REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pranešta apie skaudų įvykį – nuo meningokokiės infekcijos mirė Kauno kolegijos studentė. Įvykis dar šeštadienį buvo paviešintas kolegijos „Facebook" puslapyje. Tiesa, įrašo šiandien jau neliko.

Pirmadienį pranešta apie skaudų įvykį – nuo meningokokiės infekcijos mirė Kauno kolegijos studentė. Įvykis dar šeštadienį buvo paviešintas kolegijos „Facebook" puslapyje. Tiesa, įrašo šiandien jau neliko.

REKLAMA

Portalo tv3.lt šaltinių teigimu, dar penktadienį mergina buvo paskaitose. Susirūpinusi moteris domėjosi, ar dėl to nėra atšauktos paskaitos.

Kolegijos įraše visi, turėję artimą kontaktą su mergina, paraginti sekti savo sveikatos būklę. Taip pat pareikšta užuojauta šeimai.

Kauno klinikinės ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas patvirtino, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį į ligoninę iš kitos gydymo įstaigos buvo pervežta sunkios būklės 19-metė. Jai diagnozuota žaibinė meningokoginė infekcija. 

„Mergina jau praktiškai buvo komos būklės, buvo atlikti visi būtini reanimaciniai veiksmai, tačiau nieko padėti jau nebebuvo galima", – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Devyniolikmetės gyvybė užgeso apie ketvirtą valandą ryto. 

Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė naujienų portalą tv3.lt informavo, kad įrašas apie studentės mirtį nuo infekcijos išties buvo pašalintas iš kolegijos „Facebook" puslapio, nes informacija apie studentės mirtį dėl užkrečiamos ligos buvo išplatinta visai kolegijos bendruomenei el. paštu. Todėl buvo nuspręsta, kad nebėra reikalo irašo publikuoti socialiniame tinkle. 

REKLAMA

Paklausus, ar paskaitos kolegijoje vyksta, S. Juraitė patvirtino, kad paskaitos vyksta, tačiau auditorija, kurioje ligos pakirstai merginai vyko paskaitos, buvo dezinfekuota ir išvėdinta. „Imtasi visų būtinų priemonių", – teigė skyriaus vadovė. 

Komentaruose žmonės domėjosi, ar vyks paskaitos ir fakultetas nebus uždarytas.

Plinta oru, pavojinga ne tik mažiems vaikams

Meninkogokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu.

Kaip portalui yra aiškinęs gydytojas infektologas prof. habil. dr. Vytautas Usonis, šios infekcijos ypatumas – išskirtinai didelis paplitimas Anglijoje ir Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

V. Usonis pabrėžė, kad meningokokinė B tipo infekcija kol kas yra nepagydoma liga, o jei ir pagydoma, su labai sunkiomis pasekmėmis – galūnių amputacijomis, didelėmis žaizdomis.

„Laimei, tokių skaudžių nelaimių santykinai yra nedaug. Bet, kita vertus, yra sakoma, kad vienam sergančiam tokia meningokoko forma tenka mažiausiai 100 nešiotojų, kurie šią bakteriją be jokių klinikinių požymių nešioja nosiaryklėje. Kitaip sakant, turint omenyje mūsų kontaktų intensyvumą šiuolaikinėje visuomenėje, mes su meningokoku galima susidurti labai daug kur“, – kalbėjo V. Usonis.

Daugiau nei pusė mirčių Lietuvoje nuo meningokokinės B tipo infekcijos – vaikų iki 5 metų amžiaus. „Tad jei valstybės resursai yra riboti, pagalba turi būta skirta patiems mažiausiems. Kiti turėtų patys pasirūpinti vaikų saugumu“, – sakė medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita jo įvardyta rizikos grupė – 15–18 metų amžiaus paaugliai ir jaunimas: „Jie baigia mokyklas, susiburia į naujas grupes, kolektyvus. Tokios jaunimo susitelkimo vietos kaip bendrabučiai, festivaliai, jaunimo renginiai – puiki terpė infekcijai plisti. Todėl vakcina rekomenduojama ir jaunuoliams, ypač vykstantiems studijuoti į užsienį. Be to, čia nereikėtų pamiršti ne tik skiepų nuo B tipo meningokokinės infekcijos, bet ir pasirūpinti keturių komponentų – A, C, W, Y – meningokoko vakcina.“

Pernai Lietuva buvo viena pirmųjų šalių Europoje, pradėjusi skiepyti vaikus nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Iki tol šie skiepai buvo įtraukti tik į Airijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos skiepijimų kalendorius.

REKLAMA

Medikai primena, kad meningokokinės infekcijos rizika išauga atvėsus orams. Nors Lietuvoje sergamumas šia liga net septynis kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį, o jau daugiau kaip metus sudaryta galimybe kūdikius skiepyti nemokamai tėvai naudojasi vangiai. 

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje registruoti 24 susirgimai meningokokine infekcija.

Kol kas šiais metais patvirtinti trys mirties atvejai nuo meningokoko – Kauno, Panevėžio ir Tauragės apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų