REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigus atlikti septynių iš penkiolikos tikrinamų rajoninių ligoninių planinę kontrolę paaiškėjo pažeidimai nustatant ir gydant ūminį galvos smegenų insultą. Pasirodo, pacientai ne visada galėjo gauti kokybišką gydymą, kokį gautų insultų klasteriams priklausančiuose centruose. Apie tai pirmadienį spaudos konferencijos metu pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Ji informavo, kad siekiant keisti tokią situaciją nuo šiol bus patvirtinti aiškūs, detalūs visų įstaigų veiksmai ir jų seka, kaip turi būti nustatytas ūminis galvos smegenų insultas, kaip ir kur pacientas turės būti pervežamas, kokie tyrimai jam turės būti atlikti. 

Baigus atlikti septynių iš penkiolikos tikrinamų rajoninių ligoninių planinę kontrolę paaiškėjo pažeidimai nustatant ir gydant ūminį galvos smegenų insultą. Pasirodo, pacientai ne visada galėjo gauti kokybišką gydymą, kokį gautų insultų klasteriams priklausančiuose centruose. Apie tai pirmadienį spaudos konferencijos metu pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Ji informavo, kad siekiant keisti tokią situaciją nuo šiol bus patvirtinti aiškūs, detalūs visų įstaigų veiksmai ir jų seka, kaip turi būti nustatytas ūminis galvos smegenų insultas, kaip ir kur pacientas turės būti pervežamas, kokie tyrimai jam turės būti atlikti. 

REKLAMA

Taip pat nustatyta šių veiksmų kontrolė, kuri, kaip teigiama, padės sumažinti netiksliai ar netinkamai nustatytos diagnozės ar insulto gydymo atvejų bei išsaugoti daugiau žmonių gyvybių, išvengti neįgalumo ir padidinti jų kokybiško gyvenimo po insulto galimybes.

REKLAMA
REKLAMA

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakyme, kuris įsigalios nuo 2020 sausio 1 dienos. 

Ministro teigimu, dabartinė situacija, kaip ir kur pacientams yra diagnozuojamas arba bandomas diagnozuoti, o dar blogiau – bandomas gydyti insultas, išties kelia didelį nerimą. 

REKLAMA

„Nepaisant to, kad ir šiuo metu galioja gana aiškios taisyklės, jog insultai turi būti diagnozuojami ir gydomi tik insulto klasteriams priklausančiose gydymo įstaigose, situacija, deja, yra kiek kitokia. Tai paaiškėjo baigus septynių iš penkiolikos tikrinamų rajoninių ligoninių planinę kontrolę. Rasta pažeidimų nustatant ir gydant ūminį galvos smegenų insultą. Tai reiškia, kad pacientai ne visada galėjo gauti kokybišką gydymą, kokį gautų insultų klasteriams priklausančiuose centruose, kurie specializuojasi ir geba tai atlikti profesionaliai bei operatyviai. Tokia situacija toliau negali tęstis. Negalime leisti rizikuoti žmonių sveikata ir gyvybėmis. Tad griežtinami reikalavimai dėl pacientų gerovės“, – kalbėjo A. Veryga. 

REKLAMA
REKLAMA

Norėjo gauti daugiau lėšų?

Anot ministerijos, tikėtina, kad įstaigos, neturinčios pakankamų kompetencijų ir reikiamos įrangos šioms paslaugoms teikti, tai darė iš dalies norėdamos gauti daugiau pinigų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, nes insultų diagnozavimas ir gydymas yra gerai apmokama paslauga.  

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovės N. Ribokienės teigimu, po patikrinimo pusei iš jų jau skirti įspėjimai dėl teisės aktų reikalavimų nesilaikymo. 

„Tikrintose įstaigose nebuvo taikomi koordinuoti, operatyvūs veiksmai ūminiams insultui nustatyti, nebuvo skirtas standartizuotas gydymas pagal šiuolaikinį įrodymais grįstą medicinos mokslą. Deja, tai reiškia, kad pacientai buvo gydomi netinkamai ir negavo laiku būtinų paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nebuvo atliekamas kompiuterinės tomografijos tyrimas, gydymo įstaigos nekontaktavo, nesikonsultavo tarpusavyje dėl geriausios gydymo taktikos parinkimo, pacientai iš teritorinių ligoninių nebuvo perkeliami į specializuotas paslaugas teikiančias ligonines, o kai kur neurologai teikė paslaugas, nors ligoninė neturėjo licencijos stacionarinėms neurologijos paslaugoms, tai yra šias paslaugas teikė neteisėtai“, – sako N. Ribokienė. 

Šiuo metu Lietuvoje yra 6 insulto gydymo centrai – Santaros klinikos, Kauno klinikos, Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Klaipėdos jūrininkų ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Respublikinė Panevėžio ligoninė bei 5 tarpinės pagalbos ligoninės – Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė,  Marijampolės ligoninė, Regioninė Telšių ligoninė, Tauragės ligoninė bei Utenos ligoninė. 

REKLAMA

Taip pat penkios tarpinės pagalbos ligoninės – Alytaus apskrities S. Kudirkos, Marijampolės, Regioninė Telšių, Tauragės bei Utenos ligoninės.

Ministerija teigia, kad šioms įstaigoms, siekiant, kad insulto diagnozavimas ir gydymas būtų efektyvesnis, iš Europos Sąjungos fondų lėšų skirta daugiau nei 24,5 mln. eurų, kurie skirti reikalingai infrastruktūrai bei medicininei įrangai įsigyti.

Įsigalios aiškus paciento kelias

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Insulto centro vadovo doc. Aleksandro Vilionskio teigimu, siekiant pašalinti Akreditavimo tarnybos rastus sisteminius pažeidimus, nustatytas aiškus insultą patyrusio paciento kelias. 

REKLAMA

Įsigaliojus šioms naujovėms, greitosios medicinos pagalbos (GMP) dispečeriai, priimdami skambutį, turi užpildyti FAST klausimyną: ar nėra nukarusi viena paciento veido pusė (angl. face – veidas), ar jis vienodai gali pakelti, suspausti abi rankas (angl. arms – rankos), ar nėra sutrikusi paciento kalba, ar ji logiška (angl. speech – kalba). Jei bent į vieną klausimą bus gautas teigiamas atsakymas, pas pacientą GMP brigada turi būti siunčiama nedelsiant.

Pasitvirtinus pagrįstam ūminio insulto įtarimui, žmogus skubiai (angl. time – laikas) bus siunčiamas į artimiausią insulto gydymo centrą (IGC) arba tarpinės pagalbos ligoninę (TPL). Tik šių gydymo įstaigų gydytojai neurologai atlikę reikiamus tyrimus turi teisę nustatyti diagnozę ir pradėti gydymą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į gydymo įstaigą (IGC arba TPL) žmogus turės būti pristatytas ne vėliau kaip per vieną valandą nuo iškvietimo. Be to, GMP medikai turės pranešti gydymo įstaigai apie atvežamą pacientą, kad jam atvykus nedelsiant būtų galima imtis skubių tyrimų ir gydymo.

Pacientui su įtariamu ūminiu smegenų insultu IGC arba TPL galvos smegenų kompiuterinės tomografijos tyrimas turi būti atliktas kuo skubiau (siekiamybė – per 30 minučių), bet ne vėliau kaip per 1 valandą nuo atvykimo. Taip pat turi būti atlikti kiti tyrimai, reikalingi gydymo taktikai ir pakartotinio insulto prevencijai parinkti. 

„Patvirtinus diagnozę, jei galima taikyti specializuotą gydymą ir nesant kontraindikacijų, pacientui nedelsiant atliekama intraveninė trombolizė arba mechaninė trombektomija. Taip pat, jei nėra kontraindikacijų ir paciento sveikatos būklė leidžia, per 72 valandas fizinės medicininės reabilitacijos gydytojas turi paskirti reabilitacijos programą“, – sakė doc. A. Vilionskis.

REKLAMA

Lietuvos insulto asociacijos prezidentas prof. Dalius Jatužis priminė, kad specializuoti insultų gydymo centrai, aprūpinti modernia medicinos įranga, skirta diagnozuoti ir gydyti smegenų kraujagyslių ligas, Lietuvoje veikia jau penkerius metus. 

Juose visą parą dirba specializuotos kvalifikuotų specialistų brigados insultui diagnozuoti ir gydyti. Per gana trumpą laiką  pacientų, kuriems buvo atliktas reperfuzinis ūminio insulto gydymas, skaičiai išaugo daugiau nei penkis kartus. 

Profesorius pasidžiaugė, kad pavyko pagerinti ir insulto gydymo insulto centruose kokybinius rodiklius.

„Dvi Lietuvos ligoninės šiemet Europos insulto organizacijos (ESO) pirmą kartą buvo apdovanotos Auksiniu insulto centrų veiklos įvertinimu („Angels“ Gold Award). Svarstant pretendentus šiems apdovanojimams vertinami septyni kriterijai, iš esmės dabar įtvirtinti atnaujintame insulto diagnostikos ir gydymo tvarkos apraše, rodantys, kaip efektyviai pacientams, patyrusiems insultą, teikiama pagalba ir kaip užtikrinamas tęstinis tokių pacientų gydymas", – kalbėjo D. Jatužis.

REKLAMA

Jo teigimu, kiti svarbūs uždaviniai – kad kuo daugiau Lietuvos žmonių, net gyvenančių atokiose vietovėse, būtų prieinamas savalaikis, modernus, tarptautinius standartus atitinkantis ir Lietuvos insulto centruose taikomas ūminio insulto gydymas.

„Tam būtina, kad insultas būtų kuo skubiau atpažintas, o pacientas su ūminiu insultu patektų į tinkamą gydymo įstaigą“, – pabrėžė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų