Šios žinios taip pat gali kelti daug klausimų: Kodėl tam tikri maisto produktai didina vėžio riziką? Ar šių maisto produktų reikėtų visiškai vengti? Kokie sveikesni šių maisto produktų pakaitalai?
Klinikinė dietologė Alyssa Tatum dalijasi penkiomis maisto produktų grupėmis, kurios yra susijusios su vėžiu, ir pataria, kaip toliau elgtis su šiais maisto produktais, rašo mdanderson.org.
Raudona mėsa
Raudona mėsa, pavyzdžiui, jautiena, kiauliena, elniena ir ėriena, yra susijusi su storosios žarnos vėžiu, sako Tatum. Tačiau tai nereiškia, kad reikia visam laikui atsisveikinti su mėgstamiausiais mėsainiais. Dietolgė ragina rečiau ir mažesnėmis porcijomis valgyti raudoną mėsą.
„Mes nesakome: „Nevalgykite mėsos“, bet sakome: „Pasistenkite sumažinti raudonos mėsos vartojimo dažnumą ir pasirinkite mažesnes porcijas“, – sako ji.
MD Anderson dietologai rekomenduoja daugiausia augalinę mitybą. Daržovės, neskaldyti grūdai, pupelės, vaisiai, riešutai ir sėklos turėtų sudaryti 2/3 to, ką valgote, o likusį trečdalį – liesi gyvūniniai baltymai ir pieno produktai.
Dietologai taip pat rekomenduoja per savaitę suvalgyti mažiau nei 18 uncijų raudonos mėsos. Nežinote, kaip tai atrodo? 18 uncijų mėsos galima įsivaizduoti kaip šešias kortų kalades arba du minkštus kamuoliukus.
Tatum taip pat pažymi, kad raudonos mėsos gaminimo temperatūra gali padidinti vėžio riziką. Pavyzdžiui, ant žarijų keptoje mėsoje, pavyzdžiui, mėsainiuose ir kepsniuose, yra daugiau galimų kancerogenų nei tokioje pačioje mėsoje, kuri ruošiama žemesnėje temperatūroje, naudojant tokius metodus kaip kepimas ar „sous vide“.
„Kepant tokioje aukštoje temperatūroje, gali susidaryti kancerogenų, kurie siejami su vėžiu“, – sako dietologė.
Renkantis raudoną mėsą, ji siūlo nupjauti riebalus arba marinuoti mėsą prieš gaminant. Kiti geri baltymų šaltiniai yra augaliniai baltymai ir liesi baltymai, pavyzdžiui, paukštiena ir jūros gėrybės.
Perdirbta mėsa
Kita mėsos kategorija, susijusi su padidėjusia vėžio rizika, yra perdirbta mėsa.
Perdirbta mėsa – tai mėsa, kuri buvo konservuota arba kurios forma ir skonis buvo pakeisti. Tai dauguma mėsos rūšių, kurias galima rasti už delikatesų prekystalio, taip pat dešrainiai, kumpis, šoninė ir dešrelės.
Ši mėsa dažnai konservuojama naudojant nitratus ir nitritus, kurie, pasak dietologės, gali padidinti storosios žarnos ir skrandžio vėžio riziką.
Pakeisti mitybą gali būti labai sunku, todėl gydytoja sako, kad pradėkite nuo mažų žingsnių. Rinkdamiesi delikatesus, galite rinktis mėsą be nitritų ir nitratų arba mėsą, kurioje yra mažiau natrio ir riebalų.
„Rekomenduoju pasidomėti, ar yra sveikų maisto produktų, ir skaityti etiketes, kad galėtumėte palyginti produktus“, – sako ji.
Alkoholis
Yra daugybė istorijų, kuriose diskutuojama apie alkoholio vartojimo riziką sveikatai ir naudą. Tačiau kalbant apie vėžio ekspertus, alkoholis siejamas su padidėjusia keleto ligų, įskaitant skrandžio, storosios žarnos, stemplės, kepenų, kasos ir krūties vėžį, rizika.
„Alkoholis ilgainiui pažeidžia audinius, o tai gali lemti ląstelių DNR pokyčius ir padidėjusią vėžio riziką“, – sako dietologė.
Nors ji pažymi, kad naujesnėse rekomendacijose raginama visiškai vengti alkoholio, tai gali būti pageidautina ne visiems. Tie, kurie nori vartoti alkoholį, turi tai daryti saikingai, ne daugiau kaip vieną gėrimą per dieną moterims arba du gėrimus per dieną vyrams.
Vynas Andrius Ufartas/Fotobankas
Itin apdorotas maistas ir gėrimai
Itin apdorotas maistas ir gėrimai netiesiogiai siejami su vėžio rizika dėl padidėjusio cukraus ir natrio kiekio, kuris gali lemti svorio augimą ir nutukimą.
„Valgydami šiuos itin apdorotus maisto produktus, kuriuose yra daug kalorijų ir mažai maistinės vertės, galite padidinti vėžio riziką, nes dėl jų didėja svoris ir nutukimas. Nutukimas gali padidinti vėžio riziką“, – sako Tatum.
Ji rekomenduoja mažinti itin apdoroto maisto kiekį savo mitybos racione, sutelkiant dėmesį į saikingumą ir renkantis mažesnes porcijas.
„Sunku pasakyti, kad 100 proc. niekada daugiau nevalgykite jokio itin apdoroto maisto. Kai kuriems tai gali būti sudėtinga arba nerealu“, – teigia ji.
Maistas ir gėrimai su pridėtiniu cukrumi
Produktai su pridėtiniu cukrumi ar dirbtiniais saldikliais netiesiogiai siejami su vėžiu. Panašiai kaip ir itin apdoroti produktai, šie saldinti produktai gali lemti svorio augimą ir nutukimą, o tai gali padidinti vėžio riziką.
Nors buvo atlikta keletas tyrimų, ar dirbtiniai saldikliai kelia tiesioginę riziką susirgti vėžiu, Tatumas sako, kad jų rezultatai nevienareikšmiai.
Ji rekomenduoja į dirbtinius saldiklius žiūrėti taip pat, kaip ir į cukrų: saikingai.
Kaip jūsų mityba veikia vėžio riziką
Kadangi šie maisto produktai yra labai paplitę, tikėtina, kad juos tikriausiai jau esate valgę. Tačiau prieš pradėdami panikuoti dėl taurės vyno, kurią išgėrėte per pasimatymą, ar mėsainių, kuriuos kepėte per šventę, Tatum pabrėžia įpročio svarbą mitybos ir vėžio rizikos ryšiui.
„Nėra taip, kad jei praėjusią savaitę valgėte rūkytos mėsos, tai dabar susirgsite vėžiu. Tai nebūtinai vienkartinis poveikis. Tai pasikartojantis poveikis per tam tikrą laiką ir tai kelia susirūpinimą, todėl tiesiog stenkitės valgyti saikingai“, – sako ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!