REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas mūsų ypač šaltuoju metų laiku neišvengia slogos, įvairių virusinių kvėpavimo takų infekcijų ar net gripo, tačiau retas kuris įtaria, kad paprasčiausias virusas gali kaip reikiant apkartinti gyvenimą. 

Dažnas mūsų ypač šaltuoju metų laiku neišvengia slogos, įvairių virusinių kvėpavimo takų infekcijų ar net gripo, tačiau retas kuris įtaria, kad paprasčiausias virusas gali kaip reikiant apkartinti gyvenimą. 

REKLAMA

VU Santaros klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų skyriaus vyresniojo ordinatoriaus gydytojo otorinolaringologo Dariaus Raubos aiškinimu, normalu, kad sloguojant ar sergant ūminiu sinusitu didelei daliai pacientų uoslė pablogėja arba visiškai išnyksta. 

„Dėl paburkusios nosies gleivinės kvapai sunkiau patenka į uoslės zoną. Todėl praktiškai uoslės suprastėjimas daugiau ar mažiau pasireiškia visiems sloga sergantiems žmonėms“, – sakė gydytojas.

Nors dažniausiai persirgus sloga uoslė atsistato, tačiau taip būna ne visais atvejais. 

„Tačiau kaip išties bus, sunku iš karto prognozuoti. Jei jau praėjo pora savaičių, slogos simptomai mažėja, tačiau uoslė neatsistato, būtinai reikėtų kreiptis į gydytoją. Reikia įvertinti, gal yra kokių kitų problemų – auga polipai, gal uoslę apsunkina iškrypusi nosies pertvara.  

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jei uoslė neatsistato ją pažeidus virusinei infekcijai, turime žmogui duoti stiprius hormoninius preparatus, kurie mažina uždegimą visame organizme. Bet jų gi neduosi kiekvienam pacientui, kuris serga sloga. Todėl reikėtų palaukti, kad būtų galima išties nustatyti, ar tai yra uždegimo sukeltas uoslės sutrikimas. Jei žmogus neužuodžia kelias savaites, mėnesį, po gali būti jau vėlu ir uoslės atkurti gali būti neįmanoma.   Taigi, taip, būna žmonių, kurie praranda uoslę dėl paprastos banalios infekcijos, nes jo metu gali būti negrįžtamai pažeistas uodžiamasis epitelis. Taigi į slogą tikrai nereikėtų numoti ranka ir tinkamai ją gydyti“, – konstatavo D. Rauba. 

REKLAMA

Dingusi klausa – pavojaus signalas

Kartu gydytojas atkreipė dėmesį, kad ne mažiau pavojingas simptomas yra ir sergant peršalimu ar gripu staiga atsiradęs ausies užgulimas. 

„Jei, pavyzdžiui, būna, kad slogavęs, gripavęs žmogus ryte atsibudęs viena ausimi negirdi, tai jau būtų ženklas, kad yra pažeistas klausos nervas ir tai jau būtų ligos komplikacija. Šiaip paprastai gripuojant klausa pablogėti neturėtų“, – įspėjo gydytojas otorinolaringologas.

Jo pastebėjimu, jei palaipsniui užgulė ar pradėjo skaudėti ausį, tai gali būti susiję ir su ūminiu ausies uždegimu. Tačiau jei sloguojant staiga dingo klausa, reikėtų iškart kreiptis pas gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai – jau ženklas, kad gali būti pažeistas klausos nervas būtent dėl gripo ar kito viruso. Kartais žmonės pamano, kad gal taip nutiko dėl sieros kamščio. Tačiau jei tai yra uždegimo pasekmė, kiekviena diena siekiant atkurti klausą yra labai brangi. Praėjus savaitei po klausos pažeidimo jos atstatymo galimybės žymiai sumažėja. 

Jei visgi klausa suprastėjo dėl sieros kamščio, jį reikia išplauti. Tačiau kartu nepamiršti patikrinti, ar po to tikrai pagerėjo paciento klausa. Kartais šalia sieros kamščio gali būti ir rimtesnė viruso sukelta patologija, kurią tokiu atveju galima „pražiūrėti“, – atkreipė dėmesį D. Rauba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad tiek staigus klausos netekimas, atsiradęs ūžesys – rimti simptomai, kad reikia kuo skubiau kreiptis į gydytoją. 

„Tuomet būtina per savaitę pradėti taikyti rimtą gydymą, nes su kiekviena diena mažėja galimybė sugrąžinti klausą“, – sakė pašnekovas.

Portalas tv3.lt jau rašė, kad itin atidžiai reikia rinktis vaistu nuo peršalimo, nes jų perdozavus galima rimtai pakenkti savo sveikatai.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų