REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Seimo rinkimus kartu su Lietuvos socialdemokratų partija žengia ir tokie žinomi veidai kaip ekonomistas Romas Lazutka, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas, pasaulio dviračių treko čempionė Simona Krupeckaitė ar žurnalistas Giedrius Drukteinis.

Į Seimo rinkimus kartu su Lietuvos socialdemokratų partija žengia ir tokie žinomi veidai kaip ekonomistas Romas Lazutka, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas, pasaulio dviračių treko čempionė Simona Krupeckaitė ar žurnalistas Giedrius Drukteinis.

REKLAMA

Naujieno portalo tv3.lt gautame dokumente matyti, kad LSDP prezidiume pasiūlyti šie kandidatai į Seimo rinkimus ir jų pozicijos, tačiau tai tik pirminis projektas, todėl galutinį sprendimą priims partijos taryba birželio mėnesį.

Pagal projektą, R. Lazutkai numatoma penkta vieta kandidatų sąraše, S. Čaplinskui  būtų skiriama devyniolikta vieta, G.  Drukteiniui – dvidešimta, S. Krupeckaitei – 25.

Psichologui Andriui Kaluginui skiriama 40 vieta, Seimo nariui Linui Balsiui – 11, ekonomistui Vaidui Navickui – 15, buvusiam Klaipėdos respublikinės ligoninės vadovui Romaldui Sakalauskui – 35.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės specialistui Sauliui Stripeikai – 45, Panevėžio m. savivaldybės administracijos sporto skyriaus vedėjui Justinui Jasiukaičiui – 50, teisininkui, žemės ūkio ir aplinkosaugos  konsultantui Vaidotui Židanavičiui – 60, Kelmės r. savivaldybės tarybos nariui, Kelmės profesinio rengimo centro direktoriaus pavaduotojui Mindaugui Čerkauskui – 65, Lietuvos gaisrinės saugos asociacijos prezidentui Vytautui Kaziliūnui – 112 vieta.

REKLAMA

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas tv3.lt patvirtino, kad toks sąrašas buvo svarstytas, kad šie asmenys sutinka su jų partija kandidatuoti rinkimuose.

Konservatoriai paviešino savo kandidatų pavardes

Gegužės pradžioje Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija (TS-LKD) pranešė, kad buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas jungiasi prie ir su jų partija dalyvaus Seimo rinkimuose.

Kaip teigia K. Navickas, jo apsisprendimą lėmė tai, jog TS-LKD yra partija, kuri „labai tvirtai atsigręžė į modernias, žaliąsias idėjas“, o į partijos rinkimų programą ketina įtraukti esmines aplinkos problemas – tvarią miškų politiką, stiprinamą aplinkos kontrolę, neperdirbamų atliekų prevenciją, miestų plėtrą su išvystyta infrastruktūra.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario pabaigoje konservatoriai paviešino savo vienmandatininkų sąrašą ir paskelbė, kuriose apygardose, kokie kandidatai kausis. Jame – net trys buvę valstiečiai, kurie dabar laimę bandys jau su konservatoriais, tai Justas Džiugelis, Bronislovas Matelis ir Raimundas Martinėlis. Sąraše taip pat yra buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė ir buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius ir kiti.

Liberalai gegužės viduryje patvirtino vienmandatininkus

Liberalų sąjūdis gegužės 15 dieną pranešė patvirtinęs daugumą kandidatų vienmandatėse apygardose spalį vyksiantiems Seimo rinkimams.

„Elektroniniame tarybos posėdyje patvirtinti jau 54 kandidatai vienmandatėse apygardose būsimuose Seimo rinkimuose”, – pranešime teigė partijos pirmininkė, Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji spalį vyksiančiuose rinkimuose kandidatuos sostinės Senamiesčio-Žvėryno apygardoje. Praėjusiuose Seimo rinkimuose ji savo kandidatūrą kėlė Šiauliuose – Aušros vienmandatėje apygardoje, tačiau po pirmo turo liko trečia ir į Seimą pateko pagal partijos sąrašą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, olimpinio čempiono Virgilijaus Aleknos kandidatūra bus keliama Naujamiesčio-Naujininkų apygardoje, Seimo Ekonomikos komiteto narys Eugenijus Gentvilas kandidatuos Pilaitės-Karoliniškių apygardoje, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas Simonas Gentvilas – Pajūrio, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas ir Audito komiteto narys Gintaras Vaičekauskas – Baltijos, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Ričardas Juška – Karšuvos, Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Juozas Baublys – Dzūkijos apygardoje.

REKLAMA

Pasaulio lietuvių apygardoje liberalai kels Neringos savivaldybės tarybos opozicijos lyderio Andriaus Bagdono kandidatūrą. Vilniuje, be kita ko, kandidatuos Seimo kontrolierių įstaigos žmogaus teisių vyriausiasis konsultantas Arminas Lydeka (Verkių apygardoje), politologas Raimundas Lopata (Pašilaičių), Lietuvos graikų draugijos pirmininkė Evelina Paulavičienė (Šeškinės-Šnipiškių).

Kaune keliama Lietuvos lengvosios atletikos federacijos direktoriaus Rimanto Mikaičio kandidatūra (Šilainių apygardoje), buvęs Kauno vicemeras, dabar mero patarėjas Simonas Kairys (Kalniečių), Vyriausybės kanceliarijos Lietuvos įvaizdžio grupės vadovas Marius Gurskas (Panemunės), japonologas Aurelijus Zykas (Centro-Žaliakalnio).

REKLAMA

Galutinis kandidatų abėcėlinis sąrašas, anot partijos, pirmą kartą partijos istorijoje bus reitinguojamas visuotiniu elektroniniu partijos narių balsavimu, o reitingavimo rezultatai bus galutiniai ir nekeičiami.

Numatė, kokių priemonių turėsime laikytis per rinkimus

Kaip antradienį skelbė tv3.lt, numatoma, kad per Seimo rinkimus rinkėjai turės dėvėti veido ir rankų apsaugas, laikytis atstumo vienas nuo kito, balsavimo kabinos bus dezinfekuojamos, taip pat ketinama reguliuoti rinkėjų srautus.

VRK ministerijai taip pat pasiūlė, jei bus toks poreikis ir diplomatinėse įstaigose nebus galima organizuoti balsavimo, užsienyje gyvenantiems lietuviams suteikti galimybę balsuoti tik paštu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu rengiame rinkimų organizavimo specialios situacijos metu tvarką. Joje bus aptariamos saugiam rinkėjų balsavimui užtikrinti skirtos priemonės, kaip balsavimo patalpų visoje šalyje dezinfekavimas, visų atvykstančių rinkėjų kūno temperatūros tikrinimas, atskiros balsavimo kabinos karščiuojantiems“, – Seime sakė L. Matjošaitytė.

Taip pat numatoma prievolė ir rinkimų komisijų nariams, ir rinkėjams dėvėti veido apsaugos priemones ir pirštines, dezinfekuoti rankas. Tvarkoje numatoma, kad būtų reguliuojami rinkėjų srautai patalpoje, ribojamas jų skaičius, palaikomas atstumas tarp rinkėjų ir komisijų narių.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį teigė nematantis prielaidų, kad Seimo rinkimai spalį galėtų neįvykti: „Šiandien nematau jokių prielaidų, kad rinkimai galėtų neįvykti.“

REKLAMA

Teisingumo ministerija jau yra parengusi Seimo rinkimų įstatymo pataisas, numatant galimybę įrengti papildomų balsavimo vietų, pailginti išankstinį balsavimą ir balsavimą namuose.

Valdančiajai koalicijai priklausantys „socialdarbiečiai“ nuogąstauja, kad dėl antrosios koronaviruso bangos spalio mėnesį gali neįvykti Seimo rinkimai, nes juose balsuos mažiau nei ketvirtadalis visų rinkėjų. 

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų