REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
78
Lietuvoje – naujas karantino švelninimo etapas: kas vyksta gatvėse (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Nuo šio pirmadienio Vilnius tampa viena didele lauko kavine – sostinės valdžia visas viešąsias erdves atidavė kavinėms, barams ir restoranams. Miesto meras Remigijus Šimašius pripažįsta, kad ne visi verslininkai įvertino būtinus saugumo reikalavimus, tačiau džiaugėsi, kad vilniečiai galės pasimėgauti kava miesto erdvėse.

78

Nuo šio pirmadienio Vilnius tampa viena didele lauko kavine – sostinės valdžia visas viešąsias erdves atidavė kavinėms, barams ir restoranams. Miesto meras Remigijus Šimašius pripažįsta, kad ne visi verslininkai įvertino būtinus saugumo reikalavimus, tačiau džiaugėsi, kad vilniečiai galės pasimėgauti kava miesto erdvėse.

REKLAMA

Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas, buvo leista veiklą pradėti ir lauko kavinėms. Kaip pastebi R. Šimašius, vienas pagrindinių reikalavimų joms – saugus 2 metrų atstumas tarp staliukų.

Pasak sostinės vadovo, tai ir paskatino miesto savivaldybę suteikti miesto kavinėms Vilniaus erdves, nes, norint įgyvendinti būtinus reikalavimus, kai kurios senamiestyje veikiančios įstaigos galėtų sau leisti pasistatyti tik vieną staliuką. Tačiau, anot R. Šimašiaus, kai kurios leidimo prašančios kavinės neįvertina šio reikalavimo ir prašo leisti įsirengti per daug staliukų.

„Kol kas matau iššūkį, kad kai kurios kavinės neįsivertino nurodymo, kad turi būti du metrai. Iš tų tūkstančių staliukų, galbūt 800 pavyks realizuoti“, – pripažino R. Šimašius.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto galvos teigimu, šis leidimas aktualesnis Senamiestyje ir centrinėje miesto erdvėje įsikūrusioms įstaigoms, nes rajonuose esančios kavinės dažniausiai turi daugiau vietų lauke. R. Šimašius teigė, kad yra vietų, kurių verslininkai pageidauja dažniau, tačiau prioritetas bus teikiamas toms kavinėms, kurios yra įsikūrusios arčiau šių vietų.

REKLAMA

„Norim išnaudoti Senamiestį, Rotušės aikštę, aikštę prie Jono Basanavičiaus paminklo, Vokiečių gatvę, kitas populiarias vietas“, – kalbėjo R. Šimašius.

Vilniaus miesto mero teigimu, leidimai kavinėms ir restoranams išduodami ta pačią arba kitą dieną. R. Šimašius tikisi, kad šią savaitę jau bus matomas suaktyvėjimas miesto centre.

„Labai kviečiu visus į centrą saugiai išgerti kavos“, – kalbėjo R. Šimašius.

Kita savivaldybės pasiūlyta paslauga – talonai. Gyventojai gali įsigyti taloną ir taip paremti savo mėgstamą kavinę ar barą, o už taloną įsigytą maistą ar gėrimus gaus vietoms atsivėrus po karantino.

REKLAMA
REKLAMA

„Iniciatyva skirta tam, kad ne tik kiekvienas iš mūsų galėtų prisidėti, apyvartinių lėšų parūpinti mėgiamoms įstaigoms, bet ir solidarumą parodyti. Labai svarbu, kad, jei turi kavinę, žinoti, kad klientai tiek tavęs laukia, kad pasiruošę į priekį mokėti“, – sakė R. Šimašius.

Jo teigimu, šiuo metu vilniečiai įsigijo talonų už 10 tūkst. eurų, sistemoje užsiregistravo 135 įstaigų, tačiau, mero teigimu, skaičius auga kiekvieną valandą.

„Net neabejoju, kad kai išeis reportažai, jų jau bus per du šimtus“, – įsitikinęs sostinės meras.

Iniciatyvoje talonai.lt registruojasi ne tik viešo maitinimo įstaigos, bet ir kultūrinės, pramoginės, renginių vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medicinos darbuotojų dienos proga Vilnius visiems 16 tūkst. Vilniuje dirbančių medikų dovanoja po 25 eurų vertės Vilniaus dovanų kortelę. Šią sumą medikai galės išleisti sostinės kultūros įstaigose arba viešojo maitinimo vietose, tokiu būdu prisidėdami ir prie Vilniaus gyvybės išsaugojimo pandemijos metu.

Penktadienį Vilniaus savivaldybė pranešė, kad reaguodama į karantino metu užsidariusių restoranų ir kavinių problemas bei šiandien paskelbtas Sveikatos apsaugos ministerijos taisykles lauko kavinių veiklai, šiam sezonui lauko kavinėms atveria visas miesto viešąsias erdves.

Taip pat startuoja projektas Talonai.lt, kuris skatins vilniečius palaikyti savo mylimus restoranus perkant jų paslaugas ateičiai. Tikimasi, kad šios priemonės suteiks galimybę išgyventi karantino metu įstaigoms, be kurių sostinė nebūtų gyva.

REKLAMA

Pagal šiandien paskelbtas taisykles, lauko kavinės gali veikti tik tuomet, jei užtikrina 1 m atstumą iki pėsčiųjų takų bei 2 m atstumą tarp klientų, sėdinčių prie skirtingų stalų. Dalis restoranų pradėjo svarstyti, kad pagal šias sąlygas jiems neįmanoma turėti lauko stalų prie savo patalpų, todėl negalės atsidaryti karantino metu.

Savivaldybė paskelbė 18-os vietų žemėlapį (www.karantinas.lt/gyvasvilnius), tarp kurių – Rotušės aikštė, Vokiečių gatvė, Europos aikštė, Gedimino prospektas, K. Sirvydo skveras ir kitos Vilniaus senamiesčio vietos, kuriose aplink veikiantys restoranai galės įkurti savo lauko kavines. Tačiau tokių vietų mieste galės būti ir daugiau.

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė taip pat apsiėmė globoti ką tik startavusį projektą Talonai.lt, kuris restoranus, kavines ir barus kviečia nemokamai registruotis, o vilniečius – pirkti savo pamėgtų vietų paslaugas jau dabar, o kuponais pasinaudoti vėliau – tam, kad sunkiausiu periodu šios vietos nežlugtų.

Dar dvi priemonės, kuriomis savivaldybė siekia padėti maitinimo įstaigų veiklai: šį sezoną maisto furgonėliams leidžiama veikti visame mieste be atskiro suderinimo, kai turimas leidimas veikti bent vienoje seniūnijoje, o lauko kavinėms naikinama rinkliava už 2020 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų