• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną savaitę suvalgant daugiau nei vieną raudonos mėsos porciją gali padidėti rizika susirgti 2 tipo diabetu ir rizika didėja su kiekviena per savaitę papildomai suvartojama porcija.

Kiekvieną savaitę suvalgant daugiau nei vieną raudonos mėsos porciją gali padidėti rizika susirgti 2 tipo diabetu ir rizika didėja su kiekviena per savaitę papildomai suvartojama porcija.

REKLAMA

Tokią išvadą padarė Harvardo universiteto mokslininkų grupė, kuri taip pat nustatė, kad šią riziką galima sumažinti raudoną mėsą pakeitus sveikais augaliniais baltymais.

Tyrimo autorius, epidemiologas dr. Xiao Gu sakė: „Mūsų išvados tik patvirtina mitybos rekomendacijas, kuriose rekomenduojama riboti raudonos mėsos vartojimą.“

Tyrime remiamasi ankstesniais tyrimais, kuriuose nustatytas ryšys tarp raudonos mėsos vartojimo ir diabeto rizikos, tačiau dėl didelės tiriamųjų imties ir ilgo stebėjimo laikotarpio jis tapo dar patikimesnis.

Apskaičiuota, kad daugiau nei pusė milijono žmonių visame pasaulyje serga 2 tipo cukriniu diabetu, o ši liga yra pagrindinis vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, demencijos ir inkstų ligų rizikos veiksnys, rašo express.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrime X. Gu su kolegomis analizavo 216 695 žmonių, dalyvavusių Slaugytojų sveikatos tyrime, jo tęsinyje ir Sveikatos priežiūros specialistų stebėjimo tyrime, sveikatos duomenis.

REKLAMA

Dalyviai kas dvejus-ketverius metus buvo apklausiami apie savo mitybos įpročius, tačiau pakartotinės apklausos buvo rengiamos ne ilgiau nei 36 metus. Per šį laikotarpį daugiau kaip 22 tūkst. tiriamųjų susirgo antrojo tipo diabetu.

Ką nustatė tyrėjai dėl raudonos mėsos vartojimo?

Tyrėjų komanda nustatė, kad ir perdirbtos, ir neperdirbtos raudonos mėsos vartojimas buvo glaudžiai susijęs su padidėjusia 2 tipo diabeto rizika.

Be to, tyrimo dalyviams, kurie valgė daugiausiai raudonos mėsos, rizika susirgti diabetu buvo 62 proc. didesnė, lyginant su tais, kurie mėsos valgė mažiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak tyrėjų, kiekviena kasdien papildomai suvartojama perdirbtos raudonos mėsos porcija buvo susijusi su 46 proc. didesne rizika susirgti 2 tipo diabetu, o kiekviena kasdien papildomai suvartojama neperdirbtos raudonos mėsos porcija – su 24 proc. didesne rizika.

Straipsnio bendraautorius profesorius Walteris Willettas, Harvardo epidemiologas, sakė: „Atsižvelgiant į mūsų išvadas ir ankstesnius kitų tyrėjų darbus, norintiems optimizuoti savo sveikatą ir gerovę būtų tikslinga apriboti suvartojamą raudonos mėsos kiekį maždaug iki vienos porcijos per savaitę.“

Atlikę analizę mokslininkai taip pat nustatė, kad vieną raudonos mėsos porciją per dieną pakeitus riešutais ir ankštinėmis daržovėmis, rizika susirgti 2 tipo diabetu sumažėja 30 proc., o jais pakeitus vieną pieno produktų porciją – 22 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų