus informaciją ir atlikus užkrečiamosios ligos židinio epidemiologinę diagnostiką, paaiškėjo, kad visi sanatorijos darbuotojai dirba pasitikrinę sveikatą ir turi Asmens medicinines knygeles.

„Informacijos, kad bent vienam galimai artimą sąlytį su susirgusius turėjusiam asmeniui būtų diagnozuota tuberkuliozė, neturime. Užsikrėtimo tuberkulioze tikimybė priklauso nuo kontakto su sergančiu asmeniu pobūdžio ir trukmės. Šiuo atveju pacientai, turėję galimai artimą sąlytį su sergančiu darbuotoju priskiriami mažos rizikos užsikrėsti tuberkulioze asmenų grupei. 

REKLAMA

Didžiausią tikimybę užsikrėsti tuberkuliozę turi asmenys, ilgą laiką buvę vienoje patalpoje su sergančiu tuberkulioze asmeniu (kartu gyvenantys šeimos nariai, bendradarbiai ar draugai, besinaudojantys bendrais namų apyvokos daiktais). Ne visi su atvira plaučių tuberkulioze sergančiu asmeniu kontaktą turėję asmenys suserga. Tikimybė, kad užsikrėtęs tuberkulioze žmogus susirgs siekia 5–10 proc.“, – rašoma portalui atsiųstame atsakyme.

Taip pat priduriama, kad dauguma žmonių, užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis, suserga tuberkulioze po tam tikro laiko, dėl kokių nors priežasčių nusilpus jų imuninei sistemai.

Dauguma tuberkuliozės bakterijomis užsikrėtusių žmonių tuberkulioze nesuserga visai, kadangi užsikrėtusių žmonių organizmas sugeba kovoti su bakterijomis ir neleidžia joms augti. Bakterijos tampa neaktyvios, bet jos išlieka gyvos organizme ir gali suaktyvėti vėliau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtaigoje jau nebedirba

Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ Vidaus medicininio audito grupės vadovė, vykdanti infekcijų kontrolės specialisto funkcijas, Vilija Pečkauskienė portalą informavo, kad darbuotoja, apie kurią kalbama, įstaigoje nebedirba nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio.

„Apie darbuotoją, susirgusį užkrečiamąja liga mes sužinojome tik kovo mėnesį, kada Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento specialistai atliko užkrečiamosios ligos atvejo epidemiologinę diagnostiką. Darbuotojas, kuriam patvirtinta užkrečiamoji liga, mūsų įstaigoje nedirba nuo 2019 m. lapkričio 1 d.“, – teigiama portalui atsiųstame atsakyme.

REKLAMA

Specialistė priminė, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1999 m. gegužės 7 d. nutarimo Nr. 544 „Dėl darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams, tik iš anksto pasitikrinusiems ir vėliau periodiškai besitikrinantiems, ar neserga užkrečiamosiomis ligomis, sąrašo ir šių darbuotojų sveikatos tikrinimosi tvarkos patvirtinimo“ sanatorijos darbuotojai sveikatą tikrinasi periodiškai – teisės aktuose nustatytu dažnumu, kartu atlikdami ir rentgenologinį plaučių tyrimą. Darbuotojams leidžiama dirbti tiktai laiku pasitikrinus sveikatą.

Kodėl pranešė tik dabar?

Pasiteiravus, kodėl skambučio apie šį įvykį mama sulaukė tik dabar, paaiškinta, kad NVSC specialistai, gavę informaciją apie patvirtintą tuberkuliozės atvejį, atlieka atvejo epidemiologinę diagnostiką, kurios metu vertina turėto kontakto aplinkybes, jo trukmę, riziką ir panašiai bei nustato artimą sąlytį turėjusius asmenis ir siunčia (išrašo siuntimą) juos pas šeimos gydytoją dėl tolimesnio sveikatos būklės įvertinimo. 

REKLAMA

„Nustačius tuberkuliozės atvejį, sąlytį turėjusių asmenų paieška ir kiti veiksmai svarbūs užkrečiamosios ligos atvejo epidemiologinei diagnostikai yra vykdomi ilgą laiką, todėl kai kurie sąlytį turėję asmenys informaciją apie tai, kad buvo sąlytyje su tuberkulioze sergančiu asmeniu, gauna jau po tam tikro laiko. 

Pažymime, kad informacija apie susirgusį asmenį buvo gauta šiais metais prieš pat paskelbiant karantiną Lietuvos Respublikos teritorijoje, todėl asmens sveikatos priežiūros įstaigos, įvertinti asmenų, galimai turėjusių artimą sąlytį su susirgusiu asmeniu, sveikatos būklę bei suteikti galimybę pasitikrinti dėl tuberkuliozės nebūtų galėjusios“, – aiškino NVSC specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų