REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veryga: neabejotina, karantinas bus pratęsiamas

naujas atvejis – Vilniaus mobiliame punkte

Ekstremalių operacijų situacijų centro vadovas, apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pateikė naujausią informaciją apie koronaviruso suvaldymą šalyje. Naujausiais Sveikatos ministerijos duomenimis, penktadienį užsikrėtusiųjų padaugėjo iki 49, kurių vienas nustatytas Vilniaus mobiliajame patikros punkte. Jonavoje taip pat skelbiama apie koronaviruso atvejį, tačiau jis nėra oficialiai patvirtintas.

Ekstremalių operacijų situacijų centro vadovas, apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį pateikė naujausią informaciją apie koronaviruso suvaldymą šalyje. Naujausiais Sveikatos ministerijos duomenimis, penktadienį užsikrėtusiųjų padaugėjo iki 49, kurių vienas nustatytas Vilniaus mobiliajame patikros punkte. Jonavoje taip pat skelbiama apie koronaviruso atvejį, tačiau jis nėra oficialiai patvirtintas.

REKLAMA

Ministras visų pirma pakomentavo daug sumaišties sukėlusią situaciją Ukmergės ligoninėje.

„Ligoninėje tyrimas atliktas dviem medikams. Viena medikė, kuriai ir buvo patvirtintas užsikrėtimas koronavirusu, dirba tik Ukmergės ligoninėje. Dalis ligoninės skyrių dabar yra uždaryti – tai Chirurgijos, Reanimacijos, Traumatologijos ir Priėmimo skyrius, kiti skyriai perkelti. Iš viso nustatyti 127 kontaktai, visi jie yra izoliuoti. Tačiau kitas asmuo, dėl kuriuo buvo kilę tam tikrų nesusipratimų, tai – medikas, kuris dirba keliose įstaigose, tačiau jo pakartotinis testas yra neigiamas, taigi nėra ko nerimauti kitoms įstaigoms", – sakė A. Veryga.

Taigi, jo teigimu, ligoninėje situacija yra sunki, bet kontroliuojama. Portalas tv3.lt primena, kad sumaištis dėl koronavirusu užsikrėtusios Ukmergės ligoninės medikės kilo dar ketvirtadienio vakarą.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas dėl situacijos, kad gali būti padaryti pauzė atliekant tyrimus, ministras sakė gal buvo ne taip suprastas.

„Tyrimai tikrai nesustos tiems pacientams, kurie atvyksta į ligonines. Kaip jau minėjau, pirmenybė bus teikiama ligoninėje atliekamiems tyrimams, o ne mobiliuosiuose punktuose paimtiems mėginiams. Jeigu pamatysim, kad reagentų yra mažiau nei tyrimų poreikis ir naujų reagentų pristatymas vėluoja, gali būti pristabdytas mobilių punktų veikimas. Bet nereiškia, kad jis visiškai sustos. Mėginiai galės būti paimti, bet ištirti vėliau", – sakė jis.

REKLAMA

A. Veryga pridūrė, kad net ir plečiantis mobilių patikrų punktui, karštoji Koronos linija susitvarko su skambučiais ir dabar yra pasiekusi 98 proc. pasiekiamumą, tad praktiškai visi norintieji gali prisiskambinti. 

Visą A. Verygos komentarą pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Dėl tyrimų medikai pateikia neadekvačius skaičius

Taip pat ministras patvirtino, kad yra ruošiamas planas, jei virusas pradėtų plisti didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Jo teigimu, kad tam tikros teritorijos galėtų būti izoliuotos.

„Be abejo, yra ruošiamas toks planas. tačiau norėčiau priminti, kad virusu plitimas šiandien yra tolygus. Tai, kad susirgusiųjų skaičius Vilniuje yra didžiausias, tai natūralu, nes čia ir gyventojų skaičius didžiausias. Kol kas joks regionas šalies neišsiskiria", – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kaip šiomis sudėtingomis sąlygomis kitoms Baltijos šalims pavyko padvigubinti tyrimų apimtis, ministras pabrėžė, kad visos šalys susiduria su reagentų stygiumi. „Jie irgi susiduria su iššūkiais, laukia pristatomų reagentų, matysime, kaip jiems seksis. Tačiau dar kartą pabrėžiu, kad yra be reikalo sureikšminamas absoliutus atliekamų tyrimų skaičius. Kai kurie medikai viešoje erdvėje spekuliuoja skaičiais, kiek turi būti atliekama tyrimų, tuos skaičius „nukabina“ visiškai iš lubų, kurie yra visai nepagrįsti.

Daug logiškiau pažiūrėti, kiek iš 100 atliekamų testų yra nustatoma užsikrėtusių asmenų, tai pas mus 3,3 proc. asmenų yra nustatomas užkratas, o Estijoje yra 12 proc. nustatoma iš 100 tiriamųjų. Tad tas užkratas ten didesnis, ir tyrimų reikia atlikti daugiau. Tačiau ir Lietuvoje tas tyrimų skaičius turėtų išsiplėsti."    

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informuojama, kad ministerija penktadienį planuoja pasirašyti sutartį su viena iš Lietuvoje veikiančių įmonių, jog ši gamintų ir tiektų reikalingus testus koronavirusui nustatyti.

„Tikėtina, kad šiandien bent su viena įmone bus pasirašyta sutartis. Jei taip bus, tada, matyt, mes galėsime pasakyti daugiau“, – sakė ministras.

Pasak jo, kalbamasi ir su daugiau įmonių, tačiau jas įvardinti atsisakė, nes „tai yra pačių įmonių pageidavimas“.

„Kol kas negaliu tų įmonių atskleisti, nes tai yra pačių įmonių pageidavimas, kol nėra baigti visi procesai derinimo, kol nėra pasirašytos sutartys, patys tiekėjai nepageidavo, kad jie būtų įvardinti“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA

Anksčiau buvo pranešta, kad per 10 tūkst. reagentų Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją turėtų pasiekti dar antradienį, tačiau jų negauta iki šiol. Ministerija planuoja, kad dar 20 tūkst. reagentų turėtų būti atvežta kitą savaitę. Su įvairiais tiekėjais iš viso susitarta dėl 60 tūkst. reagentų pristatymo.

Taip pat A. Veryga patvirtino, kad, neabejotina, karantinas bus pratęsiamas: „Kuriam laikui tai konkrečiai bus padaryta, kitą savaitę spręs Vyriausybė. Kol kas susirgimų skaičius tik auga, tad logika yra jį pratęsti ir taikyti izoliacijos priemones." 

Iš užsienio vis dar į šalį grįžtančius tautiečius ragino būti sąmoningais, siūlė esant galimybei neturėti jokio kontakto su namiškiais. „Kai kurie net specialiai užsisako viešbučius, kad tik išvengtų to kontakto. Tai yra atsakingas elgesys. Savivaldybės irgi yra įpareigotos pasirūpinti patalpomis, jei žmogus neturi, kur izoliuotis", – pastebėjo jis.

REKLAMA

Ministras taip pat žadėjo, kad žadama tikrinti visus medikus, aprūpinti juos apsaugos priemonėmis.

„Tik laiko klausimas, kai medikai bus tikrinami. Yra labai daug pradėtų procesų tiek įrangos pirkimo, tiek pačių įvairiausių reagentų tiek įsigijimo, tiek gamybos. Greitai turėsime didelius pajėgimus tuos testus atlikti. Kiek žinau, kaip kitos šalys daro, galbūt galėsime periodiškai kas kažkiek laiko ištirti medikus“, – kalbėjo jis. 

Portalas tv3.lt primena, kad ketvirtadienį buvo nustatyta dvigubai daugiau atvejų nei trečiadienį – 14 naujų infekcijos atvejų. Apie dar vieną mobiliajame punkte nustatytą atvejį pranešta penktadienį. Iš viso šalyje patvirtinta 49 COVID-19 atvejų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į mobilius punktus gali atvykti tik su specialistų leidimu

SAM primena, kad ketvirtadienį pradėjo veikti pirmieji mobilieji punktai Vilniuje ir Kaune, kuriuose pacientams bus imami ėminiai tyrimams dėl naujojo koronaviruso. Tokie punktai palaipsniui atsidarys įvairiose savivaldybėse, kurios užtikrins reikiamas sąlygas tokių punktų veiklai. Apie jų startą visuomenei praneš SAM.

Numatyta, kad žmogus, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turi skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį žmogų tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. Tuo atveju, jei žmogų bus nuspręsta tirti, jis konsultantui turės pateikti vardą, pavardę, asmens kodą, mobilaus telefono numerį, taip pat nurodyti savivaldybę, iš kurios skambina. Be to, bus klausiama, ar pacientas gali asmenine transporto priemone (pats ar būti atvežtas kito žmogaus) atvykti į mobilųjį punktą. Jei žmogus galės atvykti pats, su juo susisieks mobilaus punkto koordinatorius ir nurodys laiką ir adresą, kada jam tai padaryti.

Savarankiškai į mobilius punktus atvykę asmenys, neturintys SMS su koordinatoriaus nurodymais, nebus priimami.

REKLAMA

Primename, kad pasitikrinti, ar nebuvote tose pačiose vietose, kaip ir koronavirusu užsikrėtę asmenys, galite COVID-19 atvejų epidemiologinio tyrimo rezultatų lentelėje.

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14-lika dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti.Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų