REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet neaugs suma, skirta žvyrkeliams asfaltuoti

Valstybinės ir vietinės reikšmės žvyrkelių asfaltavimui šiemet numatoma skirti 110 mln. eurų tikslinį finansavimą – beveik tokį pat, kaip 2019 metais, kai skirta 109,345 mln. eurų.

Valstybinės ir vietinės reikšmės žvyrkelių asfaltavimui šiemet numatoma skirti 110 mln. eurų tikslinį finansavimą – beveik tokį pat, kaip 2019 metais, kai skirta 109,345 mln. eurų.

REKLAMA

Kelių plėtros ir priežiūros programos (KPPP) sąmatai trečiadienį pasitarime pritarė Vyriausybė, o kitą savaitę jai turėtų būti galutinai pritarta posėdyje.

Valstybinės reikšmės rajoniniams žvyrkeliams asfaltuoti numatoma skirti 90 mln. eurų – 9,4 proc. mažiau nei pernai, vietinės reikšmės savivaldybių žvyrkeliams – 20 mln. eurų, arba du kartus daugiau. Pernai jos buvo atitinkamai 99,345 mln. ir 10 mln. eurų.  

Tai, kad savivaldybių žvyrkelių asfaltavimui lėšos didėja dukart, pranešė Susisiekimo ministerija, o 90 mln. eurų sumą BNS nurodė susisiekimo viceministras Vladislavas Kondratovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pusę – 10 mln. eurų – savivaldybių žvyrkeliams numatytų lėšų ketinama skirti konkretiems  keliams miesteliuose, kaimuose ir viensėdžiuose. Ministerijos teigimu, toks tikslinis finansavimas numatytas pirmą kartą.

REKLAMA

Likusius 10 mln. eurų ketinama skirti kitiems savivaldybių žvyrkeliams asfaltuoti ar kapitaliniai remontuoti kelius, jungiančius rajoninius kelius, gyvenvietes, sąvartynus, taip pat gatvėms gyvenvietėse, taip pat kelius į rekreacijos ar lankytinus objektus, kultūros paminklus.

Savivaldybės, norėdamos gauti lėšų žvyrkeliams asfaltuoti, iki vasario 17 dienos turės pateikti paraiškas ir kelių sąrašą Automobilių kelių direkcijai, kuri iki kovo 16 dienos turės parengti ir pateikti ministerijai lėšų paskirstymo projektus.

Lėšos savivaldybėms bus paskirstomos pagal žvyrkelių savivaldybėje ilgį (70 proc.) ir savivaldybės gyventojų skaičių (30 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Anot ministerijos, savivaldybės šiemet kelių projektams turės skirti 30 proc. nuosavų lėšų, o ne 50 proc., kaip pernai. Visi žvyrkeliai, kuriems bus skiriamos lėšos, turi būti įtraukti į savivaldybių tarybų patvirtintą vietinės reikšmės kelių sąrašą.

Tikslinis finansavimas žvyrkeliams KPPP sąmatoje numatytas atskira eilute ir nėra įtrauktas į bendrą savivaldybių keliams šiemet skiriamų lėšų sumą – ji yra 64,1 mln. eurų, arba 40 proc. mažesnė nei 2019 metais.

Tokį drastišką lėšų mažinimą kritikuoja mažesnės savivaldybės, anot kurių, tai dar labiau padidins didžiųjų miestų ir regionų atskirtį.

Visa KPPP sąmata kartu su Seimo įšaldytomis lėšomis šiemet siekia 524,4 mln. eurų – 7,4 proc. mažiau nei 2019-aisiais (563,2 mln. eurų). 142 mln. eurų programos lėšų įšaldyta Seimo sprendimu, šiuos pinigus skyrus vaiko pinigų ir kitų socialinių išmokų didinimui.

Kelių direkcija anksčiau teigė, jog dėl to bus išasfaltuota apie 230 kilometrų žvyrkelių mažiau nei planuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų