REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kybartuose nuo pat karantino pradžios vietos valdžia ir net policijos pareigūnai dirba lyg vaikų darželyje. Bando auklėti romų tautybės gyventojus ir priversti juos nešioti apsaugines kaukes. Čigonai jų nenori nešioti.

Kybartuose nuo pat karantino pradžios vietos valdžia ir net policijos pareigūnai dirba lyg vaikų darželyje. Bando auklėti romų tautybės gyventojus ir priversti juos nešioti apsaugines kaukes. Čigonai jų nenori nešioti.

REKLAMA

Romų tautybės moteris, ką tik karštai su kažkuo diskutavusi, vos tik pamačiusi TV3 žinių operatorių skuodžia į automobilį. Jos kaukė – pasmakrėje. Įkandin skuba ir vyriškis. Pakeliui į mašiną jis dar bando užsitempti ant veido kaukę.

Ir tokie vaizdai – Kybartų kasdienybė. Seniūnas pasakoja, kad su šiais gyventojais vargsta nuo pat karantino pradžios. Daliai niekaip nepavyksta išaiškinti, kad apsaugines kaukes privalu nešioti, o būriuotis yra draudžiama. Štai ir ši nuotrauka rodo, kad romams Lietuvos Vyriausybės nustatyti karantino reikalavimai – nė motais. Stotelėje stovi būrys, be kaukių ir dar geria. Anot seniūno, tenka kiekvieno asmeniškai prašyti, kad užsidėtų kaukę ir nesibūriuotų. O mažame, tik per keturis tūkstančius gyventojų turinčiame miestelyje gyvena nemažai čigonų – daugiau nei du šimtai.

„Jiems neįdomu tokie dalykai, turi savas taisykles ir jiems nesinori nešioti tų kaukių. Gal tai gėda, gal kažkas. Tai yra žmonės, kurie gal kitaip supranta. Kol kas pavyksta susitarti. Turim tarpininkę, kuri labiau bendrauja su jais“, – sako Kybartų seniūnas Romas Šunokas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak seniūno, viskas vyksta lyg vaikų darželyje. Čigonai apsauginę kaukę ant veido dažniausiai užsideda tik tuomet, kai pamato seniūną ar policijos pareigūnus. Arba tiesiog pasislepia.

REKLAMA

„Mes privažiuojame, jie pabėga iš už kampo žiūri į mus. Mes nuvažiuojame, jie grįžta. Už kiek laiko atvažiuoja, vėl tą patį padaro. Toks žaidimas“, – pasakoja R. Šunokas.

Tiesa, Kybartuose pasirodžius TV3 žinių žurnalistams, miestelio gatvėse čigonų kaipmat sumažėjo. Štai viena romų tautybės moteris prieina prie automobilio, kuriame sėdi keli čigonai. Ji jiems kažką pasako ir netrukus automobilis skubiai nurūksta. Kalbama, kad apie žurnalistų pasirodymą buvo pranešta ir uždaroje feisbuko grupėje.

Paprasti kybartiečiai pasakoja ir patys bandantys sudrausminti čigonus, kad šie nešiotų kaukes ir nesibūriuotų. Tačiau dažnas išgirsta tik keiksmų laviną. Ypač iš jaunesnių romų.

REKLAMA
REKLAMA

„Teko kelias pastabas padaryti, kad nesilaiko šito įstatymo, ir vieni reaguoja normaliai, kiti kaip čigonai – agresyviai atsako, nemalonia“, – teigia seniūnaitis Vitalius Šidiškis.

Kybartų gyventojai sako, kad dėl tokių, kurie nesilaiko karantino reikalavimų, baisu net ir į gatvę išeiti. Apsaugos priemonių nenori nešioti ne tik čigonai:

„Ne, ne, ne. Nenoriu aš visai net eiti prie tokio žmogaus.“

„Stengiamės visi laikytis to karantino. Ir aš jau kaip toj rizikos grupėj, kiekvieną dieną nevaikštau. Bet reikia išeiti.“

„Ne. Aš atsparus. Pas mane antivirusas.“

Karantino sąlygos sušvelnintos, tačiau gyvenvietėse kaukes dėvėti vis dar privalu, o būriuotis draudžiama. Nesilaikantiems reikalavimų gresia nemenkos baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų