REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokyklos, kurioje dirba „kalvelės“ maketą dažais apipylusi ir vėliava buvusioje Škirpos alėjoje mosavusi mokytoja, direktorė tvirtina, kad mokymo įstaiga nesiima vertinti savo darbuotojos veiksmų. Direktorė tikina, kad priekaištų mokytojai neturi, kol jos veikla neįtraukia gimnazistų. Tačiau pati aktyvi mokytoja tvirtina, kad mokiniai noriai dalyvauja jos organizuojamuose mitinguose.

Mokyklos, kurioje dirba „kalvelės“ maketą dažais apipylusi ir vėliava buvusioje Škirpos alėjoje mosavusi mokytoja, direktorė tvirtina, kad mokymo įstaiga nesiima vertinti savo darbuotojos veiksmų. Direktorė tikina, kad priekaištų mokytojai neturi, kol jos veikla neįtraukia gimnazistų. Tačiau pati aktyvi mokytoja tvirtina, kad mokiniai noriai dalyvauja jos organizuojamuose mitinguose.

REKLAMA

Vilniaus „Juventos“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Astra Genovaitė Astrauskė yra aktyvi visuomenės veikėja. Moteris organizavo ne vieną mitingą: už K. Škirpos alėjos vardo išsaugojimą, už Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentelę, prieš LRT rodytą laidą apie tos pačios lyties asmenų šeimas, už tai, kad Vyčio skulptūra stovėtų Vilniaus Lukiškių aikštėje.

A. G. Astrauskės vardas visuomenėje plačiau nuskambėjo rudenį, kai ji dažais apipylė Andriaus Labašausko skulptūros „Laisvės kalva“ maketą Lukiškių aikštėje ir šių metų pradžioje, kai moteris Trispalvės alėjoje mosavo Lietuvos vėliava ir buvo sulaikyta policijos pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

Kol tai neliečia vaikų – viskas gerai

A. G. Astrauskė naujienų portalui tv3.lt sakė, kad vedamose pamokose siekia skiepyti meilę tėvynei. Moteris prasitarė, kad aktyvioje veikloje dalyvauja ir jos mokiniai.

REKLAMA

„Kiek organizavau mitingų Vilniuje, ir dėl Vyčio, ir dėl Škirpos, ir dėl Noreikos, dauguma mano mokinių dalyvaudavo“, – tvirtino A. G. Astraukę.

„Aktyvi, kiek mes pastebėjom iš viešosios erdvės“, – naujienų portalui tv3.lt sakė A. G. Astrauskės darbovietės – Vilniaus „Juventos“ gimnazijos – direktorė Irina Ignatavičienė.

Mokyklos vadovė teigė, kad švietimo įstaigos administracija nei palaiko, nei nepalaiko A. G. Astrauskės visuomeninės veiklos.

„Ji pati už savo veiksmus atsako. Kas liečia jos darbą, ji mano darbuotoja, kaip mokytojai, aš jai jokių pretenzijų neturiu“, – kalbėjo I. Ignatavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Mokyklos direktorė tvirtino, kad neturi jokios informacijos, kad gimnazijos mokiniai dalyvautų A. G. Astrauskės organizuojamuose mitinguose.

„Turėčiau [informacijos], aš tikriausiai kitaip traktuočiau jos veiklą“, – teigė pašnekovė.

I. Ignatavičienė atskleidė, kad po to, kai A. G. Astrauskė apipylė dažais „Laisvės kalvos“ maketą, mokytoja buvo iškviesta pasikalbėti su mokyklos administracija.

„Pokalbio metu ji buvo įspėta, kad jokių vaikų [neįtrauktų], nes čia jos asmeninės pilietinės pozicijos reiškimo būdas. Ji pati taip nutarė, su mokyklos veikla tai neturėtų būti susieta“, – sakė I. Ignatavičienė.

Anot gimnazijos direktorės, jei paaiškėtų, kad A. G. Astrauskė vis tik kvietė mokinius prisidėti prie jos organizuojamų mitingų, mokyklos administracija jos veiklą vertintų neigiamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mano, kad nori susidoroti

Sausio pradžioje sostinėje policija sulaikė lietuvių kalbos mokytoją A. G. Astrauskę. Ginčas tarp moters ir policijos įvyko penktadienio vakarą sostinės Trispalvės alėjoje, kuri anksčiau turėjo Kazio Škirpos vardą.

Keturi žmonės susirinko prie alėjos, degė žvakutes, viena iš susirinkusiųjų turėjo Lietuvos vėliavą. Policijos atstovo Ramūno Matonio teigimu, atvykus pareigūnams į įvykio vietą moteris pradėjo mojuoti vėliava, paprašius jos prisistatyti, pateikti dokumentus, ji atsisakė bendrauti su pareigūnais, įžeidinėjo juos.

„Siekiant išsiaiškinti šitą įvykį, išaiškinti, kiek tai yra susiję su tos alėjos pavadinimo nuėmimu, pareigūnai pristatė minėtą moterį į policijos komisariatą“, – patikino R. Matonis.

REKLAMA

A. G. Astaruskė naujienų portalui tv3.lt sakė, kad policija atėmė iš jos vėliavą, panaudojo prieš ją kovinius veiksmus. Mokytojos įsitikinimu, taip su ja bando susidoroti politiniai priešininkai.

Rudenį moteris jau turėjo nemalonumų su policija, kai dažais apipylė „Laisvės kalvos“ maketą Lukiškių aikštėje.

„Tai buvo mano vidinė išraiška su vandeniniais dažais, kur per naktį lietus nuplovė, ant maketo to „bunkerio“. Aš performansą suorganizavau, tai vandalizmo aktu išvadino“, – pasakojo pašnekovė.

A. G. Astrauskė organizavo ir dalyvavo ne viename mitinge, gina K. Škirpos ir J. Noreikos-Generolo Vėtros atminimo įamžinimą.

REKLAMA

„Aktyvai reiškiuosi ir pasisakau prieš, kaip aš vadinu, „Nelaivės partijos“ politiką“, – tvirtino A. G. Astrauskė.

Moteris įtaria, kad nurodymas susidoroti su ja buvo pasiųstas „iš aukščiau“, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus prašymu.

„Grynai įbauginti mane, politiškai nutildyti, marginalizuoti, apšaukti, panašiai kaip Seimo narį Petrą Gražulį, juokdariu“, – sakė pašnekovė.

Įtaria, kad klijavo nelegalius lipdukus

Po A. G. Astrauskės sulaikymo, savo poziciją pateikė ir policija. Pareigūnų teigimu, praėjusią savaitę Vilniuje, Trispalvės alėjoje du kartus buvo savavališkai užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu. Dėl šių veiksmų, savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą dėl vandalizmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reaguojant į tai, sostinės policija ėmėsi priemonių, siekiant išaiškinti tai darančius asmenis. 2020 m. sausio 3 d. vakarą pastebėta, kad prie alėjos renkasi asmenų grupė. Policija neturėjo duomenų, kad toje vietoje planuojamas kažkoks mitingas. Atvykus patruliui, moteris pradėjo mojuoti vėliava“, – rašoma policijos išplatintoje informacijoje.

Pasak policijos, paprašius prisistatyti ir pateikti savo dokumentus, moteris atsisakė tai padaryti, paaiškino, kad nori išreikšti savo valią. Moteris neprisistatė, nepateikė asmens dokumentų, atsisakė paaiškinti tam tikras aplinkybes, todėl siekiant nustatyti moters asmenybę, ištirti ir užkardyti teisės nusižengimus, susijusius su alėjos pavadinimo keitimu, ir tokius įvykius ateityje, moteris buvo pristatyta į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

REKLAMA

Policijoje nustatyta moters asmenybė, paaiškėjo, kad prieš kelis mėnesius ji buvo dažais apipylusi Laisvės kalvą Lukiškių aikštėje, taip pat prieš kelias dienas buvo užfiksuota Nepriklausomybės alėjoje, kur buvo užkabintas lipdukas su buvusiu alėjos pavadinimu.

Policijoje moteris pareiškė, kad jai bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, kuri pristatė moterį į gydymo įstaigą. Vėliava liko policijos įstaigoje, ji bus gražinta savininkei. Medikams moteris paaiškino, kad ją sužalojo policijos pareigūnai.

Policijos teigimu, moteriai surašytas administracinių nusižengimų protokolas dėl teisėtų pareigūnų reikalavimų ar nurodymų nevykdymo ir pareigūnų garbės ir orumo pažeminimo, sprendimą dėl to priims teismas. Surinkta medžiaga tolimesniam tikslinimui perduota į 3-iąjį policijos komisariatą.

Pasak policijos, siekiant įvertinti pareigūnų veiksmus, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas taip pat atliks ir vidinį patikrinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų