REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš valdančiųjų pusės nesiliauja skrieti priekaištai Prezidentūrai. Susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ginantis valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis tikina, kad Prezidentūra per patarėjus veikė prieš ministrą J. Narkevičių. Tačiau šalies vadovas G. Nausėda puolė ginti savo komandą. Politologai šioje istorijoje taikiniu mato ne prezidento patarėjus, o patį G. Nausėdą ir įvardijo versiją, kodėl tarp Prezidentūros ir valdančiųjų kilo nesutarimai.

Iš valdančiųjų pusės nesiliauja skrieti priekaištai Prezidentūrai. Susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių ginantis valstiečių vedlys Ramūnas Karbauskis tikina, kad Prezidentūra per patarėjus veikė prieš ministrą J. Narkevičių. Tačiau šalies vadovas G. Nausėda puolė ginti savo komandą. Politologai šioje istorijoje taikiniu mato ne prezidento patarėjus, o patį G. Nausėdą ir įvardijo versiją, kodėl tarp Prezidentūros ir valdančiųjų kilo nesutarimai.

REKLAMA

Praėjusią savaitę šalies vadovas G. Nausėda tvirtino visiškai pasitikintis savo patarėju Dariumi Kuliešiumi, kuris nukreipė verslininką Aleksandrą Ribnikovą į teisėsaugą. Prezidentas patvirtino, kad verslininkas kreipėsi į jo patarėją, bet pastarasis „padarė savo darbą ir nukreipė žmogų ten, kur turėjo nukreipti.“

„Patarėjas padarė tai, ką ir kiti patarėjai, ir jis pats daro daug kartų, kuomet įvairūs asmenys, piliečiai laiškais ar fiziškai kreipiasi į prezidentūros darbuotojus. Nes, iš tikrųjų, žmonės tiki, kad gali rasti teisybę ir todėl kreipiasi. Aš tik džiaugiuosi, kad taip yra, ir kad mes turime pilietiškus žmones. O šios situacijos nesiimu vertinti, nes tokiu atveju kiščiausi į tyrimo eigą“, – tvirtino G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje verslininkas A. Ribnikovas, prieš mesdamas kaltinimus susisiekimo ministrui J. Narkevičiui dėl namo renovacijos Trakuose, prieš tai kreipėsi į Prezidentūrą. Praėjusią savaitę naujienų portalas delfi paviešino šią informaciją. Portalo teigimu, verslininkas A. Ribnikovas, ko gero, konsultavosi pas prezidento Nacionalinio saugumo grupės patarėją D. Kuliešių.

REKLAMA

Politologė: dėl Prezidentūros ir A. Ribnikovo kyla daug klausimų

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė tv3.lt teigė, kad dėl Prezidentūros veikimo ir A. Ribnikovo atvejo kyla klausimų, tačiau dėl detalių ir informacijos stokos dabar sunku įvertinti Prezidentūros veiksmus.

„Tikrai situacija nėra standartinė ir ne kiekvienas pilietis, turėdamas vienus ar kitus faktus, gali lengvai papulti į Prezidentūrą ir gauti vieno ar kito patarėjo audienciją.

Dabar tik apsiribojama sausa informacija, kad nukreipė į atsakingas institucijas. Puikiai suprantame, kad tai yra biurokratinis atsakymas, tačiau situacija nestandartinė ir platesnio paaiškinimo, kaip čia atsitiko, kad Prezidentūra įsitraukė į visą šią istoriją tikrai norėtųsi“, – pažymėjo R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis: Prezidentūra veikė prieš J. Narkevičių

Valstiečių vedlys R. Karbauskis savo socialiniame „Facebook“ profilyje kritikavo šalies vadovo patarėjo elgesį ir tikino, kad ministro J. Narkevičiaus reputacijos naikinimas buvo gerai suplanuotas ir jame dalyvavo daug skirtingų interesų grupių, taip pat ir Prezidentūra.

„Prezidentūra, veikiantys per Prezidento patarėją, o greičiau net kelis patarėjus, kurių veiksmuose galima įžvelgti norą įtikti savo darbdaviui bei interesą suskaldyti lenkų kilmės Lietuvos piliečių bendruomenę, kad menktų pasitikėjimas Lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga.

Gal dar ir visokius pačių patarėjų siaurus merkantilinius interesus: nepamirškime, kad vienas iš skandale dalyvaujančių prezidento patarėjų – D. Kuliešius – anksčiau dirbo srityse, kurias šiuo metu audituoja ministras J. Narkevičius“, – skelbė R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Karbauskis pažymėjo, kad prezidento patarėjas D. Kuliešius iki galo nepasako visos informacijos.

„Skirtingai nuo A. Ribnikovo pasakojimo, jis sako, jog viskas tebuvo pagalba piliečiui, kuris kreipėsi į Prezidentūrą. Nesu tyrėjas, bet prezidento patarėjas kažko nepasako iki galo.

Tai kur jis su pagalbos prašančiu A. Ribnikovu susitiko ir ar visiems piliečiams jis taip padeda? Kodėl drąsiai nepasako, kad susitikimas vyko Prezidentūros patalpose?

Prisimenu pirmas šmeižto ministro J. Narkevičiaus atžvilgiu bangas. Ar ne Prezidento patarėjas D. Kuliešius buvo būtent tas, kuris kreipėsi į tarnybas pažymos apie neva ministro J. Narkevičiaus 15-os įdarbintų lenkų kilmės žmonių?

REKLAMA

O gal tai padarė kitas prezidento patarėjas J. Neverovičius, kuris akivaizdžiai nemėgsta Lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų?

Kaip ten bebūtų, prezidentui nevertėtų ginti šių patarėjų, nes elementari logika ir įvykių seka rodo, jog prieš ministrą J. Narkevičių buvo veikiama planuotai ir tikrai ne nuo A. Ribnikovo pasirodymo Prezidentūros akiratyje“, – dalijosi R. Karbauskis.

R. Karbauskis mano, kad prezidento patarėjai kenkia pačiam G. Nausėdai.

„Esu tikras, kad prezidentas su tuo neturi nieko bendro, tiesiog jo patarėjai bandydami įtikti, ar galbūt siekdami savanaudiškų tikslų, akivaizdžiai kenkia savo darbdavio reputacijai“, – „Facebook“ skelbė R. Karbauskis.

REKLAMA

Prezidentūra: A. Ribnikovas kreipėsi šių metų pradžioje

Pirmadienį šalies vadovo atstovas spaudai tv3.lt perduotame komentare teigė, kad verslininkas A. Ribnikovas šių metų pradžioje kreipėsi į Prezidentūrą su „jam svarbia informacija“.

„A. Ribnikovas šių metų pradžioje kreipėsi į Prezidentūrą pateikdamas, jo vertinimu, svarbią informaciją. Dėl A. Ribnikovo pateiktos jam svarbios informacijos Prezidentūros atstovai paaiškino įstatymais reglamentuotą tvarką, kad pranešėjas turėtų kreiptis į kompetentingas teisėsaugos institucijas.

Prezidentūra yra aukštą pasitikėjimą visuomenėje turinti instituciją, todėl labai natūralu, kad kasdien sulaukiame kelių dešimčių laiškų ir kreipimųsi iš įvairių organizacijų bei privačių asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizacijos bei privatūs asmenys jiems aktualius klausimus ar informaciją įprastai siunčia Prezidentūros Asmenų aptarnavimo skyriui ar tiesiogiai konkrečias sritis kuruojantiems patarėjams.

Prezidentūros darbuotojai atsako į šiuos laiškus arba informuoja juos apie tai, kokios institucijos pagal savo kompetenciją nagrinėja juos dominančius klausimus“, – atsakė Prezidentūros atstovas.

Prezidentūra priminė, kad Darius Kuliešius 1996-2001 metais studijavo Mykolo Romerio universitete, ten yra baigęs Teisės ir valdymo magistrantūros programą. Vienas iš daugelio 1996 metais jam paskaitas skaičiusių dėstytojų buvo A. Ribnikovas.

„O atsakant į klausimą dėl ministro įdarbintų asmenų atsakyčiau, jog prezidentas informaciją gauna iš įvairių šaltinių – valstybės institucijų bei tarnybų, per savo patarėjus, jis gauna laiškų iš Lietuvos piliečių ir tiesiogiai. Prezidento teiginiai buvo paremti patikima informacija – iš įvairių šaltinių gauti duomenys papildo ir sustiprina ją“, – teigiama A. Bubnelio atsiųstame atsakyme.

REKLAMA

Politologas: tikslas – ne patarėjų kritika, o noras pakeisti prezidento sprendimus

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius tv3.lt teigė, kad tokios istorijos nėra naujos Lietuvos politikos padangėje.

„Tokių juodų kačių tarp Prezidentūros ir Seimo yra perbėgusių ir anksčiau. Dalios Grybauskaitės laikais buvo įvairių požiūrių iš Seimo politikų pusės. Pavyzdžiui, į vieną patarėjų teisės klausimais Ernestą Rimšelį, ilga Daivos Ulbinaitės pažymos nutekinimo istorija, kuri netgi atvedė į teismus.

Dabar gal dažniau kartojasi naratyvas, kai abejojama prezidento patarėjais, o prezidentu pasitikima. Matyt, daugelyje kritikos atvejų prezidento patarėjų atžvilgiu – tai tikslas pats prezidentas. Noras pakeisti prezidento siūlymus ir galimus sprendimus, o ne tiek kritikuoti patarėjus.

REKLAMA

Tokiu būdu, matyt, ieškoma amortizacijos mechanizmų ministro J. Narkevičiaus istorijoje. Kai pareiškiama, kad prezidento patarėjai kuria intrigas dėl ministro, tuomet tie įtarimai, kurie pareikšti J. Narkevičiui, ko gero, atrodo mažiau įtikinami nei galėtų būti.

Šiuo metu kyla nesutarimų dėl siūlomų sprendimų. Politikos darbotvarkėje šiuo metu yra du svarbūs prezidento siūlymai dėl NPD ir GPM mažinimo. Pirmuoju atveju, valdantieji pritaria NPD mažinimo žingsniui. Antruoju žingsniu, jie aiškiai sako, kad GPM mažinimas jiems nėra priimtinas. Tą sako R. Karbauskis, finansų ministras Vilius Šapoka, šiuo siūlymu abejoja ir premjeras S. Skvernelis“, – pažymėjo A. Krupavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak politologo, stumdymasis alkūnėmis tarp Prezidentūros ir valdančiųjų jau tęsiasi kuris laikas: vienu metu būna intensyvesnis, o kitu – susilpnėja.

„Šiuo metu prieštaravimų taškų yra daugiau – tai susisiekimo ministras J. Narkevičius, GPM siūlymas. Prezidentas kritikavo Seimą ir valdančiąją daugumą dėl vėlavimo padidinti medikų atlyginimus, kai iš pirmo karto nepavyko priimti sprendimo. Prezidentas laikas nuo laiko kritikuoja valdančiųjų sprendimus remiant verslą pandemijos sąlygomis, nes paramos mechanizmai veikia kaip sulėtintame filme.

Natūralus atoslūgio taškas turėtų būti Seimo rinkimai, nes politinės partijos daugiau čia kreips savo žvilgsnius. Aiškinimaisi su prezidentu turėtų nueiti į antrą planą.

REKLAMA

Su dabartine valdančiąja dauguma prezidentui sugyventi nebeliko daug laiko ir tektoninių lūžių tarp Seimo valdančiosios daugumos ir prezidento neturėtų įvykti. Tikėtina, kad toks paveikslas, kurį dabar matome, kai laikas nuo laiko vienas kitam įgelia, tai taip ir turėtų baigtis ši Seimo kadencija“, – prognozavo politologas.

Politologė įžvelgia R. Karbauskio taktiką

Pasak Mykolo Romerio universiteto politologės R. Urbonaitės, valdantieji ieško kaltų, kai nenori matyti kaltės savo panosėje.

„Vyksta karšta gynybinė linija, visiškai ignoruojant kylančius klausimus dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus veiklos. Labai keista, kad yra tokia gynyba nepaisant to, kad tyrimai nėra baigti, kad teisėsaugos institucijos dirba savo darbą ir joms kyla klausimų. Visuomenei taip pat kyla klausimų, tačiau ponui R. Karbauskiui klausimų nekyla.

REKLAMA

Ar R. Karbauskis visas sąskaitas išsinagrinėjo, visus darbus ir pavedimus matė? Ką jis matė, dėl ko jam taip ramu? Akivaizdu, kad ne. Labai iškalbingas faktas įvyko praėjusią savaitę, kai J. Narkevičius Seime atsakinėjo į iškeltus klausimus. Pritrūkus laiko, valdantieji jo nepratęsė ir demonstratyviai Seime parodė, kad jokių atsakymų jiems nereikia ir piliečiams nesuteikė teisės išgirsti visus atsakymus.

Puikus dėmesio nukreipimas, tai kėlimas klausimų tik dėl A. Ribnikovo veiksmų. Klausimai tikrai aktualūs ir man jis įtartinas personažas. Klausimai yra ir Prezidentūrai. O klausimų pačiam R. Karbauskiui, ką jis laiko savo pašonėje, panašu, kad nekyla. Labai puiki taktika – ieškok priešų išorėje ir nematyk, kas sėdi šalia tavęs“, – sakė R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, R. Karbauskis daro klaidą, kai jis kritikuoja prezidento patarėjus ir bando sakyti, kad kritikuoja patarėjus, bet ne prezidentą.

„Nėra tokios patarėjų kritikos, kuri nebūtų kartu kritika ir prezidentui. Jei tu kritikuoji prezidento komandą, tai tu kartu kritikuoji ir prezidentą. Ką bando apgauti R. Karbauskis, aš nežinau.

Prezidentas anksčiau kalbėjo apie 200 eurų išmokos scenarijaus keitimą, sakė, jog žiūrės, ką galima šiame projekte patobulinti, o jei matys, kad reikia kažką patobulinti, kad vetuos.

Praėjusią savaitę prezidentas ne vetuoja, o pažeria dar krūvą pasiūlymų dėl kurių, kaip suprantu, užkulisiuose buvo kalbėta, o realybėje vėl situacija keitėsi. R. Karbauskis iškart pasakė, su kuo sutiktų, kam nepritars ir vėl prasideda pasaka iš naujo. Jei tu deriesi, tai reikėtų susitarti taip, kad kita pusė neturėtų kaip trauktis.

Dabar valdančiųjų rankos atrištos. Jie nejaučia jokio rimtesnio spaudimo iš prezidento. Bent jau jų pačių akimis, jis jiems nėra labai reikšminga figūra. Nors kalbama apie konstruktyvų dialogą, tačiau jo tikrai trūksta. Valdantieji labai stipriai nori diktuoti savo sąlygas, nes prezidentas yra geras tada, kai jis jiems netrukdo ir prezidentas ne visai įdomus, kai nuomonės pradeda skirtis“, – pastebėjo politologė R. Urbonaitė.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis apie ministro J. Narkevičiaus skandalą kalbėjo tv3.lt studijoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų