REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaistininkai sako, sulaukiantys žmonių klausimų apie koronavirusą ir kaip nuo jo apsisaugoti. Sveikatos priežiūros specialistai tvirtina, kad svarbiausia laikytis tinkamos asmens higienos ir sekti patikimus informacijos šaltinius. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė atsako į dažniausiai apie koronavirusą užduodamus klausimus.

Vaistininkai sako, sulaukiantys žmonių klausimų apie koronavirusą ir kaip nuo jo apsisaugoti. Sveikatos priežiūros specialistai tvirtina, kad svarbiausia laikytis tinkamos asmens higienos ir sekti patikimus informacijos šaltinius. „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė atsako į dažniausiai apie koronavirusą užduodamus klausimus.

REKLAMA

– Kokie yra koronaviruso simptomai?

Pirmieji simptomai – karščiavimas ir kosulys. Kai kuriems žmonėms gali pasireikšti dusulys, kvėpavimo sutrikimai, tokiu atveju būtina kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Ligos inkubacinis periodas gali siekti nuo 2 iki 14 parų. Įprastai ligos simptomai pasireiškia per maždaug 7 dienas.

– Ar šiuo virusu galima užsikrėsti tik tiesioginio kontakto metu?

Koronavirusu, kaip ir kitomis virusinėmis ligomis, galima užsikrėsti ir per kontaktą su įvairiais paviršiais. Pavyzdžiui, jeigu užsikrėtęs asmuo nusičiaudi ir lašeliai nusėda ant stalo, kėdės ar kito paviršiaus, juos liečiant sveikiems žmonėms, virusas gali plisti.

REKLAMA
REKLAMA

– Ant šių paviršių virusas gali išlikti gyvybingas iki kelių parų. Kaip apsaugoti save ir kitus nuo koronaviruso?

Geriausia prevencija prieš ligą – gera asmeninė higiena. Reguliariai plaukite rankas muilu ir šiltu vandeniu, stenkitės neliesti savo veido rankomis. Tai atrodo paprasta, tačiau iš tiesų esame įpratę liesti savo veidą dažnai to patys net nejausdami. Taip pat, jei galite, venkite didelių žmonių susibūrimo vietų – renginių, koncertų, parduotuvių piko valandomis.

REKLAMA

– Ką daryti pajutus simptomus?

Jeigu jaučiate simptomus, neskubėkite į polikliniką. Kadangi virusas yra lengvai plintantis, tokiose vietose nesunkiai galite perduoti ligą. Jei įtariate, kad sergate, pasikonsultuokite su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais telefonu. Jie patars, kaip kiekvienu atveju elgtis būtų geriausia. Jeigu vis dėlto nutarėte apsilankyti pas gydytoją, naudokite apsauginę veido kaukę, siekdami apsaugoti aplinkinius.

– Kokius vaistus naudoti?

Šiuo metu nei vakcinos, nei vaistų nuo koronaviruso dar nėra, tačiau nepamirškite, kad skiepų gali neprireikti, jeigu stiprinsite imunitetą – tai padaryti padės antioksidantų ar vitamino D, ežiuolės preparatų vartojimas, visavertė mityba bei darbo – poilsio režimo laikymasis. Žinoma, namuose visada pravartu turėti vaistų, kurie galėtų palengvinti peršalimo simptomus ar skausmą.

REKLAMA
REKLAMA

– Ką daryti, jei viešoje vietoje nėra galimybės plauti rankas?

Jei neturite galimybės plauti rankų, galima naudoti ir drėgnas servetėles, ir dezinfekcinį skystį. Svarbiausia, stenkitės palaikyti maksimalią higieną tomis priemonėmis, kurias turite.

– Ar saugu sveikintis su žmonėmis paduodant jiems ranką, ar vengti fizinio kontakto?

Tai – kiekvieno asmeninis pasirinkimas. Vengti kontaktų tikrai nereikėtų, tačiau jei nėra būtinybės – galima ir nespausti rankos, nesibučiuoti. Kartais juk užtenka šypsenos ar galima nusiųsti oro bučinį. Kuo skiriasi paprastos medicininės kaukės ir respiratorių apsauginis poveikis? Labai svarbu suvokti, kad medicininę kaukę turi tinkamai dėvėti sergantis asmuo, kad neužkrėstų aplinkinių. Įprasta medicinoje naudojama veido kaukė yra efektyvi, bet ją reikėtų keisti kas keletą valandų. Jeigu nėra kitos galimybės, galima dėvėti ir respiratorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jei kelionės į užsienio šalį negali atidėti, ko patartumėte nedaryti kelionės metu? 

Patarčiau atsižvelgti į visas mūsų Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kuriose nurodyta, kur saugu vykti, ir kur – ne. Taip pat patarčiau vadovautis Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinio Visuomenės sveikatos centro specialistų naujausiomis rekomendacijomis, kurios, pasikeitus viruso paplitimui, taip pat gali kisti. Asmeniškai aš patarčiau laikytis higienos ir nepasiduoti panikai, neigiamoms emocijoms, kurios taip pat daro įtaką mūsų sveikatai bei atsparumui įvairiems virusams.

– Ar patartumėte naudoti pirštines?

Galite naudoti pirštines, bet klaidinga būtų galvoti, kad taip visiškai apsisaugosite nuo viruso grėsmės. Patarčiau dažniau skalbti visus drabužius, ypač tuos, kuriais vilkėjote viešose vietose.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų