REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas iki gyvos galvos nuteistam Vygantui Railai pirmadienį sutiko skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę, jis į laisvę išeis po aštuonerių metų.

Vilniaus apygardos teismas iki gyvos galvos nuteistam Vygantui Railai pirmadienį sutiko skirti terminuotą laisvės atėmimo bausmę, jis į laisvę išeis po aštuonerių metų.

REKLAMA

Tai dar vienas atvejis, kai švelninama bausmė nuteistajam iki gyvos galvos, šiemet įsigaliojus naujoms Baudžiamojo kodekso nuostatoms.

Pagal šių metų kovą Seimo priimtas pataisas, iki gyvos galvos nuteistas žmogus po 20 metų įkalinimo gali prašyti teismo peržiūrėti bausmę. Įvertinęs nuteistojo elgesį teismas gali nustatyti terminuotą laisvės atėmimo bausmę nuo penkerių iki dešimties metų.

Šios pataisos priimtos įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. Strasbūro teismas 2017 metais konstatavo, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama jokios realios galimybės jiems išeiti į laisvę.

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjęs Vilniaus pataisos namų teikimą nusprendė jį tenkinti ir V. Railai skirti terminuotą aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jis už grotų praleido 25 metus.

REKLAMA
REKLAMA

1995 metais Klaipėdos apygardos teismas V. Raila už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis nuteisė mirties bausme, tačiau netrukus ji buvo pakeista į kalėjimą iki gyvos galvos.

REKLAMA

Taip pat V. Raila buvo pripažintas pavojingu recidyvistu.

Pataisos namų teikime nurodoma, kad V. Raila laisvės atėmimo bausmę atlieka trečią kartą, pirmą kartą nuteistas būdamas 16 metų, bausmės atidėjimo metu jis padarė naują nusikaltimą. Nusikaltimams būdingas vagystės ir smurto panaudojimo modelis, nusikaltimai sunkėja.

Nuteistasis kaltę pripažįsta visiškai, prisiima atsakomybę už savo veiksmus, nemažina savo vaidmens.

Vilniaus apygardos teisėjų kolegija vertino, kad nuteistojo nusikalstamo elgesio rizika yra truputį žemiau nei vidutinė.

„V. Raila nėra įtrauktas į nuteistųjų, linkusių pabėgti ar užpulti, įskaitas, nėra įtrauktas į asmenų, kurių priežiūra sustiprinta, sąrašą, kriminalinės subkultūros netoleruoja, nėra duomenų, kad būtų vartojęs alkoholį bausmės atlikimo metu, iki nuteisimo yra įgijęs vidurinį išsilavinimą taip pat leidžia manyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti ir labiau tikėtina, kad jis laikysis įstatymų, nei kad vėl nusikals“, – rašoma teismo nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje yra per šimtas iki gyvos galvos nuteistų kalinių.

Klausimus dėl paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo nagrinėja ir sprendžia apygardos teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą.

Liepos mėnesio pradžioje Vilniaus apygardos teismas sušvelnino bausmę iki gyvos galvos nuteistam Rimui Bražinskui ir skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat liepos mėnesio pabaigoje Vilniaus apygardos teismas terminuotą laisvės atėmimo bausmę skyrė ir už dviejų žmonių nužudymą iki gyvos galvos nuteistam Arūnui Vaideliui. Jis į laisvę išeis po aštuonerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų