REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Politinės korupcijos byla Vilniaus apygardos teisme (nuotr. Justinas Auškelis/Fotodiena)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį tęsia „MG Baltic“ teisininko, buvusio valdybos nario Romano Raulynaičio apklausą politinės korupcijos byloje. Teismas perklausė slaptus garso įrašus ir peržiūrėjo vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti Raimondo Kurlianskio ir Eligijaus Masiulio susitikimai su Romanu Raulynaičiu.

27

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį tęsia „MG Baltic“ teisininko, buvusio valdybos nario Romano Raulynaičio apklausą politinės korupcijos byloje. Teismas perklausė slaptus garso įrašus ir peržiūrėjo vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti Raimondo Kurlianskio ir Eligijaus Masiulio susitikimai su Romanu Raulynaičiu.

REKLAMA

R. Raulynaitis pirmą kartą apklaustas pirmadienį, tądien teismas jo klausė apie paminklo Jonui Basanavičiui vietą, kaltinamojo R. Kurlianskio pareigas koncerne ir koncerno valdymo struktūrą.

Teismas iki pirmadienio vakaro nespėjo išsamiai apklausti R. Raulynaičio apie bendravimą su kitais politikais ir pareigūnų fiksuotą bylai svarbią vakarienę 2015 metų žiemą, per kurią, įtariama, byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis sutarė su R. Kurlianskiu dėl kyšio. 

Masiulio prašymai nuo Grybauskaitės

E. Masiulis teisme R. Raulynaičio paprašė įvardinti, ko jis prašydavo R. Raulynaičio. Pastarasis teismui teigė, kad E. Masiulis visada ateidavo su prašymais „nuo vieno asmens“, vėliau pridūrė, kad tas asmuo – prezidentė Dalia Grybauskaitė. Iki atsakydamas teismui, R. Raulynaitis padarė ilgą pauzę ir teismo prašė pertraukos, kad galėtų apgalvoti kiekvieną savo žodį. Pertrauką teismas padaryti atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA

„Masiulis visą laiką vaikščiodavo su jos prašymais. <...> Jis daug kur vaikščiodavo. Kur jis vaikščiodavo nežinau. Aš žinau, ko jis vaikščiodavo pas mane“, – lakoniškai pasakė liudytojas.

REKLAMA

„Kiekvieną kartą, kai aš jus matydavau, jūs man atrodėte, kaip Dalios Grybauskaitės advokatas arba pasiuntinys. <...> Jūs labai dažnai manęs paprašydavote, prašėte ir tą dieną, ir kitą“, – teisme E. Masiuliui sakė R. Raulynaitis.

Jis taip pat akcentavo, kad visi jo ir E. Masiulio susitikimai visada sukdavosi būtent apie šį klausimą, o visa kita, jo teigimu, buvo informacinis triukšmas. Anot R. Raulynaičio, būtent dėl tokio E. Masiulio įkyrumo ir prašymų R. Kurlianskis sėdi teisiamųjų suole.

„Aš perdaviau Dariui Mockui Eligijaus Masiulio prašymą nuo Dalios Grybauskaitės“, – galiausiai pripažino R. Raulynaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau jis prokurorui sakė, kad E. Masiulio perduoti prašymai „buvo labai subtilūs“, tačiau atsisakė papasakoti savo laiku, nes, jo teigimu, „dar per anksti, viską reikia daryti savo laiku“. R. Raulynaitis patikslino, kad prašymai susiję su žiniasklaida.

Po teismo posėdžio R. Kurlianskis žurnalistams patvirtinto žinantis, su kokiais D. Grybauskaitės prašymais E. Masiulis eidavo pas R. Raulynaitį, tačiau atsisakė papasakoti apie tai plačiau, kol nedavė parodymų teismui. 

„Aš ne įsivaizduoju, aš žinau tuos prašymus“, – žurnalistams sakė R. Kurlianskis.

Tuo metu E. Masiulis žurnalistams teigė, kad jis perdavė D. Grybauskaitės norą būti geriau nušviečiama koncerno valdomuose televizijos kanaluose. E. Masiulio teigimu, šie prašymai turėjo būti užfiksuoti Vilniaus apygardos teismo trečiadienį transliuotame garso įraše iš 2015 m. vykusio E. Masiulio susitikimo su koncerno atstovais, tačiau šios pokalbio dalies byloje ir įraše nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pokalbio metu buvo paprašymas iš mano pusės, kad D. Grybauskaitė, Lietuvos Respublikos Prezidentė, pageidauja, kad būtų teigiamiau nušviečiama koncerno valdomuose televizijos kanaluose. Tokį prašymą iš ponios prezidentės aš pats buvau gavęs, tiesiog šitą prašymą perdaviau“, – žurnalistams sakė E. Masiulis.

Susitikimas prie restorano

Trečiadienį teismas peržiūrėjo vaizdo įrašą, užfiksuotą 2015 m. spalio 21 d. Jame matyti, kaip prie restorano „Stebuklai“ lūkuriuoja ir rūko R. Kurlianskis. Prie jo netrukus atėjo E. Masiulis, nešinas maišeliu. Įraše negirdėti, apie ką rūkydami kalba vyrai. Nei R. Kurlianskis, nei E. Masiulis nesutiko teismui komentuoti įrašų.

REKLAMA

„Šitas vaizdas, vadinasi, parūkymas – charakteringas visiems mano susitikimams su Eligijumi Masiuliu“, – tik tiek teismui pasakė R. Kurlianskis.

Kitame tą pačią dieną darytame įraše vėl matyti prie restorano rūkantys E. Masiulis ir R. Kurlianskis. Iš restorano matyti išeinantis R. Raulynaitis, atsisveikinantis su R. Kurlianskiu ir E. Masiuliu. 

Prokuroro paklaustas, ar E. Masiulio rankose laikomas maišelis ir du A4 formato sąsiuviniai galėjo būti jam įduoti paties R. Raulynaičio, pastarasis sakė nežinantis ir neatsimenantis.

„Paprotink Šimašių“

Teisme perklausytas 2015 m. gruodį užfiksuotas garso įrašas iš restorano „Stebuklai“, kur dar kartą susitiko R. Kurlianskis, E. Masiulis ir R. Raulynaitis. Įraše vyrų kalbą išgirti trukdo restorano indų žvangesys ir foninis triukšmas, muzika.

REKLAMA

Įraše R. Raulynaitis sako: „Jeigu gali, paprotink Šimašių išimti iš darbotvarkės“. Anot R. Raulynaičio, ši jo frazė susijusi su paminklu Jonui Basanavičiui, tačiau jis tikino nežinantis, apie kokią darbotvarkę kalbėjo. Prokuroras Justas Laucius akcentavo, kad kitą dieną po šio įrašo Remigijus Šimašius klausimą dėl paminklo J. Basanavičiui išbraukė iš Vilniaus miesto tarybos darbotvarkės.

Taip pat įrašo stenogramoje R. Kurlianskiui priskiriama frazė: „Jeigu jie rytoj pasiryžę nubalsuoti už, tai nubalsuos, nes kol kas neaišku, kaip jie balsuos. Remigijus vieniems sako viena, o iš tikrųjų galvoja kitaip biškiuką“.

„Aš nežinau šitų aplinkybių, jos man visiškai neįdomios. Man buvo svarbu pastatyti paminklą“, – teismo paprašytas paaiškinti R. Kurlianskio frazę, sakė R. Raulynaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įraše R. Raulynaitis sako: „Mockus sutarė su premjeru, statys paminklą“. R. Raulynaitis patvirtino, kad kalba eina apie tą patį paminklą J. Basanavičiui, kurį finansuoti buvo pažadėjęs „MG Baltic“ prezidentas Darius Mockus. 

Pokalbyje minimas ir Antanas Guoga, tačiau R. Raulynaitis tvirtino toje pokalbio dalyje nedalyvavęs ir paprašė teismo „neversti jo interpretuoti svetimus pokalbius“.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų