REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo pritarė Ramūno Karbauskio pateiktam nekilnojamojo turto (NT) mokesčio projektui.

Seimas po pateikimo pritarė Ramūno Karbauskio pateiktam nekilnojamojo turto (NT) mokesčio projektui.

REKLAMA

Už jį balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 38, 13 parlamentarų susilaikė. Valstiečių lyderio siūlomas mokesčio modelis panašus į pasiūlytą Finansų ministerijos, kurį spalio pabaigoje Seimas grąžino tobulinti Vyriausybei.

Kad mokestis įsigaliotų, jam dar reikės pereiti svarstymo ir priėmimo stadijas parlamente.

Abejojo, ar bus naudos

Valstiečių frakcijos atstovė Agnė Širinskienė, pristatydama naują mokesčio projektą, sakė, kad R. Karbauskio siūlymu bandoma rasti kompromisą, norint surinkti kuo daugiau biudžeto pajamų ir plėsti mokestinę bazę.

„Suprantame, kad daugiavaikės šeimos ir šeimos, auginančios neįgalius vaikus, turi turėti atskirą tarifą“, – sakė A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorė Gintarė Skaistė klausė, kiek sumažėtų surenkamų lėšų, surenkamų iš mokesčio, lyginant su Seimo anksčiau atmestu projektu ir, jei surinktos lėšos bus menkos, ar mokestis yra tikslingas.

REKLAMA

„Preliminarūs paskaičiavimai yra. <...> Kalba eitų apie keturis su viršumi milijonus eurų, jei kalbame apie biudžeto pajamas“, – atsakė A. Širinskienė.

Liberalas Kęstutis Glaveckas svarstė, kad nauda, kurią gautų biudžetas, yra menka.

„Ar jūsų siūlomas įstatymas kažką išsprendžia? <...> Ar jis tik suerzina žmones?“ – klausė K. Glaveckas.

A. Širinskienė sakė, kad projektas atliepia ir opozicijos ankstesnius raginimus įvesti NT mokestį, o iš surinktų pinigų būtų galima finansuoti, pavyzdžiui, moksleivių kultūros pasą.

Aušrinė Armonaitė sakė, kad daug daugiau lėšų būtų gauta, jei valstybė atsisakytų bent 10 proc. savo valdomo turto.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūsų šitas siūlomas mokestis su visuotiniu nekilnojamojo turto mokesčiu turi tiek pat bendro, kiek jūrų kiaulytė su kiaulėmis ir jūra“, – ironizavo I. Šimonytė.

A. Širinskienė atsakė, kad ji viliasi, kad Lietuvoje atsiras opozicija, kuri pati pasiūlys alternatyvų biudžeto projektą, o ne tik kritikuos valdančiųjų pasiūlymus.

Valstietis Valius Ąžuolas ragino pritarti mokesčiui, nes šiuo metu formuojasi NT burbulas.

„Šis sprendimas šiek tiek tą burbulą pristabdytų“, – sakė politikas.

Konservatorius Mykolas Majauskas sakė, kad prabangiausią turtą turintys fiziniai asmenys galės lengvai išvengti šio mokesčio perregistruodami jį juridiniams asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš tai atmetė

R. Karbauskio projektu siūloma, kad bendra nekilnojamojo turto vertė iki 150 tūkst. eurų būtų neapmokestinama (šiuo metu galiojančiame įstatyme – 220 tūkst. eurų).

R. Karbauskis siūlo, kad 0,5 procento mokesčių tarifas būtų taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 150 tūkst. eurų, tačiau neviršijančiai 300 tūkst. eurų; 1 procento mokesčio tarifas būtų taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 300 tūkst. eurų, tačiau neviršijančiai 500 tūkst. eurų; 2 procentų mokesčio tarifas taikomas bendros nekilnojamojo turto vertės daliai, viršijančiai 500 tūkst. eurų (šiuo metu minimalus tarifas 0,3 procento).

REKLAMA

Skirtumas tarp R. Karbauskio ir Finansų ministerijos siūlymų yra susijęs su tais asmenimis, kurie augina tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų, ir asmenimis, kurie augina neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

Finansų ministerija siūlė, kad šiems asmenims būtų neapmokestinama nuosavybės teise priklausančio ar jų įsigyjamo šios nekilnojamojo turto bendra vertė, neviršijanti 130 tūkst. eurų (šiuo metu – 286 tūkst. eurų). R. Karbauskio pasiūlymas – neapmokestinti tokių asmenų turtą, kuris bendra vertė neviršija 200 tūkst. eurų.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad dėl šių pakeitimų valstybės biudžeto pajamos padidėtų apie 8 mln. eurų per metus, o savivaldybių biudžetai papildomai gautų apie 1,2 mln. eurų. Tokio pajamų padidėjo tikėjosi ir Vyriausybė.

Portalas tv3.lt primena, kad spalio 22 d. Seimas atmetė Finansų ministerijos siūlomą NT mokesčio modelį.

„Pakalbėkime apie ėjimą visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio link. Kalbant apie visuotinį nekilnojamojo turto mokestį, tam, kad jis rastųsi, Vyriausybė turi parodyti gyventojams, kokių elgsenos pokyčių tikisi.

Tai visuotinis nekilnojamojo turto mokestis yra neišvengiamas. Nuleisdami kartelę, taip, mes aiškiai indikuojame, kad turėti brangų turtą ateityje tikrai kainuos ir neišvengiamai bus visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, kad žmonės turėtų laiko iki visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio įvedimo priimti arba peržiūrėti ilgalaikius sprendimus“, – pristatydamas projektą sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tokių pataisų svarstymą balsavo 41 Seimo narys, prieš 26, o susilaikė 25. Projektas buvo grąžintas Vyriausybei tobulinti.

Opozicinių konservatorių atstovas Mykolas Majauskas ministro klausė, ar yra suskaičiuota, kiek šio mokesčio turės sumokėti vieniši žmonės, ypač pensininkai.

„Nekilnojamojo turto ant duonos neužsitepsi ir pusryčiams neatsikąsi“, – teigė parlamentaras. 

V. Šapoka pareiškė, kad tokių atvejų būtų nedaug: „Tokių situacijų yra nykstamai mažai“.

Jis taip pat teigė, kad su tokiais argumentais bet koks mokestis būtų neįmanomas. 

Audito komiteto pirmininkė, konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė prognozavo, kad pasiturintys ir turtingi žmonės, siekdami išvengti mokesčio, savo asmeninį turtą „perrašys turimai įmonei“.

„Tai tokiu atveju bus nusikalstama veika“, – atšovė ministras. 

Liberalas Simonas Gentvilas piktinosi, kad NT lengvata palikta ūkininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų