REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje Vasaros gatvėje esančiame psichikos sveikatos centre – lyčių nelygybė. Pacientai vyrai turi didesnę laisvę išeiti į lauką nei moterys. Draugę lankiusi mergina piktinasi, kad tokios sąlygos tikrai neprisideda prie pacienčių sveikatos, o centro direktorius teisinasi, kad nelygybę kelia šimtametis pastatas.

Vilniuje Vasaros gatvėje esančiame psichikos sveikatos centre – lyčių nelygybė. Pacientai vyrai turi didesnę laisvę išeiti į lauką nei moterys. Draugę lankiusi mergina piktinasi, kad tokios sąlygos tikrai neprisideda prie pacienčių sveikatos, o centro direktorius teisinasi, kad nelygybę kelia šimtametis pastatas.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Goda, kuri Vasaros gatvėje esančiame Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre lankydavo gulinčią draugę Mariją (tikrieji vardai visuomenei žinomi – aut. past.). Mergina tvirtina, kad pacientai vyrai gali netrukdomi be priežiūros vaikščioti lauke, tačiau pacienčių moterų išėjimai į lauką – griežtai ribojami.

Mielų mergaičių neišleidžia

Goda savo draugę lankė pirmajame ūmios psichiatrijos skyriuje. Mergina pasakoja, kad paprašė seselės, jog ją su drauge išleistų pasivaikščioti į uždarą ligoninės kiemelį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums seselė pasakė, kad „vienų mergaičių tikrai neleisiu“, dėl to, kad ten dabar yra vyrai išėję“, – pasakojo mergina.

Godos teigimu, pagrindinis seselės argumentas – dviem merginoms bus nesaugu kiemelyje, kur yra kiti ligoniai vyrai. Skaitytoja tvirtino, kad vyrų išėjimai į kiemelį nėra ribojami ir problemų nekyla, o jei į kiemą nori išeiti pacientė moteris, tai seselė turi įvertinti, ar yra saugu.

REKLAMA

„Jeigu būtų atėjęs draugės tėtis, tai ją išleistų. Kadangi aš jiems miela mergaitė, tai, jų nuomone, mums nesaugu, kažkas gali prisikabinti“, – kalbėjo Goda.

Merginos tvirtinimu, jos draugę į lauką išleisdavo labai retai, o tai tikrai negelbėja gydymo procesui.

„Ji ten sėdėdavo uždaryta ilgą laiką. Labai sunku, ypač, kai ten [viduje] tokia sunki atmosfera, patalpos pilnos žmonių, tie žmonės pakankamai sunkūs emociškai yra“, – sakė mergina.

Vyriškas kiemelis

Portalas tv3.lt pakalbino ir ligoninėje gulėjusią Godos draugę Mariją. Merginos teigimu, vyrai į lauką gali išeiti kada nori, o moterų skyriaus pacientes išleidžia du kartus per dieną, po vieną valandą kartu su prižiūrinčiu personalo darbuotoju.

REKLAMA
REKLAMA

Marijos teigimu, vyrai nėra taip akylai prižiūrimi.

„Kieme kartais praeina koks gydytojas ar seselė, bet nėra taip, kad jie sėdi ir žiūri“, – pasakojo Marija.

Pasak merginos, ligoninė akyliau prižiūri moteris kieme, kad vyrai jų neužpultų. Marija yra gulėjusi ir kituose šios ligoninės skyriuose, tačiau juose yra atsižvelgiama, kokį režimą turi pacientas.

Jei paskirtas laisvas režimas, gali eiti į lauką kada nori, gydytojui pasirašius raštą yra galimybė nueiti ir į parduotuvę. Tačiau yra ir tokių pacientų, kuriems priskirtas kitas režimas, kad jie neišleidžiami ir parūkyti, visą laiką turi sėdėti palatoje, kurioje yra stebimi seselių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmajame skyriuje taip pat yra variantas laisvo režimo. Tai tie, kas jį turėjo, galėdavo paprašyti seselių ir juos išleisdavo kuriam laikui pasivaikščioti po teritoriją", – kalbėjo mergina.

Mergina pasakojo, kad ne su visais lankytojais pacientai išleidžiami pasivaikščioti į lauką.

„Priklauso nuo to, koks lankytojas. Jeigu tai tavo tėvai ar kokia giminė, tai galbūt išleis. Bet čia irgi kaip seselėms užplauks“, – teigė Marija.

Jeigu tai ne tėvai ar giminaičiai, o atėję aplankyti draugai, pasak Marijos, su jais į lauką pacientas tikrai nebus išleidžiamas ir turės bendrauti susitikimų kambaryje.

Viskas dėl seno pastato

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius portalui tv3.lt pasakojo, kad pastatas, kuriame įsikūręs pirmasis ūmios psichiatrijos skyrius, yra statytas prieš daugiau nei šimtą metų ir jo paskirtis buvo užmiesčio vila.

REKLAMA

„1926 m. jis yra perduotas ligoninės reikmėms, bet statytas jis ne kaip ligoninė. Dėl to kyla daug visokių nepatogumų pacientams ir personalui. Ir dėl palatų dydžio, ir dėl sanitarinių mazgų kiekio“, – aiškino centro direktorius.

Pasak M. Marcinkevičiaus, dėl pastato išdėstymo kyla problemų ir dėl pacientų išėjimo į uždarą kiemelį. Direktorius pasakoja, kad vyrų skyrius yra pirmajame pastato aukšte ir jie turi tiesioginį išėjimą į lauką.

„Jiems dėl to šiek tiek lengviau, nes tas išėjimas iš jų skyriaus. Tie, kurie turi laisvą režimą, kuris leidžia laisvai vaikščioti po skyrių, gali išeiti“, – dėstė M. Marcinkevičius.

REKLAMA

Tačiau, pašnekovo teigimu, išėjimas nėra visiškai laisvas, nes ligoniai turi dienotvarkę – pietų metą, ramybės valandas ir t.t.

M. Marcinkevičiaus teigimu, moterų skyrius yra antrajame pastato aukšte, tad norint išeiti į lauką, reikia nulipti tarnybine laiptine, kurioje pacientai negali savarankiškai vaikščioti.

„Nes tiesiog tai yra nesaugu, viskas dėl jų saugumo“, – aiškino direktorius.

M. Marcinkevičius tvirtino, kad personalas, kai turi tam galimybių, palydi pacientes į lauką. Centro direktorius paneigė, kad yra griežtas išėjimo grafikas, po du kartus į dieną.

„Tiesiog priklauso nuo personalo galimybių, kada galima, stengiamasi išvesti jas į lauką. Ta nelygybė yra dėl pastato“, – kalbėjo M. Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau padėtis turėtų pasikeisti, nes jau yra priimtas sprendimas dėl naujo korpuso, kuris bus pilnai pritaikytas ligoninės reikmėms, statybos.

Pašnekovas taip pas nesutiko su merginų pasakojimu, kad pacientai gali į lauką išeiti tik su tėvais ir giminaičiais, tačiau jiems draudžiama išeiti su draugais.

„Jei pacientas su tuo žmogumi sutinka eiti ir nori su juo būti, tai mes neskirstome draugų ar giminių. Čia paciento apsisprendimas. Pacientas pats turi išreikšti valią, su kuo nori eiti“, – tvirtino M. Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų