REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) prašo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) bei savivaldybių sudaryti sąlygas, kad mokiniai ir darželinukai, grįžę iš koronaviruso apimtų Kinijos ar Italijos, galėtų mokytis nuotoliniu būdu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) prašo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) bei savivaldybių sudaryti sąlygas, kad mokiniai ir darželinukai, grįžę iš koronaviruso apimtų Kinijos ar Italijos, galėtų mokytis nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Taip pat siūloma leisti iš namų dirbti mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose.

„Situacija keičiasi ne dienom, o valandom. (...) Jei vakar dar dieną tokiu pačiu metu buvo 157 koronaviruso atvejai Italijoje nustatyti, tai šiandien jų turime 270. Yra parengtos rekomendacijos, kaip elgtis su iš šio regiono grįžusiais žmonėmis. Paprašyta ir mokyklų, ir tėvelių atsakingai pasižiūrėti į šią problemą“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, grįžusiems mokiniams, darželinukams prašoma leisti nuotoliniu būdu mokytis dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat SAM kreipsis į mobiliojo ryšio operatorius ir prašys, kad šie išplatintų trumpąsias žinutes tiek dabar Italijoje esantiems lietuviams, tiek šioje šalyje besilankiusiems per pastarąsias dvi savaites.

REKLAMA

Keliautojų bus prašoma pateikti kontaktinius duomenis, informaciją apie aplankytas vietas, skrydžių vietas ir laiką.

Trūksta savanorių

Kaip teigia, R. Lingienė, Lietuvoje šiuo metu stebima 790 Kinijoje ir Italijoje besilankiusių žmonių. Jiems kasdien skambinama ir domimasi jų savijauta. Per ateinančias kelias savaites jų skaičius gali išaugti dešimt kartų.

„Į Lietuvą iš paveiktų regionų yra apie 16 skrydžių, jei juos stebėsime, tai gausis per dvi savaites 6000 skambučių per dieną. Todėl siūlome atsisakyti nebūtinų kelionių“, – sakė R. Lingienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, vien įstaigos pajėgumų pasitikti ir palaikyti ryšį su grįžusiaisiais – nepakanka.

„Mums tikrai reikia savanorių. Mes juos aprūpintume apsaugos priemonėmis, apmokytume juos. Vienos įstaigos pajėgumų nepakanka. Dabar jų reikės ypač daug,“ – kalbėjo NVSC Vilniaus departamento direktorė.

Kaip teigia R. Lingienė, šiuo metu reikėtų apie 50 papildomų savanorių.

Nuo praėjusios savaitės Kinijoje apsilankiusiems žmonėms sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja bent dvi savaites neiti į darbą, o nesant galimybei – kreiptis į NVSC, kad šis organizuotų nedarbingumą. Nuo pirmadienio šia galimybe gali pasinaudoti ir šiaurinėje Italijos dalyje viešėję lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministerijos, laikino nedarbingumo paprašė 88 asmenys.

Visuomenės sveikatos specialistai nebūtinas keliones į Kiniją ir šiaurinius Italijos regionus rekomenduojama atidėti.

„Tie, kurie dabar grįžta, jie negalėjo numatyti, bet jei dabar turi kelionę ir keliausi, o po to grįžęs iš valstybės dar nori 14 dienų atostogų, tai nėra atsakingas požiūris. Tokius protrūkius galime užkardyti kartu – jei žmogus nesisaugos, tai joks medikas neapsaugos“, – sakė R. Lingienė.

Daugėja besikreipiančių į ligonines

Iš viso, anot SAM, nuo sausio pabaigos dėl įtarto koronaviruso atlikti 22 tyrimai, iš jų 3 – referentinėje laboratorijoje Roterdame. Vien pirmadienį ištirti 9 mėginiai. Dar vieno tyrimo rezultatų laukiama.

REKLAMA

Anot Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų, į Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyrių besikreipusių pacientų skaičius ypač išaugo per pastarąją parą.

„Tikslingai dėl įtariamo koronaviruso kreipėsi 14 asmenų. Du atvejai iš jų neatitiko jokių klinikinių bei epidemiologinių kriterijų, likusiems atlikti reikalingi tyrimai. Jau dabar aišku, kad 11-ai koronaviruso diagnozė nepasitvirtino, 1 tyrimų atsakymų dar laukiama“, – išplatintame pranešime cituojamas Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas.

Visame pasaulyje, naujausiais duomenimis, iš viso patvirtinta jau daugiau nei 80 tūkst. kiniško koronaviruso atvejų, taip pat registruota ir 2,7 tūkst. mirčių.

REKLAMA

Ispanijoje, Tenerifės viešbutyje, dėl koronavirusu užsikrėtusio vyro paskelbtas karantinas – izoliuoti maždaug tūkstantis žmonių. Turistas į Tenerifę atvyko iš Italijos, Lombardijos regiono.

Anot Užsienio reikalų ministerijos, ambasada Madride susisiekė su karantinui uždarytu Tenerifės viešbučiu. Šiuo metu sudarinėjami sąrašai, renkama informacija apie asmenų pilietybę.

„Informacija, ar yra viešbutyje Lietuvos piliečių bus pateikta vėliau“, – sakė ministerijos atstovė Rasa Jakilaitienė.

Šiuo metu baiminamasi dėl koronaviruso protrūkio Italijoje – Lombardijos regione, kuriame gausiai lankosi ir lietuviai, užfiksuota keletas mirčių ir daugiau nei pora šimtų šio viruso atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų