REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gaisras Alytuje virto pragaru: į pagalbą atėjo kariuomenė

vaizdai iš paukščio skrydžio

Trečiadienį gaisras kilo Alytuje, pastate, kur laikomos padangos, evakuojamas netoli gaisravietės esantis Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

Trečiadienį gaisras kilo Alytuje, pastate, kur laikomos padangos, evakuojamas netoli gaisravietės esantis Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

REKLAMA

Dėl trečiadienį Alytaus įmonės pastate, kurioje laikomos padangos, kilusio gaisro pasitelkiamos kariuomenės pajėgos, BNS informavo Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Laimis Bratikas. Jis sakė, kad dėl kilusio gaisro į Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalioną pagalbos kreipėsi miesto savivaldybė. 

„Nedelsiant Lietuvos kariuomenė aktyvavo Taikos meto užduočių budinčias pajėgas, esančias Alytaus mieste. Šiuo metu skirta ir jau pradeda veikti keliasdešimt karių su penkiomis transporto priemonėmis“, – teigė kariuomenės atstovas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis tvirtino, kad kariuomenė atsigabeno keliasdešimt neštuvų, kariškų lovelių bei medicinos priemones evakuacijai ir transportavimui.

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris BNS sakė, kad rekomenduojama visam pramonės rajonui sustabdyti darbus.

REKLAMA

„Mes apskritai rekomendavome visam pramonės rajonui, visiems darbuotojams sustabdyti veiklą arba save apsaugoti“, – sakė vicemeras.

Išplatintos elgesio rekomendacijos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) trečiadienį išplatino rekomendacijas, kaip apsisaugoti nuo degančių padangų poveikio sveikatai.

Rekomenduojama gyventojams, kurie jaučia tiesioginį poveikį, evakuotis į priešvėjinę gaisrui vietą. Taip pat būti gerai izoliuotose patalpose, užsidaryti langus. 

Be to, rekomenduojama išjungti patalpose veikiančius kondicionierius, nevalgyti lauke augančių daržovių, gerai nuplauti visus lauke esančius daiktus. 

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus miesto aplinkinių vietovių mokyklose neorganizuoti kūno kultūros pamokų lauke, darželiuose nevesti vaikų į lauką. Apsaugoti nuo taršos vandens šaltinius: sandariai uždengti šulinius ir nenaudoti jų vandens maistui.

„Atkreipiame dėmesį, kad padangų gaisro gesinimo darbai trunka ilgesnį laiką, nei įprasto gaisro ir net kai vizualiai nesimato degimo, padangos vis dar smilksta, į aplinkos orą skirdamos pavojingas sveikatai medžiagas“, – rašoma NVSC išplatintame pranešime. 

Centras teigia, kad deginamos padangos išskiria labai daug cheminių kenksmingų medžiagų.

„Šias medžiagas žmonės gali ne tik įkvėpti, bet jos gali užteršti ir paviršinius vandenis, patekti į gruntą, nusėsti ant dar nenuimto derliaus“, – tvirtina NVSC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojai informuojami garsiakalbiais

Gyventojai yra informuojami tiek per žiniasklaidą, tiek garsiakalbiais, kad būtų namuose, užsidarytų šulinius ir elgtųsi pagal Sveikatos centro rekomendacijas. 

„Kariuomenė, visos struktūros yra pajungtos. Tai yra nuo kariuomenės iki autobusų, savivaldybės transporto“, – tvirtino Š. Klėgeris.

Jis teigė, kad dūmai šiuo metu neslenka į miesto pusę.

„Bus kitas iššūkis, kai pradės viskas kristi iš atmosferos. Reikės, kad gyventojai būtų namuose, nes tai kenksmingos medžiagos“, – akcentavo vicemeras.

Anot jo, bus sprendžiama dėl respiratorių dalinimo vietos gyventojams. 

Dirba didelės ugniagesių pajėgos

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) duomenimis, užsidegė pramoninis pastatas Pramonės gatvėje, priklausantis bendrovei „Ekologistika“. Paaiškėjo, kad ten laikomos padangų granulės.

REKLAMA

Gesinti gaisro išsiųstos didelės ugniagesių pajėgos. PAGD atstovės Lauros Valauskienės teigimu, įvykio vietoje dirba apie 50 ugniagesių iš Alytaus, Kauno, Lazdijų, Marijampolės padalinių.

„Situacija gana grėsminga, ugnies liepsnos didžiulės“, – sakė ji LRT radijui.

Padėtį sunkina ir tai, kad dega didžiulis, apie 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas.

Gaisro priežastis kol kas nežinoma.

Pasak L. Valauskienės, gaisravietėje dirba ir aplinkos apsaugos specialistai, jie nustatys aplinkos užterštumą.

„Esant poreikiui, jeigu bus nustatytas oro užterštumas, per gyventojų perspėjimo sistemą Alytaus gyventojams bus išsiųsti pranešimai į mobiliuosius telefonus“, – teigė ji.

REKLAMA

Aplinkos ministras Mažeika kreipėsi į prokuratūrą

Dėl trečiadienį kilusio gaisro Alytaus įmonės pastate, kur laikomos padangos, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika kreipėsi į prokuratūrą.

Ministerija, anot K. Mažeikos, gavo nepatvirtintų duomenų, kad gaisras galėjo būti sukeltas tyčia. 

„Mums kyla klausimų, kad ištirtų, kiek tai galėjo būti tyčinis, kiek tai galėjo būti netyčinis atvejis. (...) Taip pat, kad paskaičiuotų kartu pajungiant mūsų pavaldžias institucijas, žalą gamtai ir išaiškinti atsakingus asmenis“, – BNS sakė jis. 

Prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS teigė, kad prokuratūra kol kas kreipimosi negavo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situacija išlieka sudėtinga

Alytuje trečiadienį kilo didžiulis gaisras padangas perdirbančioje įmonėje, situacija išlieka sudėtinga, tačiau ugniagesiams pavyko pristabdyti gaisro plitimą, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Laura Valauskienė. 

Ji teigė, kad šiuo metu vyksta gaisro gesinimas viduje ir iš lauko.

„Ugniagesiams pavyko pristabdyti gaisro plitimą stogo konstrukcijose. (...) Sudėtingas gesinimas, nes dega apie 2 tūkst. kvadratinių metrų plotas“, – kalbėjo PAGD atstovė. 

Įvykio vietoje šiuo metu dirba 11 gaisrininkų autocisternų. 

Alytaus miesto savivaldybės vicemeras Šarūnas Klėgeris BNS sakė, kad dabar vykdomas iš Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro evakuotų žmonių perkėlimas iš laikinųjų į nuolatines vietas.

REKLAMA

„Apnakvindinsim kažkurį laikotarpį, kol bus užgesintas gaisras“, – kalbėjo jis. 

Vicemeras tvirtino, kad taip pat bandoma spręsti ir vandens užterštumo problemą, baiminantis, kad gesinant pilamas ir užteršiamas vanduo nepatektų į valymo įrenginius bei upę.

„Turime vandens užterštumą, vanduo kol kas surenkamas į papildomus rezervuarus, kad nebūtų pilama į Nemuną. (...) Nenorim, kad patektų į nuotekų valymo įrenginius, nes užterštumas yra labai didelis“, – pridūrė jis. 

Š. Klėgeris akcentavo, kad surinktas užterštas vanduo bus valomas atskirai. 

Anot jo, bus sprendžiama ir dėl vandens tiekimo gyventojams antroje dienos pusėje, kad nepritrūktų vandens išteklių gaisro gesinimui. 

REKLAMA

Lokalizuojant gaisrą daliai Alytuje, Putinų gatvėje esančių namų, bus laikinai nutraukiamas šalto vandens tiekimas. 

Vicemeras sakė, jog dūmai aplenkia miestą, todėl nėra poreikio evakuoti daugiau gyventojų.

„Mes esame pasidomėję, jei vėjas pasisuktų į miesto pusę, mes turime iš kur paimti respiratorius ir pradėti dalinimą“, – akcentavo vicemeras. 

Dėl gaisro trečiadienį atšaukiami renginiai Alytaus kultūros ir komunikacijos centre. 

Dalis įmonių pramonės teritorijoje nutraukią darbą 

Įmonės „Snaigė“, kurios gamykla yra šalia degančios įmonės, rinkodaros direktorė Rūta Petrauskaitė BNS sakė, kad bendrovė nutraukė darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, namo paleidžiama per 500 darbuotojų.

„Iš pradžių debesis ėjo ne ant mūsų, o dabar ant mūsų, tai mes darbą nutraukiam“, – kalbėjo ji.

Tuo tarpu įmonės „Traidenis“ atstovė Ernesta Leonavičienė BNS tvirtino, jog bendrovė darbą tęsia.

Anot jos, įmonėje dirba apie 70 darbuotojų.

„Kauno grūdų“ Alytaus padalinio vadovas Dalius Tumynas BNS teigė, kad įmonė toliau tęsia darbą.

„Pasistengsim apsidirbti viską ir kiek įmanoma anksčiau palikti darbo vietas“, – sakė jis.

Anot jo, šiuo metu dūmai įmonę aplenkia šonu, joje dirba per 70 darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų