REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aiškėja, kad ateityje vyrai bus priversti rinktis prižiūrėti vaiką du mėnesius arba praras pinigų. Tą numato Europos Sąjungos direktyva. Ar vyrai nesibaidys dviems mėnesiams eiti vaiko priežiūros atostogų – klausiame socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio. 

Aiškėja, kad ateityje vyrai bus priversti rinktis prižiūrėti vaiką du mėnesius arba praras pinigų. Tą numato Europos Sąjungos direktyva. Ar vyrai nesibaidys dviems mėnesiams eiti vaiko priežiūros atostogų – klausiame socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio. 

REKLAMA

Ministre, vyrai išsigandę, kad dabar bus priversti žiūrėti vaiką 2 mėnesius, kitaip negaus išmokų. Kaip čia taip yra?

Nereikia gąsdintis vyrams, džiaugtis reikia, kad, po to, kai mes priimsime direktyvą, ratifikuojančius teisės aktus, galės praleisti laiką su vaikais. Dėl to reikia džiaugtis.

Pasižiūrėjus statistiškai, mūsų vyrai praktiškai ketvirtadalį vaiko priežiūros išmokų pasiima. Taip nutinka dėl to, kad antraisiais gyvenimo metais galime rinktis, vyras ar moteris prižiūrės. Rinktis galima ir pirmaisiais metais, tik tiek, kad antraisiais galima ir dirbti. Tai paprastai vyrai pasiima išmokų dalį ir dirba, o moterys, į ką reikia atkreipti dėmesį, lieka praktiškai nedrausta arba drausta nuo minimalių pajamų. Toks sprendimas šeimoje sudaro sąlygas gauti didesnes pajamas trumpuoju laikotarpiu, bet ilgoje perspektyvoje tai prisideda prie moterų skurdo, ypač pensijiniame laikotarpyje. Tai yra problemiška ir mes tai turime spręsti.

Tai čia yra Europos Sąjungos direktyva ir tai tiesiog turėtų įsigalioti ir Lietuvoje?

Taip, ir tam mes turime trejus metus pasiruošti. Direktyvos tekstas yra toks, kad turėtų ir vyras, ir moteris neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų du mėnesius. Bet norisi iškart nuraminti, kad tas laikotarpis bent jau direktyvoje yra apspręstas iki 8 metų. Nacionalinėje teisėje mes jį galime sumažinti iki trejų, ketverių metų, bet tikrai reikia nuraminti, kad tas laikotarpis nebus maitinimo laikotarpis, tuo metu kai dar vaikai maitinami krūtimi ir tikrai vyrai galės pasinaudoti pirmaisiais gyvenimo metais, kai vaikas, pavyzdžiui, yra jau darželyje.

REKLAMA
REKLAMA

Ko siekiama tuos du mėnesiu įvedant, kad vyrai irgi būtų su vaiku? Ar kad su vaiku ryšį megztų, ar dėl pogimdyvinių depresijų?

Iš tiesų yra labai daug tikslų, bet tyrimai rodo, kad tie vyrai, kurie praleidžia tikrą laikotarpį vaiko priežiūros, o ne tik pasiimdami išmokas, jeigu jie praleidžia laiką šeimoje, su vaikais, tas ryšys yra kitoks. Aš savo pavyzdžiu galiu pasakyti, kad su trečiu, ketvirtu, penktu vaiku, su kuriais praleisdavau pusę metų ir daugiau, su jais tas ryšys susiformavęs visai kitoks, negu su pirmais dviem, su kuriais praleidau tik vieną mėnesį. Taip pat yra tiesioginis ryšys tarp vaiko priežiūros laikotarpio ir bendrai namų darbų, namų ūkio darbų dalinimosi šeimoje.

Tie vyrai, kurie daugiau pabūna namuose su vaikais, jie daugiau dalinasi bendrais namų reikalais. Lietuvoje moteris neretai laiko keturis namų kampus, tai šita direktyvos dalis, mano galva, labiau padės pajusti vyrams, kas yra namų ūkis.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Dienos komentaras“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų