REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apokaliptiniai nuogąstavimai dėl Trečiojo pasaulinio karo šiek tiek priblėso. Tačiau kokiems scenarijams ruošiasi Lietuva, atsižvelgdama į nestabilumą Vidurio Azijoje?

Apokaliptiniai nuogąstavimai dėl Trečiojo pasaulinio karo šiek tiek priblėso. Tačiau kokiems scenarijams ruošiasi Lietuva, atsižvelgdama į nestabilumą Vidurio Azijoje?

REKLAMA

Apie tai TV3 studijoje kalbama su premjero patarėju nacionalinio saugumo klausimais Arnoldu Pikžirniu. 

Belaukiant Irano keršto už nukautą generolą Qasemo Soleimani buvo daug įrašų ir kalbų apie galimai prasidėsiantį Trečiąjį pasaulinį karą, tačiau po vakarykštės JAV prezidento Donaldo Trumpo kalbos panašu, kad įtampa slūgsta, Iranas apsimeta, kad atkeršijo už Soleimano nužudymą tais smūgiais, kur niekas nežuvo, o iš Trumpo kalbos nematyti, kad būtų imamasi tolesnių, griežtų priemonių. Kaip jums atrodo, ar dar galime laukti kažko sukrečiančio, pavyzdžiui, teroro aktų? 

Iš esmės turime suvokti, kad trumpoji krizinė situacija prigeso, bet tai visiškai nereiškia to, kad yra išspręsta problema. Ir Iranas labai aiškiai pasakė, kad jis grįš prie savo branduolinės programos plėtojimo, ir kuomet tiek NATO partneriai, tiek Izraelis, gavus duomenis apie sodrinamą uraną, tada mes turėsime klausimus, ką toliau daryti su šia problema. Taip kad problema tikrai neišsisprendė, ji toliau gilėja ir Irano klausimas tikrai nėra uždarytas.

REKLAMA
REKLAMA

Bet panašu, kad Iranas dar keršys ar tai jau viskas?

Iš jų retorikos kol kas panašu, kad tais smūgiais buvo apsiribota. Akivaizdu, kad dabar didelio masto konfliktas nebūtų naudingas nei Iranui, nei kitiems, bet pagrindinis tikslas, kurį turi Iranas, tai yra išvaryti sąjungininkus iš regiono ir tapti vienintele lydere.

REKLAMA

Kalbant apie Irano galias, Amerikiečių priešraketinės gynybos sistemos Rumunijoje ir Lenkijoje buvo sukėlę labai didelį pasipiktinimą Rusijai. Obamos laikais Rusija sakė, kad šios sistemos nukreiptos ne prieš Iraną, o prieš pačią Rusiją. Beje, daug kas Lietuvoje manė, kad šios sistemos yra labai gerai, nes apsaugos nuo Rusijos. Bet vis dėlto šios sistemos, kaip sako ekspertai, gali apsaugoti tik nuo Irano raketų. Prieš Rusijos raketas šios sistemos – bejėgės. 

Iš esmės, jeigu žiūrime į pačius duomenis, kurie yra pateikti NATO tai pačiai Rusijai, tai Rusijos reakcija turbūt labiau pasako apie jos intenciją, o ne apie pačią internetinės gynybos sistemą. Taip, priešraketinės gynybos sistema yra nukreipta būtent prieš Irano ir panašių valstybių iš regiono galimas ambicijas. Ir nukreiptas prieš Europos valstybes, kadangi būtent jos turimi pajėgumai toliausiai, kurie galėtų pataikyti, tai būtų būtent Europos valstybės. Būtent pagal tai ir buvo apskaičiuota sistema, įdiegta Rumunijoje, ir kitais metais pradės funkcionuoti Lenkijoje.

Dėl Rusijos raketų, įvertinant tuos pajėgumus, kuriuos turi ši valstybė, ir tas nešykles, tikrai ši sistema negalėtų apsaugoti.

Visą pokalbį su premjero patarėju nacionalinio saugumo klausimais Arnoldu Pikžirniu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų